Mesterházy: Ebből így elég volt

Vágólapra másolva!
Ha a javaslatukat nem fogadják el, más szervezetekkel kezdenek tárgyalást - jelentette ki Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az Együtt-PM-mel folytatott egyeztetésről. Bajnai Gordon szerint az MSZP bármiről csak úgy hajlandó tárgyalni, hogy kiköti: Mesterházy lesz a közös miniszterelnök-jelölt.
Vágólapra másolva!

Akárhogy is lesz, szeptemberben le kell zárni az Együtt-PM szövetséggel az együttműködési tárgyalásokat - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

A szocialista politikus megerősítette, hogy ha az Együtt elutasítja az előválasztási javaslatukat, akkor hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a többi ellenzéki formációval, így a Gyurcsány Ferenc vezette DK-val, a Schmuck Andor-féle szociáldemokrata párttal és a Fodor Gábor által alapított Liberálisokkal.

Az MSZP és az Együtt hétvégi tárgyalásain Bajnai Gordon azzal a javaslattal állt elő, hogy a jelöltekről való megállapodás után egy közös közvélemény-kutatással döntsenek a közös miniszterelnök-jelölt személyéről. A szocialisták ezt nem fogadták el, ők ehelyett előválasztást tartanának, és nemcsak a közös kormányfőjelöltről, hanem az összes képviselőjelöltről. Erre mondta Mesterházy, hogy ha Bajnaiék elutasítják, mással kezdenek tárgyalásokat.

Bajnaival ugyancsak interjút közölt a Népszabadság. Ebben a volt miniszterelnök egyebek között azt mondta, hiába próbálta rávenni az MSZP-seket, hogy a miniszterelnök-jelölt személyével csak a tárgyalás legvégén foglalkozzanak, ez a kérdés kezdettől "foglyul ejtette az együttműködés ügyét". A szocialista delegáció ugyanis minduntalan azt jelezte: minden megállapodás csak Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltsége esetén érvényes.

Bajnai nem utasítja el csípőből az MSZP előválasztási javaslatát, de azt mondta, számos szervezési, időzítési, pénzügyi problémát felvet, ráadásul egymás ellen fordítja az együttműködésre ítéltetett ellenzéki erőket.