Páncélossal sem lehet bevenni a Gerecsét

idokep páncélos gerecse
Vágólapra másolva!
A könnyűpáncélosnak is akadályt jelentettek a kidőlt fák, a katonák és tűzoltók végül felgyalogoltak a jég pusztította Gerecsére, hogy eljussanak egy adótoronyig. A Pilisben felé is nagy a pusztítás.
Vágólapra másolva!

Tarolt erdő, kidőlt fák tömege fogadta azt csapatot, amely egy mobiladótornyot próbált megközelíteni a Gerecse csúcsán. A tűzoltókból, katonákból és katasztrófavédelmi szakemberekből álló team egy BTR 80-ast is kapott, de a könnyűpáncélossal sem jutottak át az akadályokon.

A könnyűpáncélos csapatszállítót is megállították a méretes kidőlt fák a Gerecsén Forrás: időkép.hu

"A jármű a vékonyabb fákon úgy ment át, hogy meg sem érezte, ellenben 50-100 méterenként újabb és újabb kidőlt, de már méretes fa állta utunkat. Amit tudtak, felaprítottak, mindezek ellenére gyalog meneteltünk tovább féltávtól a toronyig" – írta Herczeg László, az Időkép munkatársa, aki a csapattal tartott.

Mindent jég borít a dunántúli erdőben Forrás: időkép.hu

A fagyott ónos eső szó szerint letarolta az erdőt, a letört ágak, kidőlt fák mellett 20-30 centis jégdarabok is nehezítették a haladást. A beszámoló szerint egy hétig tartana megtisztítani az utakat, hogy személyautók is feljuthassanak a Gerecsére.

Szerdán a Bikemag egyik szerzője a Pilisbe, Dobogókő felé biciklizett egy szöges gumis biciklivel, de csak a Két-Bükkfa nyeregig jutott. Azt írta, senkinek ne jusson eszébe felmenni, mert nem csak, hogy jegesek az utak, de ujjnyi és ökölnyi jégdarabok potyognak 3-10 méteres magasságból, és „folyamatosan hallani lehetett az út felé belógó lombkoronából letörő ágak, és a kidőlő fák moraját”. Mindenfelé jég borította kidőlt fák fekszenek, és a távvezetéket szétszaggatták a kidőlő fák. „A pusztítás óriási (…) a néma csend hitchcocki hangulatot teremtett.”