Készül a Békemenet az orosz barátságért

Vágólapra másolva!
Az USA kényszerítő helytartót küld, ehhez képest Oroszország a tolerancia hazája; az orosz kapcsolat erősödése a magyar szabadságot jelenti, ennek megvédésére pedig Békemenetre lesz szükség – vélte Bencsik András, a Békemenet egyik főszervezője.
Vágólapra másolva!

„A magyar politika egyensúlyozó képessége fontos a számunkra, melynek támogatására alighanem hamarosan újabb Békemenetet kell tartanunk. Március 29., a választások hétvégéje előtti szombat például ideális időpontnak látszik” – írta Bencsik András, a Békemenet egyik főszervezője és a Demokrata című hetilap főszerkesztője a lapjában.

Az egyensúlyozó képesség alatt Magyarország mozgási szabadságát értette, amely szerinte növekszik az erősödő orosz kapcsolattal. Putyin orosz elnökkel a paksi atomerőmű bővítéséről szóló moszkvai tárgyalásokon „megkötötte az évszázad üzletét, melynek köszönhetően Magyarország energetikai függősége egy fél évszázadra megszűnik” – érvelt a lap főszerkesztője.

„Putyin elnök egy szóval nem kifogásolta a magyar belpolitikai viszonyokat, pedig Oroszország még mindig a világ második hatalma” – írta Bencsik András, aki könnyen lehetségesnek tartotta, hogy Oroszország a legnagyobb hatalommá válik egy évszázadon belül.

Összehasonlította Oroszországot az Egyesült Államokkal, mert szerinte „mintha a csúfos véget érő Szovjetunió szerepét kezdené átvenni Amerika”. Az USA nem nagykövetet, hanem „gőgösen magabiztos helytartót, instruktort, komisszárt” küld Magyarországra, akinek Bencsik szerint az a feladata, hogy „a birodalom teljes súlyával kényszerítse a primitív népet az előírt életmódra”. Az USA új nagykövetet küld Magyarországra, aki a szenátusi meghallgatásán aggodalmát fejezte ki a magyar belpolitika alakulása miatt. Ezzel állította párhuzamba Oroszországot, amelyről azt írta, „ehhez képest Oroszország a tolerancia hazája”.

A Békemenetet először 2012 elején szervezték meg, célja a kormánypártok melletti kiállás volt, amikor a kormány elutasította az IMF segítségét a piaci zavarok és a forint gyengülése idején. Az első felvonulást közel három héttel az után tartották, hogy kormányellenes demonstrációt szerveztek az életbe lépő új alkotmány ellen. Később Orbán Viktor azt nyilatkozta, hogy a 2012. januári Békemenet mentette meg őt a bukástól. Később is tartottak Békemenetet a kormány támogatására, hivatalosan egy Orbán Viktor-szobor szimbolikus ledöntése miatt, tavaly október 23-án.