Hogyan fognak ezek egymásnak kampányolni?

Mesterházy Attila az MSZP jelöltje és a Bajnai Gordon az Együtt-PM szövetség jelöltje, ellenzéki összefogás, kampány
Vágólapra másolva!
Egyelőre az MSZP-ben és az Együttben is nehezen tudják elképzelni, hogyan kampányolnak majd azokban a választókerületekben, ahol a másik jelöltjéért kell harcolni. A szocialistáknál sok aktivistának elment a kedve kampánytól, a választókerületi felelősök szerint az érintett körzetekben nem fognak megszakadni Bajnai Gordon jelöltjeiért. Az Együttben inkább amiatt aggódnak, hogy az ellenzéki pártok a kormány  jelöltjei helyett egymást fogják ütni.
Vágólapra másolva!

"Az MSZP-sek majd összegyűjtik szépen az Együtt jelöltjeinek az induláshoz szükséges ajánlásokat, de tőlünk többre ne számítsanak Bajnaiék" – jelentette ki az Origónak egy szocialista, aki a múlt héten tudta meg, hogy választókerületében nem ő, hanem az Együtt-PM jelöltje indulhat 2014 tavaszán. Több, az indulástól kényszerűen visszalépő MSZP-s is azt mondta, nehéz feladat elé állítja őket a múlt héten kötött ellenzéki megállapodás. Szerintük "kőkemény feladat lesz" a szocialistáknak úgy támogatni az Együtt-PM egyéni jelöltjeit, hogy közben versenyezni is kell velük a listás szavazatokért.

A múlt héten csütörtökön jelentette be Mesterházy Attila és Bajnai Gordon, hogy a több hónapos egyeztetés után abban állapodtak meg, jövőre pártjaik közösen állítanak egyéni jelölteket a 106 választókerületben, viszont külön listán indulnak. Az MSZP 75, az Együtt-PM 31 választókerületben nevezheti meg a jelölteket, és a megállapodás szerint a két párt közösen, közös arculati elemekkel, egyeztetett stratégiákkal küzd az ellenzéki jelölt sikeréért.

Sas-kabaréba illő jelenetek

A megkérdezett helyi szocialisták egyelőre inkább a problémákat sorolták, miért is lesz nehéz ez az együttműködés. "Egyrészt érdekünk, hogy az Együtt egyéni jelöltje sok szavazatot kapjon, másrészt az is, hogy listán ne kapjon olyan sokat, mint az MSZP. Hogy magyarázzam el a választóknak, hogy az Együtt csak egyéniben oké?" – kérdezett vissza egy választókerületét veszítő MSZP-s.

Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a múlt héten állapodott meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

Több MSZP-s szerint a jelöltállítás nem hasonlítható ahhoz a helyzethez, amikor korábban, 2002-ben vagy 2006-ban az SZDSZ javára léptek vissza a szocialisták, mert akkor a második fordulóban már nem kellett a listás szavazatokért küzdeni. Egy szocialista képviselő szerint "Sas-kabaréba illő jelenetek" is megeshetnek majd, ha egy MSZP-s és egy Együtt-PM-es aktivista közösen járja a házakat, és a közös egyéni jelölt ajánlása után az MSZP-s a Mesterházy Attila vezette szocialista listát ajánlja, míg a másik közbekiabál, hogy ne azt válassza, hanem Bajnait.

A megállapodás politikai költsége

Ezzel a problémával az Együtt-PM szövetségnél is számolnak. Az Együtt 2014 kampánycsapata – függetlenül az MSZP-vel akkor még folyamatban lévő tárgyalások eredményétől – már hónapokkal ezelőtt arra tréningezte aktivistáit, hogy azokban a körzetekben, ahol nem az Együtt, hanem az MSZP indít jelöltet, ott a szocialisták emberét kell majd népszerűsíteniük. "Ez a közös listás verzió esetén is érvényes lett volna, és nem is akartuk megúszni: már az elején belekalkuláltuk, hogy ez lesz a megállapodás politikai költsége" – magyarázta az Origónak az Együtt 2014 egyik vezetője, hozzátéve, azért "nem volt mindig zökkenőmentes megértetni a srácokkal, hogy az is benne van a pakliban, hogy a szoci jelöltnek kell majd plakátolni".

Bajnai Gordon pártjában a múlt heti megállapodás legnagyobb pozitívumaként kezelik többen, hogy külön listán indul a két párt. A kampányban szerintük így sokkal könnyebben szólíthatják meg azokat a bizonytalan, illetve Fidesztől elfordult szavazókat, akik az MSZP-re nem szavaznának jó szívvel, Bajnai Gordonban, illetve a pártpolitikában még nem lejáratódott Együttben ellenben látnak fantáziát.

Más lesz a 2014-es választás

Jövőre több újdonság is lesz az országgyűlési választásokon. Kisebb parlamentet választunk, az eddigi 386 fő helyett 199 képviselőre szavazunk (106 egyéni és 93 listás mandátum sorsa dől el). A szavazóhelyiségben két lapot kapunk, egy egyéni jelöltest és egy országos pártlistásat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok, tehát a határon túliak csak pártlistára szavazhatnak, egyéni jelöltre nem. Míg korábban ajánlószelvényeket, közismertebb nevükön kopogtatócédulákat gyűjtöttek a jelöltek, 2014-től íveken lehet aláírni a jelölt támogatását. A szükséges ajánlások pontos számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg. Egy választó több jelöltet is ajánlhat. A választáson az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja, tehát nem kell 50 százaléknál több voksot szerezni. Országos listája annak a pártnak lehet, amely – legalább kilenc megyében és a fővárosban – minimum 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állít.

A korteskedés kulcskérdése az Együtt-vezető szerint az, hogy a saját kampányát egyik párt se a másik kárára, a másik hitelének rontásával igyekezzen megoldani. "Ez riválisok között azért, valljuk be, nem életszerű, de alapból azért próbáljuk majd pozitívan, önmagunk megkülönböztetésével megoldani, nem a másik fikázásában akarunk jobbak lenni" – tette hozzá a politikus. Afelől azért neki és a párt többi vezetőjének is erős kétsége van, hogy ugyanezt az MSZP részéről is elvárhatják-e.

Bajnaiért nem harcolnak

Az MSZP-nek a kampányban biztosan gondot okoz majd, hogy a szocialista aktivisták közül többen jelezték, az Együtt jelöltjéért "nem teszik ki a lelküket". Több MSZP-s választókerületi felelős attól tart, hogy az aktivisták elpártolnak tőlük, és inkább a szocialista egyéni jelöltet segítik a szomszédos kerületben. Vagyis az érintett 31 kerületben várhatóan kisebb intenzitással folyik majd az MSZP-s kampány.

"Az egyik legharciasabb, évek óta minden kitelepülésen és fórumon jelen lévő aktivistám közölte, neki akkor ennyi volt a kampány, Bajnaiért nem harcol" – mondta egy vidéki MSZP-s, aki szerint a helyi szocialisták az utóbbi napok huzavonája miatt haragudtak meg az Együtt-PM-re. De hozzátette, ez csillapodni fog, ha a pártvezetés kiadja a konkrét kampányfeladatokat. A listás voksok miatt ugyanis nem lazsálhat az MSZP ezekben a körzetekben sem.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

A 31 érintett szocialista még nem kapott a pártvezetéstől utasításokat vagy javaslatokat arra, hogyan kampányoljanak. Beszéltünk MSZP-ssel, akivel a pártelnök még a kötelező visszalépést sem közölte, újságíróktól tudja, hogy nem lesz egyéni jelölt. Egy másik MSZP-snek viszont azt mondta Mesterházy Attila, illetve a kampányt irányító Molnár Zsolt, hogy az induláshoz szükséges ajánlásokat gyorsan össze kell gyűjteni, ezután pedig "szegfű dominálta rendezvényeken kell népszerűsíteni az MSZP-t, vörös háttérrel, Mesterházy-fotókkal, szocialista elnökségi tagokkal". A képviselő szerint el lehet, sőt érdemes is eljárni az Együtt-PM egyéni jelöltjének beszélgetéseire, de fórumokat, rendezvényeket várhatóan nem szervez nekik az MSZP.

Ki jut be listán?

A választókerületükben visszalépő szocialistáknak azért is érdekük, hogy az MSZP-lista minél több szavazatot kapjon, mert ők már csak így kerülhetnek be a parlamentbe. A listán várhatóan előkelő helyen szerepel majd több pártvezető, akik most egyéni kerület nélkül maradnak: például Gúr Nándor alelnök (Miskolc), Tóbiás József frakcióigazgató (Érd), Molnár Zsolt budapesti elnök (Budapest, II–III. kerület) vagy Kunhalmi Ágnes elnökségi tag (Budapest, VI–VII. kerület). Beszéltünk olyan MSZP-ssel is, aki kizártnak tartja, hogy befutó helyet kapjon az országos listán, így "érthetően" kisebb lelkesedéssel vág neki a kampánynak.

Egy elnökségi tag szerint Mesterházy Attila úgy taktikázott a választókerületek átadásánál, hogy azoknak a választókerületeit is átadta az Együtt-PM-nek, akiket kevésbé akar a frakciójában látni. Így kaphatta meg az Együtt Lamperth Mónika volt belügyminiszter kaposvári körzetét vagy Veres János volt pénzügyminiszter nyírbátori választókerületét. Lamperth így várhatóan ki is esik a parlamentből, Veres viszont valószínűleg európai parlamenti mandátummal vigasztalódhat majd.

Az MSZP-nél és az Együttnél is többen megemlítették, hogy a listákról, az egyéni képviselőkről és az egyéni választókerületekben folytatott stratégiáról csak akkor lehet véglegeset mondani, ha Mesterházy Attila megállapodik a többi baloldali ellenzéki párttal. Egyelőre kérdéses ugyanis, hogy Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója, Schmuck Andor Szociáldemokrata Pártja vagy Fodor Gábor Magyar Liberális Pártja hogyan vesz részt az együttműködésben. Ezekkel a szervezetekkel a héten tárgyal az MSZP elnöke.