Otthon még egészségesnek látták Welszt a halála napján

Welsz Tamás, Érd
Vágólapra másolva!
Szomszédai alig ismerték Welsz Tamást, aki egy falakkal körbevett birtokon élt a családjával Érden. A több épületből álló birtokon most az egyik szomszéd őrzi a luxusautókat, azt pedig mindenki csak találgatja, mi történhetett Welsszel, még a családja sem tud biztosat. Csütörtökön makkegészségesnek látták, de szendvicsezni például már nem járt le az irodája melletti boltba.
Vágólapra másolva!

Magas, átláthatatlan kerítés, kamerák tízméterenként, hatalmas, télikerttel kiegészített villa. Ebben az érdi házban lakott immár 15 éve a csütörtökön elhunyt Welsz Tamás. Welsz neve az elmúlt hetekben a Simon Gábor volt szocialista politikus elleni nyomozás során merült fel, állítólag az ő széfjéből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon fényképét és adatait tartalmazó afrikai útlevél, amelyet egy bankszámla nyitásánál használtak.

Az ügyészség csütörtökön közölte, hogy Welsz Tamás meghalt. Épp kihallgatásra vitte a rendőrség, amikor rosszul lett. A rendőrség azonban semmilyen konkrétumot nem árul el a haláleset körülményeiről azt leszámítva, hogy Welsz a rendőri eljárás során halt meg. A mentők szóvivője szerint a mentősök megpróbálták újraéleszteni Welszet, de a férfi szívműködését nem sikerült újraindítani.

Ez egy birodalom

„Innen egy egészséges ember indult el csütörtökön” – mondta az Origónak az a férfi, aki péntek délben Welszék házát őrizte. Azt mondta, hogy ezt Welszék kertészétől tudja. A férfi azt mondta, hogy Welsz Tamás apja kérte meg arra, hogy vigyázzon a házra, amíg ők hivatalos ügyben távol vannak. „Szükség is van az őrzésre, ez egy birodalom” – mondta.

Welsz Tamás háza Érden Fotó: Albert Ákos - Origo

A férfi nem túlzott, Welszék érdi villájához ugyanis legalább hat épület tartozik. Vannak köztük lakóházak, egy iroda és két nagy garázs, amely előtt Welsz szervezetének, a Charity Marchnak a mentőautói állnak, de látni az udvaron nagyobb Volvót és hatalmas lakóautót is. Mindezt magas kerítés és kamerák veszik körbe.

A szomszédok nem is tudták megmondani, hogy mi lehet a házban. Aki ismerte Welszet, az is csak az utcán találkozott vele néha. „Üzletember volt, mindig ment valamerre” – mondta a házra vigyázó férfi. A szomszédok szerint Welsz Tamás apja és élettársa is a birtokon lakott.

Welsz Tamás birtoka Érden Forrás: Origo

Welszék több házába is becsöngettünk, mindhiába, csupán egyetlenegyszer válaszoltak a kapucsengőn. Egy magát csak vendégnek nevező nő mondta azt, hogy rajta kívül senki sincs a házban. Szűkszavúan azt mondta, hogy Welsz családját nagyon lesújtotta a halálhír, és a rendőrség nekik sem árul el részleteket a halálesetről.

A boltba sem járt le

A Hír TV szerint Welszet a Charity March Logodi utcai irodájából vitték el a rendőrök. A Magyar Nemzet pedig azt írta, hogy miután rosszul lett, az Alkotás utcai mentőállomásra vitték, de már nem tudtak rajta segíteni. Pénteken felkerestük az Alkotás utcai mentőállomást, de elhárították az érdeklődésünket. Csütörtök este ugyan még volt mozgás Welsz Logodi utcai irodájában, pénteken azonban már senki sem volt ott, csak egy takarítónő, aki nem tudta megmondani, mikor érhetjük el legközelebb a szervezet munkatársait az irodában.

Lehúzott redőnyök a Charity March Logodi utcai irodájánál Forrás: Zoltan Tuba

Az irodához közeli kisboltban jól ismerték Welszet és munkatársait, sokszor jártak át szendvicsezni, süteményeket, üdítőt vettek. A boltosok szerint Welsz mindig nagyon elfoglalt volt. "Olyan pali, akinek sosincs annyi keze, ahány mobiltelefonja csörög” – mondta róla a bolt egyik munkatársa. Sosem vettek rajta észre semmi különöset, de az feltűnt nekik, hogy kéthete nem járt be a boltba, pedig korábban szinte naponta vett ott valamit. Az utóbbi két hétben az irodában is kevesebben voltak, mint addig, a redőnyöket is napokkal ezelőtt lehúzták.

A Sólyomnál is bepróbálkozott

Welsz Tamás a Sólyom Airways légitársasággal összefüggésben került be először a hírekbe hónapokkal ezelőtt. Welsz, pontosabban a Charity March Jótékonysági Menet Kft. fel akarta vásárolni a tavaly nyáron beharangozott új magyar légitársaságot. Ez tavaly októberben történt, amikor a Sólyom már fizetésképtelen volt, és a korábban iránta érdeklődő közel-keleti befektetők is visszaléptek. A Charity March azonban végül nem teljesített egy cégbírósági hiánypótlást, ezért valójában sohasem lett a cég tulajdonosa.

Hurtyák Róbert, a Sólyom Airways egyik tulajdonosa azt mondta, hogy két hónapja nem beszélt Welsszel, de amikor legutóbb találkozott vele, nem mondott vagy tett semmi olyat, ami arra utalt volna, hogy öngyilkosságot tervez, sőt, komoly tervei voltak a jövőre nézve „Sokunkat megdöbbentett a halálhír” – mondta Hurtyák. Vágó József, a Sólyom másik tulajdonosa az Origo megkeresésére kegyeleti okokból nem kívánta kommentálni az ügyet. Hozzátette, hogy nem is tud sokat Welsz haláláról. „A hegyekben vagyok, nincs sok információm az ügyről, pénteken délelőtt hallottam a hírt a Kossuth rádióban. Teljesen lesokkolt” – mondta.