Sokkal drágább szolgálati lakásba költözött Halász János államtitkár

Vágólapra másolva!
Havi 231 ezer forintért bérel egy ferencvárosi 59 négyzetméteres lakást Halász János parlamenti államtitkárnak az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Halász tavaly még egy majdnem százezer forinttal olcsóbb, és sokkal nagyobb hivatali lakásban lakott. Halász mellett két államtikár lakhatásáról gondoskodik a tárca: Hoffmann Rózsa albérlete 230 ezer, Szőcs Géza lakhatása pedig 150 ezer forintba kerül havonta. Az állam havi maximum 231 900 forintot fizethet az állami vezetők lakhatására, vagyis Halász és Hoffmann épphogy csak belefér a keretbe.
Vágólapra másolva!

Három államtitkárának bérel lakást jelenleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a legtöbbet idén Halász János politikai államtitkár albérletére fizeti a tárca - derül ki a minisztérium [origo]-nak küldött válaszából. Halász János egy 59 négyzetméteres ferencvárosi lakásban lakik, ezért az albérletért havi 231 ezer forintot fizet a minisztérium.

Halász Jánosnak a vagyonnyilatkozata szerint két háza is van Debrecenben: egy 100, illetve egy 143 négyzetméteres ház tulajdonosa. Halász János tavaly még Budapesten egy négy plusz egy szobás hivatali lakásban lakott, amely havonta 134 027 forintba került az államnak. Kerestük az államtitkárt, hogy megtudjuk, idén miért költözött ki a hivatali lakásból, hogy talált az új lakásra, és milyen felszereltségű a mostani ferencvárosi albérlete, de az államtitkárt egyelőre nem értük el telefonon.

Az ingatlan.com ingatlanközvetító adatbázisa szerint a Ferencvárosban 100-150 ezer forintért lehet bérelni havonta egy 55-60 négyzetméteres lakást. A IX. kerületi kiadó lakásokat felsoroló adatbázisban találtunk egy 56 négyzetméteres lakást 416 ezer forintért, illetve egy 64 négyzetméteres ingatlant 267 ezerért. Mindkettő a Gellért-hegyre és a Budai várra néző dunai panorámás lakás, és bérleti díj magában foglalja a 24 órás portaszolgálatot, az uszoda, szauna, infraszauna és fitness terem használatátot.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy XIII. kerületi 72 négyzetméteres lakásban lakik, ez havonta 230 ezer forintba kerül. Szőcs Géza kulturális államtitkár belvárosi 59 négyzetmérteres albérletéért pedig 150 ezret fizet a minisztérium. Az állami vezetők juttatásáról szóló rendelet szerint a minisztereknek és államtitkároknak adott lakásfenntartási térítés havonta legfeljebb a köztisztviselői illetményalap hatszorosa lehet. Ez idén is 231 900 forint, vagyis Halász János 900 forinttal, Hoffmann Rózsa pedig 1900 forinttal marad a jogszabályban megengedett legnagyobb összeg alatt.

Hoffmann Rózsa tavaly is a 230 ezres albérletében lakott, a minisztérium tavalyi közlése szerint a két és félszobás lakást 2010. augusztus 2-a óta bérli neki a tárca. Szőcs Géza tavaly augusztus 15-én költözött a mostani belvárosi albérletébe. Korábban egy 138 négyzetméteres ingatlant bérelt neki a kormány, ezt a havonta 250 ezer forintba kerülő lakást azonban június 30-án lemondta az államtitkár. A vagyonbevalássa szerint lakással nem rendelkező Szőcs Géza így másfél hónapig ingázott Budapest és felesége esztergomi lakása között.

Az [origo] tavalyi összessítése szerint a kormány hét államtitkárnak bérelt lakást, négyen pedig hivatali lakásban laktak. Az állam havonta nagyjából kétmillió forintot kölött az állami vezetők lakhatására. A minisztériumok közlése szerint az állami vezetők jellemzően a Belvárosban, vagy a budai elitkerületkeben található albérletekben élnek. Az Otthon Centrum ingatlancég adatbázisa szerint tavaly havi 230 ezer forintért a Belvárosban nagyjából 150 négyzetméteres, Budán nagyjából száz négyzetméteres társasházi lakásokat lehet bérelni.