Az utolsó pillanatig bízott Orbán belátásában az amerikai nagykövet

Orbán viktor és Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet
Vágólapra másolva!
Csalódásként élte meg az USA budapesti nagykövete, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta az általa megfogalmazott kritikákat több sarkalatos törvény esetében. Eleni Tsakopoulos Kounalakis a Népszabadságnak adott interjújában azt mondta, hogy ősszel még azt hitte, Orbán hallgatni fog rá, és csak az utolsó pillanatban döbbent rá, hogy tanácsaira fittyet hánytak.
Vágólapra másolva!

Továbbra is rengeteg kérdésben működik együtt az USA budapesti nagykövetsége a magyar kormánnyal, de csalódottan fogadta, hogy a demokratikus intézmények védelme érdekében megfogalmazott kritikájára fittyet hánytak Magyarországon - derül ki abból az interjúból, amelyet Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet adott a Népszabadságnak. A nagykövet azt mondta, hogy két év alatt a kétoldalú kapcsolatok megerősödtek, és rengeteg új területen kezdett együttműködni a két ország: ezért is volt nagy meglepetés számukra, hogy a fékek és egyensúlyok miatti aggodalmuk nem talált megértő fülekre.

"Amikor a múlt év végén a sarkalatos törvényeket úgy fogadták el, hogy az általunk megfogalmazott aggodalmakat nem vették figyelembe, az nagyon nagy csalódást okozott" - mondta Kounalakis, aki immár közel két évet töltött Budapesten amerikai nagykövetként. Az Orbánnal ősszel folytatott beszélgetések alapján a nagykövetnek az volt a benyomása, hogy a demokratikus intézmények, valamint a fékek és egyensúlyok megőrzése érdekében felvetett aggodalmait "tükrözni fogják majd a döntések". "Ám csak az utóbbi néhány hétben vált világossá számunkra, hogy sok olyan területen, ahol komoly fenntartásaink voltak, a megjegyzéseinket egyáltalán nem vették figyelembe" - mondta.

A nagykövet szerint nagyon érzékeny területre tévednek, amikor felmerül, hogy nekik kell-e megmondani, mit csináljon a magyar kormány. "De most nem 1848-at vagy 1939-et írunk, hanem 2012-t. A huszonegyedik században élünk, a világ sokat változott. Magyarország az Egyesült Államok barátja és szövetségese, és mi azt szeretnénk, ha itt jó irányba mennének a dolgok" - magyarázta.

Kounalakis szerint az USA a továbbiakban is próbál majd beszélni a kormánnyal az aggodalmairól, és arra biztatja, hogy vegyék azokat figyelembe. A kritizált törvények közé sorolta az igazságszolgáltatást átalakító törvényt, a Magyar Nemzeti Bankról hozott törvényt, a médiatörvényt és az egyházügyi törvényt is. Hozzátette: szerinte még most is elképzelhető, hogy Magyarország megfontolja az USA kritikáit ezekben az ügyekben.