Vágólapra másolva!
Az amerikaiaknak nem Vida Ildikó, hanem a szervezet volt a célpontja – hangsúlyozta az Origónak Vámosi-Nagy Szabolcs. Az APEH volt elnökhelyettese beszélt arról is, hogy a NAV elnökének jelentési kötelezettsége van a feletteseinek, de a szervezeten belüli erős kontrollok miatt egy esetleges bűncselekmény sem maradhatna titokban. 
Vágólapra másolva!

Vida Ildikó november 5-én bevallotta, hogy azon személyek között van, akiket az amerikaiak kitiltottak az országból. A NAV elnöke arról is beszélt, hogy egy kormányzati illetékest még az október 22-i elutazása előtt értesített a kitiltásáról. Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert csak a Magyar Nemzetben megjelent interjú előtt tájékoztatta.

A kormány ezt követően azt kérte Vida Ildikótól, hogy nevezze meg, kinek jelezte, hogy azok között van, akik ellen beutazási tilalmat rendeltek el. Ennek fényében az egyik legfőbb kérdés, hogy Vida Ildikónak kellett-e, és ha igen, akkor kit értesítenie arról, hogy nem utazhat be az Egyesült Államokba.

Vida ildikó, NAV elnöke Forrás: Origo

Nem lehet titkolózni

Erős kontrollrendszerek vannak az adóhatóságon belül, így eltitkolni vagy eltussolni nem egyszerű bizonyos dolgokat – mondta el az Origónak Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH korábbi elnökhelyettese. Szólt arról is, hogy negyedéves és éves jelentési kötelezettségek vannak a szervezeten belül, így szinte lehetetlen elhallgatni bármit is.

A Vida Ildikó NAV-elnököt is érintő amerikai kitiltási üggyel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a szervezet vezetőjének is kell jelentenie a felettesének, de akár el is titkolhat egy ilyen dolgot. Akkor azonban az alkalmassága kérdőjeleződik meg.

Vámosi Nagy Szabolcs biztos abban, hogy Vida Ildikóhoz nem köthetőek korrupciós ügyek. Forrás: Origo

Csak találgatni lehet

A NAV elnökére a köz- és kormányzati tisztségviselőkre vonatkozó szabályok érvényesek, eszerint pedig két irányba is jelentési kötelezettsége van – erről már Kajdi József, az Antall-kormány közigazgatási államtitkára, a Modern Magyarország Mozgalom elnökségi tagja beszélt portálunknak.

Vida Ildikónak a törvények alapján mind a nemzetgazdasági miniszternek, mind a miniszterelnöknek jelentenie kell a munkavégzésével kapcsolatos eseményeket. Azt jelenleg csak találgatni lehet, hogy ez valóban megtörtént-e, és kinek jelentett a kitiltási ügyről Vida Ildikó.

Orbánnak beszélhetett

Az események egymás mellé helyezése alapján annyit lehet feltételezni, hogy Vida vélhetően Orbán Viktornak beszélt először az ügyről, mivel a miniszterelnök még az októberi uniós csúcsot követő sajtótájékoztatón utalást tett arra, hogy állami alkalmazásban álló személyektől tagadták meg a beutazást. Kajdi arra is emlékeztetett, hogy például az Antall-kormány idején a gyanúba keveredett illetőnek kutya kötelessége lett volna tájékoztatni az esetről a kormányfőt.

Vida Ildikó vélhetően Orbán Viktornak elomda, hogy kitiltották Amerikából. Fotó: Bielik István - Origo

Nem Vida volt a célpont?

Vámosi-Nagy Szabolcs személyesen is ismeri Vida Ildikót. Az Origónak úgy fogalmazott, hogy a NAV-elnökével kapcsolatban „elképzelhetetlennek tartja, hogy bármilyen korrupciós ügyhöz köze lenne”.

A NAV esetében a miniszterelnök dönthet a kinevezésről és a felmentésről, de a munkáltatói jogokat a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja. A mostani ügyben nem Vida Ildikó személye, hanem a NAV volt az amerikaiak célpontja – vélte az adószakember.

Középpontban a biztonsági szolgálat

A NAV-on belül működik egy belső biztonsági szolgálat. Ha egy magánszemély például az ügyészségen bármelyik adóhatósági dolgozó ellen feljelentést tesz, akkor a nyomozóhatóságok természetesen kapcsolatba lépnek a biztonsági szolgálattal.

Semmi sem maradhat titokban a NAV-on belül. Forrás: Origo

Mivel Vida Ildikóval szemben konkrét vád nem merült föl, így a belső biztonsági szolgálat sem tud lépéseket tenni. Ráadásul egy feltételezett korrupciós ügy esetén fedett nyomozást érdemes folytatni, ami szintén komoly apparátust igényel – mondta Vámosi.

Furcsa az eljárás

Vámosi-Nagy Szabolcs az amerikaiak eljárásával kapcsolatban arra is felhívta a figyelmet, természetes, hogy egy ország maga dönti el, hogy kit enged be, és kit nem. Úgy látja, a kitiltási ügy nagyon rosszat tehet az adómorálnak, és az esetleges befektetők számára is negatív üzenettel bírhat.

André Goodfriend, akinek az eljárását Vámosi-Nagy Szabolcs aggályosnak tartja. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Már két éve figyelmeztettek

Mint ismert, a vezető állami beosztásban lévőknek C típusú átvilágításon kell átesniük, így Vida Ildikó is folyamatosan a szakszolgálatok radarján volt. Kajdi szerint, ha valóban történtek korrupciós esetek, akkor azt a nemzetbiztonsági szolgálatoknak tudniuk kellett, rajtuk keresztül pedig a belügyminiszter és a miniszterelnök is megfelelő információkkal kellett, hogy bírjanak.

Emellett ismert, hogy az Egyesült Államok kormánya már két évvel ezelőtt figyelmeztette a magyar kormányt a súlyos korrupció jeleire. Ha ezen információk birtokában nem léptek, az azt jelentheti, hogy állami szintre emelkedett Magyarországon a korrupció.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!