Az arc nélküli polgármester falujában jártunk

mezőgyán önkormányzati választás,polgármester jelöltek
mezőgyán önkormányzati választás,polgármester jelöltek
Vágólapra másolva!
Kilencen indulnak a polgármesteri székért az ezer lelkes Mezőgyánban, a kocsmában iszogatók szerint azért, hogy legyen állásuk. A település jelenlegi első embere fogad bennünket, de nem fotózhatjuk, és jegyzeteket sem készíthetünk. Kis magyar választás Békés megyében.
Vágólapra másolva!

Csókolom, tetszik tudni, miért van zárva a kocsma? – Hát, mert a Sanyi hazament ebédelni, azután meg ledől kicsit. A Békés megyei Mezőgyánban, a Búfelejtő italbolt előtt állunk, most már kicsit búsan, mert hol máshol tudhat meg az ember bármit faluhelyen, mint a kocsmában?

Csúcsforgalom Fotó: Bielik István - Origo

Az Isten háta mögötti kifejezés eufemizmus Mezőgyán esetében, karnyújtásnyira esik a román határtól, de messze a városoktól. Az ezerlelkes településen kilencen indulnak a polgármesteri székért, ami rekord. (A Pest megyei Tápióságon tizenhárman, de ott 2559-en laknak.) De vajon miért? Az is beszédes, hogy a faluban huszonöten pályáznak a hat képviselői posztra.

Kizárólag írásban

A kilenc jelölt közül ötöt kerestünk meg előzetesen a feszítő kérdés tisztázására. A legfurcsább körülmények között a 26 éves Dani Attilával, a Fidesz jelöltjével sikerült interjút készíteni, úgy, hogy nem is találkoztunk. A párt gyulai szervezetétől próbáltam elkérni a telefonszámát. Miután elmondtam, hogy megyünk Mezőgyánba, és Danival is szeretnék beszélni, hosszas egyeztetés kezdődött, aminek a végére ez a levél tett pontot:

„Dani Attila mezőgyáni FIDESZ-KDNP polgármesterjelölt a kérdéseire csak kizárólag írásban hajlandó válaszolni, ezért ha kérdést kíván a jelöltünknek feltenni, kérjük fogalmazza meg és küldje el részünkre!”

Elküldtem:

Vajon mi lehet az oka annak, hogy egy ezerlelkes településen kilencen indulnak a polgármesteri székért? Ez talán országos rekord.

Egy demokratikus jogállamban az csak jó, ha több jelölt közül választhatnak a szavazók.

Miért érezte szükségesnek a Fidesz, hogy jelöltet indítson a nyolc mellé?

Ezt a jelölőszervezettől kellene megkérdezni.

Dani Attila Fotó: Bielik István - Origo

Volt még néhány kérdés, a válaszok lényege, hogy – a civilben gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök – Dani szeretné megoldani a mezőgyániak problémáit, kiemelt figyelmet szeretne fordítani a fiatalokra, munkahelyteremtésre, az egészségügyi ellátás javítására.

Az arc nélküli ember

Hasonlóan titokzatos körülmények között nyilatkozott Zsoldos Zoltán, Mezőgyán jelenlegi, független polgármestere, a helyi Mel Gibson, Az arc nélküli ember. Előzetes egyeztetés után személyesen kerestük fel az irodájában, de a diktafont nem hagyta bekapcsolni, fotót nem engedett készíteni, a beszélgetés végén pedig közölte, hogy közleményben kíván reagálni. Ezt később el is küldte. Íme, a lényeg:

Ide egy Zsoldos Zoltán-portrét terveztünk Fotó: Bielik István - Origo

„Számomra semmi meglepő nincs a dologban. Mindenkinek alkotmányos joga, hogy választó és választható legyen. A polgármesterjelöltek többsége, mivel a mi vidékünkön elég magas a munkanélküliek aránya, munkahelyet keres. Többségükben, egy kivétellel, még a tenni akarást is feltételezhetjük. Néhányuk a terveikről szórólapot is adtak ki. Én 16 éve veszek részt a település irányításában, ebből 10 évet polgármesterként, nem kívánok megsérteni és minősíteni senkit, de az önkormányzat nem így és nem ezért működik.

Az évek hosszú során kialakítottuk a zökkenőmentes, racionális működés, működtetés és fejlesztés összhangját. Mint tudjuk, a készbe csábító lehet beleülni. Azonban azt is el kell mondani, hogy ha bárki, bármilyen módon ezt az összhangot meggyengíti, akár szakértelem, akár tapasztalat hiánya miatt, vagy csak bosszúból, akkor együtt nézhetjük végig a falu teljes ellehetetlenülését.”

Semmi nincs, semmi nem működik

Nem találjuk Miksi Tímea független polgármesterjelölt házát, egy utcabéli mondja meg, hová kell menni, azt is tudja, hogy a fiatalasszony negyedórája tért haza. Hátborzongató lehet, hogy mindenki mindent tud mindenkiről, végig is pörgetem magamban, hogy a Mezőgyánban töltött tizenöt percben rendesen viselkedtünk-e. Mondjuk, a fotós kolléga szendvicsében hagyma is volt, de azt nekem kellett szagolni, a többi kipipálva.

Miski Tímea Fotó: Bielik István - Origo

Miski Tímea (civilben szociális gondozó) szerint azért indult kilenc ember a polgármesterségért, mert látszik, hogy a falu népe változást akar. Itt hosszú évekre visszanyúlóan nem volt összefogás. Ami volt civil szerveződés, az is elhalt az évek során. Változást akarnak az emberek, de nem tudják, hogy hová tartozzanak, nincs, aki összefogja őket. Semmi nincs, semmi nem működik a faluban, el vagyunk lehetetlenülve – fogalmaz, majd hozzáteszi, végső soron azért van ennyi polgármesterjelölt, mert nagy a széthúzás Mezőgyánban. És ez igaz a jelöltekre is, a cél közös, szeretnének polgármesterek lenni, de ezen túl közöttük is viszálykodás van.

Fejlődés

Nyéki Ferenc, a DK jelöltje. Nagygyantén lakik, a falucska Mezőgyánhoz tartozik, és onnan 7,5 kilométerre fekszik. Az út olyan kátyús, mintha vállról indítható rakétákkal szórták volna meg. Nyéki szerint nagyon leamortizálták a polgármesteri munkát a faluban, ezért mindenki azt hiszi magáról, hogy el tudná látni. Ő kivételes – mondja –, mert a DK kérte fel, hogy induljon el a választáson. Viszont csak a polgármesteri munka érdekli, a képviselői nem.

Nyéki Ferenc Fotó: Bielik István - Origo

Úgy érzi, tud tenni a faluért, és mint fogalmaz, van is annyira kvalifikált, mint a többiek. Hozzáteszi, „Vannak ötleteim, amivel előrébb tudnánk a lakosság javát szolgálni.” Nyéki Ferenc szerint nagyon szembeötlő, hogy Nagygyanté és Mezőgyán nem tudott a szomszéd településekhez képest fejlődni. „Az a jelszó, hogy nem csinálunk semmit, és abból nem lehet probléma” – mondja a polgármesterjelölt. Aki egyébként szolgálati nyugdíjas a rendőrségtől, ismeri a környéket, 13 évig Zsadányban volt körzeti megbízott, de dolgozott Mezőgyánban is. Azért indul a DK színeiben, mert „valahol ők érintik meg a szegény embereket”.

Nyeretlen kétévesek

Karancsiné Borsós Edit független polgármesterjelölthöz érkezve már Márkus Lászlónak érzem magam, csak én ugye nem azt a kérdést hajtogatom, hogy „Mi került ezen a fotelon 7200 forintba?”.

Karancsiné Borsós Edit Fotó: Bielik István - Origo

Borsós Edit szerint a faluba nincsen értelme beengedni a politikát, ez egy kis falu, ők csak egyet kérnek, hagyják békén élni az embereket. Úgy véli, az idézőjelben vett ellenzék között sincsen egység, mert sok a nyeretlen kétéves, de kevés a tapasztalat. Tizenhat éve dolgozik az önkormányzatnál, a pénzügyön, azt mondja, neki van rálátása arra, hogyan lehetne másként csinálni a dolgokat. Harmadszor indul a polgármesteri székért. Egyébként nincs rossz viszonyban a polgármesterrel, mint fogalmaz, békében teszik a dolgukat.

Egy polgármesternek fel kell vállalnia a nyilvánosságot, akkor is, ha az nem kellemes neki – mondja. Nem úgy, mint Zsoldos Zoltánnak, aki nem, hiányolják is a helyiek – teszi hozzá.

Sör, menetrend szerint

Sándor, a Búfelejtő italbolt kocsmárosa a szieszta után tényleg kinyit, a néhány négyzetméteres helyiség pár perc alatt benépesül, a helyi divatot szemlátomást valamelyik munkaruházati bolt diktálja. A törzsközönség szerint egyértelmű a válasz: a munkalehetőség miatt akarnak ennyien polgármesterek lenni. (Mint utólag kiszámoltuk, bruttó 328–425 ezer forintos fizetésről van szó.)

Legközelebb 25 kilométerre van benzinkút, a község ezer lakójából alig néhányan járnak el dolgozni, a többiek munkanélküliek. Nincsen a közelben határátkelő, úgy élünk, mint egy eldugott zsákfaluban – mondja az egyik férfi, majd kér még egy korsóval. Közben befut egy buszsofőr, aki a szolgálati járművet kerékpárra cserélve gurult a Búfelejtőhöz. Egyenruhában van, átöltözni sem ugrott haza. Viszont menetrend szerint érkezik, mire belép, már a pulton van a söre.

Divide et impera

A társaságban teljes az egyetértés abban, hogy nem fejlődik a falu, a környező községek elhúztak mellettük. Megkérdezik, mit gondolok, mennyibe kerül itt egy ház? 4-5 millió a válaszom, amin harsányan nevetnek, még a vállamat is megveregetik, azután elárulják, hogy másfélbe. Egyre jobban elnéptelenedik a falu, de hát már miért is akarna ideköltözni bárki? – kérdezik a sörbe bámulva.

Egyikük még hozzáteszi, jól szétaprózódnak majd a szavazatok, ami a jelenlegi polgármesternek kedvezhet. Az viszont biztos – mondja –, hogy nem lesz nagy arányú a győzelem. Készíthetnénk egy fotót rólatok? – kérdezem a kólám mellől. Nem, mert akkor kinyírnak minket. Kik? Mindegy az – érkezik a válasz –, különben meg az asszony is megölne. Mondjuk, ezt megértem – válaszolom. Csak azt nem, hogyan lehet otthon palástolni két pálinka és három sör szagát.

Update

A Nemzeti Választási Iroda adatbázisa szerint a héten a kilenc jelölt közül egy (Csige Sándor) visszalépett.