Rengeteg szabályt megsértett az a kistermelő, aki a szarvasgombás pesztóját biopiacokon, delikátesz boltokban, bio üzletekben, fesztiválokon és az interneten is árulta. Így fordulhatott elő, hogy Magyarországon kívül Grúziában és Franciaországban is volt egy-egy beteg.
A Nébih most zárta le a vizsgálatot. Ugyan a szarvasgombás pesztóból már nem találtak, mert elfogyott, így is rájöttek, hogy az okozta a bajt. A kistermelő összesen csaknem 120 késztermékét és 7 fűszerét vizsgálták, de azokban nem találták a botulizmusért felelős toxint.
Nem adták fel, folytatódott a járványügyi nyomozás. Kiderült, hogy a pesztót rossz technológiával készítették, a munkafolyamat során nem pusztultak el a botulizmust okozó spórák, ahhoz ugyanis 120 fokos hőmérséklet kell, a kistermelő azonban csak 95 fokra tudta melegíteni az ételalapanyagot. Ráadásul megsértett több élelmiszerbiztonsági szabályt is.
Egyebek mellett többször költöztette a üzemet úgy, hogy arról nem értesítette a hatóságokat. Termékeit nem saját alapanyagokból gyártotta, és olyan helyeken is árulta, ahol nem lehetett volna, ráadásul a címkézés sem stimmelt, megtéveszthette a vásárlókat.
A kistermelőt a Nébih most 1,5 millió forintra büntette, és 3 évre eltiltotta az élelmiszerkészítéstől is.