Darák Péter: A bíróságok az igazságot keresik

Vágólapra másolva!
A bíróságok elsősorban az igazságot keresik, és nem áldozzák fel a jogegység kedvéért - mondta Darák Péter, a Kúria elnöke a XI. Magyar Jogászgyűlésen csütörtökön Balatonalmádiban.
Vágólapra másolva!

A Magyar Jogász Egylet által szervezett eseményen a Kúria elnöke felidézte: számos kiemelkedő változás történt a magyar jogrendszerben; jogrendszerünk alappillérei újulnak meg, ami elkerülhetetlenné teszi a jogászok együtt gondolkodását.

Változás, hogy a Kúria elnöke igazgatási jogköröket csupán a Kúria tekintetében gyakorol; az igazgatási feladatok csökkenése azonban Darák Péter szerint egyértelműen pozitív változás, hiszen új típusú feladatokkal bővült az intézmény jogköre.

A főbíró szólt a Kúria jogegységgel kapcsolatos feladatairól; egymásnak homlokegyenest ellentmondó ítéletek mellett bírák nem mehetnek el, de a bíróságok elsősorban az igazságot keresik, és nem áldozzák fel a jogegység kedvéért.

Darák Péter úgy véli, a Kúria és partnerszervezetei között hatékony információáramlásra van szükség, ebben kell a legnagyobbat lépni. Kijelentette: a Kúria az igazságszolgáltatás csúcsszerve, de szakmai műhely is.

Sárközy Tamás, a jogászegylet elnöke a jó állam fogalmáról beszélt. Az állami feladatok nemzetenként mások. Tipikus állambetegség a túlnövekedés, a túlépítkezés és a pazarlás; a legsúlyosabb betegség viszont a hivatali korrupció, "amely miatt halálbüntetést szabna ki, de persze nem lehet" - mondta Sárközy Tamás, történelmi áttekintést adva a különböző államformákról.

Az államfunkciók mára megváltoztak, de a jogállamot minden körülmények között, a válság ellenére is fenn kell tartani - hangsúlyozta. Ma hatékony és eredményes állam kell, a jogállam kevés - szögezte le az egylet elnöke. Európa-komform nemzetállamra van szükség, mérsékelt, a pénzügyi folyamatokat figyelembe vevő államra - összegezte.