A hazánkra leselkedő veszélyekről beszélt Navracsics

fidesz kongresszus 2015
Vágólapra másolva!
Lázár János szerint a Fidesznek három éve van még a megerősödésre. Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt mondta a Fidesz kongresszusán, hogy elvi vitái nincsenek a kormánnyal. Semjén Zsolt a közjogi nemzetegyesítés sikeréről beszélt. Kósa Lajos és Kövér László sokat beszélt a menekültválságról. Az Origo tudósítója a helyszínről folyamatosan beszámol a tanácskozás fejleményeiről. 
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely elmondta, ő még hatéves volt, amikor a Fidesz megalakult, ezért megelőlegezett bizalomnak tekinti a mostani jelölést. Az új alelnök szerint egy olyan országban szeretnének élni, amit nem elhagyni érdemes, hanem hazajönni hozzá. Tőlünk jobbra bár kutyákat simogatnak, de a helyszín egy sintértelep, míg a párt külkapcsolatai büntető ügyekként értelmezhetőek. A baloldal pártjai pedig öt év után jobban utálják egymást, mint minket – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

2078-ig nem kaphat ki a Fidesz?

Az, hogy többségben vagyunk, nem jelenti azt, hogy igazunk van – mondta a Fidesz új alelnöke. A követendő példa a CSU, de az ő rekordjuk eléréséhez a 2078-as választásokig nem hibázhatunk – mondta Gulyás. Segítsetek abban, hogy legyőzhetetlenek maradjunk – kérte a politikus.

Kubatov és az őszinte beszéd

"A rend és a káosz közül inkább az előbbit választom – mondta Kubatov Gábor. – A saját sikeremet a polgári körök megalakulásának köszönhetem – tette hozzá. – Mi a Fidesz titka? – tette föl a kérdést. Ennek a titka, hogy hiszünk egymásban és a magyarok titkában, ennek a bajtársias közösségnek a titka, az őszinte beszéd" – mondta a politikus.

Németh: Ők nem menekültek

Németh Szilárd szerint az illegális bevándorlás az elmúlt öt év eredményeit sodorta veszélybe. A Fidesz alelnöke elmondta, hogy a Fideszben a nevén nevezik a dolgokat, így a zöldhatáron átjövő személy nem menekült, hanem törvénysértő. Németh Szilárd szerint meg kell védeni az országot a kötelező bevándorlási kvótától. Az új elnökség legfontosabb feladata, hogy felkészítse a pártot a 2018-as országgyűlési választásra – mondta az új alelnök.

Varga és az Európa-bajnokság

Varga Mihály elmondta, hogy a korábbi kitüntetés nem neki, hanem az ország teljesítményének szólt. A politikus fia szerint az idei év legfontosabb eseménye a futballválogatott kijutása volt az Európa-bajnokságra. A nemzetgazdasági miniszter az idei év egyik legfontosabb eseményének azt a tiszavasvári tüntetést nevezte, ahol közmunkát követeltek a demonstrálók.

Ez egy hatalmas változás,

mivel a korában segélyen élők dolgozni szerettek volna – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Gazdasági sikerekről beszélt Varga Mihály Fotó: Marton Szilvia - Origo

Divatosak lettünk

Varga Mihály szerint az idei év második legfontosabb eseménye, hogy Magyarország és Budapest divat lett a külföldiek szemében. Szintén fontos eseménynek nevezte, hogy Magyarország mostanra borexportőr lett. Hazánk gazdasága az elmúlt években talpra állt, 2009-hez képest 2014-re minden gazdasági mutatónk jobb lett – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter nem állítja, hogy minden tökéletes, de a célok jók, az irányt tartanai kell. Ha eltökéltek maradunk, akkor Magyarország valóban emelkedő nemzet lehet, mondta.

Fenyegetettség

Ma Magyarországon, az egész unióban azt tapasztaljuk, hogy a biztonsági fenyegetettség miatt kijárási tilalmat rendelnek el – mondta Navracsics Tibor. Nehéz időket él az európai integráció – mondta az uniós biztos. Azonban nem engedhetjük meg magunknak az EU intézményeivel szembeni gyűlölködést. Csak akkor van jövője az országnak, ha a jövővel is foglalkozunk – mondta.

Sokat beszélt az oktatásról Navracsics Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ha a jelenlegi iskolákban rossz tananyagot rosszul tanítanak, annak a jövőben lesznek negatív következményei – mondta Navracsics. Ha ma az oktatásba fektetünk, akkor

sikeres lesz a jövőbeni gazdaságpolitikánk –

tette hozzá. Ha az iskolák jól teljesítenek, akkor nincs veszélyen a jövő Magyarországa. Ne úgy kezeljük ezeket a területeket, mint fölösleges időtöltést – mondta Navracsics.

Nincs értéksemlegesség

Schengen ma nem működik – mondta Gál Kinga. Az Európai Néppárt alelnöke szerint óvnunk és küzdenünk kell Európáért. A jövő generációi számára vissza kell hoznunk az értékek melletti kiállást,

nincsen értéksemlegesség,

mindez sehová sem vezet – mondta Gál Kinga. Szerinte Magyarország büszke lehet a miniszterelnökére. Tartanak tőlünk, ezért ütnek – utalt az uniós színtéren zajló vitákra Gál Kinga.

Gál Kinga: Schengen nem működik Fotó: Marton Szilvia - Origo

Bírálat

Ne higgye közülünk senki, hogy az ellenzék hiánya – a nap mint nap megnyilvánuló politikai impotenciája – valamiféle „lottó ötös" a számunkra - mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a Fidesz XXVI. kongresszusán. A politikus Origo birtokába került beszédében élesen bírálta az érdem nélkül törtető fiatalokat is.

Lázár: Ne higgye senki, hogy ez lottó ötös Fotó: Marton Szilvia - Origo

Schmitt is felszólalt

Schmitt Pál volt köztársaság elnök arról beszélt, hogy helyes döntés volt az a kormányzati lépés, ami stratégiai ágazattá nyilvánította a sportot. Ennek a legfontosabb lépése

a mindennapos testnevelés bevezetése volt –

mondta Schmitt Pál. A stadionok mellett szép számmal épültek uszodák, tantermek, fedett és szabadtéri küzdőterek. A sport stratégiai ágazattá nyilvánítása az utolsó órában történt.

Schmitt Pál az olimpiai pályázatról beszélt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Schmitt Pál szerint a 2024-es olimpiai pályázat nem lehet öncél, hanem hosszú távú programokhoz kell igazodnia. Minél több embernek nemzeti ügynek kell éreznie az olimpia megrendezését. Győzelem esetén ez az országimázsnak rendkívüli előnyére válhat, erősödhet a nemzeti öntudat és a hazaszeretet – mondta a volt köztársasági elnök.

Földkérdések

Balog Zoltán azt mondta, üzenetté kell formálni a kormányzati munkát. Szükség van olyan értelmiségiekre, akik értik és képviselik, amit a kormányunk tesz – mondta az emberi erőforrások minisztere. A fő cél a magyar nemzet felemelkedése – mondta.

Balog Zoltán szerint üzenetté kell formálni a kormányzati munkát Fotó: Marton Szilvia - Origo

Fazekas Sándor szerint a legfőbb cél, hogy

a magyar föld magyar tulajdonban maradjon.

A magyar föld a magyar gazdáknál van a legjobb helyen - vélekedett a miniszter. A politikus szerint a teljes ellenzék egy gazdaellenes frontot alakított. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a fő cél, hogy a magyar vidék a nyertese legyen a változásoknak. Sikeres magyar vidék nélkül nincsen sikeres Magyarország - mondta Győrffy.

A magyar földről beszélt Fazekas Sándor Fotó: Marton Szilvia - Origo

Válság

Szijjártó Péter szerint Európa az egyik legsúlyosabb válságát éli át. Világossá vált, hogy ebben a helyzetben új külpolitikára van szükség. A külügyminiszter szerint

Európa nem talált értelmes válaszokat,

helyette a rituális öngyilkosság politikáját folytatja. Európa ma védtelen – mondta a politikus, mivel nem tudjuk megvédeni a saját külső határainkat.

Szijjártó Péter arról beszélt, hogy nem változik a külpolitika irányvonala Fotó: Marton Szilvia - Origo

A hazánkat érő támadásokat egytől egyig visszavertük - tette hozzá. Magyarországgal nem lehet szórakozni, a jövőben is minden támadást visszaverünk - mondta Szijjártó. Amíg én vagyok a külügyminiszter, addig ez nem fog változni - tette hozzá.

Véget ért a szavazás

Véget ért a szavazási és ebédszünet a Fidesz-kongresszuson, hamarosan Lázár János és Orbán Viktor is beszél majd.

Pelczné Gáll Ildikó szerint sokan még mindig azt szeretik, ha kívülről mondják meg nekik, mit kell csinálni. "Éppen emiatt sokan még mindig utasításokat adnak nekünk, vagy jó tanácsokat" – mondta a fideszes EP-képviselő.

Nemcsak idegen megszállók okozhatják egy ország vesztét,

hanem az alkalmatlan vezetők is. Ma még Magyarország a biztonság szigete, de éberségünk nem lankadhat – mondta a politikus.

Fotó: Marton Szilvia - Origo

Egyre többen látják, hogy a brüsszeli kötelező kvótás ötletből nem születik átfogó megoldás. Pelczné elmondta, nem többet várnak, mint együttműködést és egyenlő elbánást. Ha a felelősségben egyenlően osztozunk, akkor a döntésben is egyenlőségre van szükség – mondta a politikus.

Mára a Fidesz képviseli a valós kereszténydemokrata gondolatot, nekünk magyaroknak kellett először kimondanunk, hogy tévút az újkori népvándorlást felhasználni a munkaerő-problémák megoldására - mondta Pelczné.

Szavaznak

Pelczné beszéde után

megkezdődött a szavazás.

Orbán Viktor az elnökjelölt. Gulyás Gergely, Kubatov Gábor, Németh Szilárd és Pelczné Gáll Ildikó az alelnök-jelölt.

Szájer csalódott

Szájer József a Fidesz-kongresszuson azt mondta, hogy

Európa ma nagy bajban van.

Európa mi vagyunk, mi is ott ülünk azoknál az asztaloknál, ahol a fontos dolgok történnek – mondta a Fidesz EP-képviselője. A politikus szerint nem lehet felelős politikusnak nevezni azt, aki a párizsi terrortámadás után sem képes szabadulni az ideológiai kötöttségeitől. Szájer szerint soha nem volt még ennyire felháborodott és csalódott az unió intézményeiben.

Európa belső bajairól beszélt Szájer József Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szájer: Orbánnak igaza volt

A politikus szerint sem nem szabadelvű, sem nem liberális a jelenleg brüsszeli politika. Szellemi tilalmakról és a szabad gondolat elnyomásáról szól a nyugati politika. Szájer József elmondta, nem az illiberális, hanem

a jelző nélküli demokráciára törekednek.

Az elmúlt év harci zaja arról szólt, hogy el merték mondani az általuk javasolt újító, friss megoldásokat. A kerítés a nyugodt polgári élet egyik alapvető feltétele, büszke vagyok rá - mondta a politikus.

A támadások ellenére

jó ma magyarnak lenni Európában,

egyre többen tisztelnek minket. Nem vagyunk egyedül, van esély arra, hogy a józan ész ismét felülkerekedik az unióban – mondta Szájer József. Az Európai Néppárt a viták ellenére is kiáll mellettünk. Orbán Viktornak igaza volt, a magyaroknak igaza van – mondta a politikus.

Szájer József: A viták ellenére jó magyarnak lenni Brüsszelben Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nevetségesség

Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője azt mondta, az EU-ban ma is él a tíz legkülönfélébb gyümölcsről szóló direktíva. Ezek azok a szabályok, amelyek

nevetségessé teszik a szervezetet.

Mi már megértettük, és megtanultuk, hogy Brüsszel számára a fenntartható fejlődés a bankok fenntartható profitját jelenti. A brüsszeli vezetők politikája vezetett a migrációs válsághoz.

Rogán: A brüsszeli politika vezetett a migrációs válsághoz Fotó: Marton Szilvia - Origo

Rossz lelkiismeret

Az unió vezetői személyesen felelnek a bevándorlók között megbúvó terroristák által meggyilkolt emberekért – mondta Rogán Antal. Szerinte senki nem kérdezte meg a magyarokat arról, akarnak-e bevándorlást, így nem akarunk a kereszt mellé müezzin dallamot.

Nyugaton nem felebaráti szeretetből fogadták be '56-ban a magyarokat,

hanem rossz volt a lelkiismeretük – mondta a politikus.

Rogán Antal keményen fogalmazott a küldötteknek Fotó: Marton Szilvia - Origo

Rogán élesen kikérte magának, hogy egyesek az uniós források felfüggesztésével zsarolják az országot, ha nem fogadunk be menekülteket. Nekünk Európa fontos, mi erős Európát szeretnénk, mi megvédtük Európa határait, mi készek vagyunk Európa megújítására, de csak nemzeti alapon – mondta a miniszter.

Bonyolult helyzet

Kósa Lajos szerint nagyon bonyolult a helyzet. A nagy kérdés, hogyan lehetséges, hogy az unió nem képes a menekültválságot megoldani – mondta a Fidesz frakcióvezetője.

Az európai hal a fejétől bűzlik.

Kósa: Semmibe veszik a közvéleményt

Sokan a szolidaritásról beszélnek, miközben az egyik tagállam érdekeit teljes mértékben figyelmen kívül hagyják. Kósa szerint nagyon fontos az emberi jogok tiszteletben tartása, de ha valaki Európába születik kisebbségiként, annak nincsenek olyan jogai, mint akik az 1960-as években érkeztek – mondta Kósa Lajos. Az európai balliberális elit semmibe veszi az európai közvéleményt – tette hozzá.

Kósa Lajos élesen támadta az unió vezetőit Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ezzel a mentalitással Szamosangyaloson csak három óráig tudna valaki polgármester maradni – utalt Kósa Lajos Jean-Claude Junckerre. Ez viselkedés kifejezetten kínos – mondta a politikus. Ha nem szorítjuk az európai elitet az álláspontjának a megváltoztatására, akkor nagyon nagy baj lesz. Kósa Lajos megköszönte az összegyűlt 1,5 millió aláírást.

Gyerekszegénység

Kósa Lajos a gyerekszegénységről azt mondta, ez a fogalom nem létezik. A gyerekek szegénységét család nélkül lehetetlen értelmezni. Ugyanez a helyzet a gyerekéhezéssel,

olyan nincs, hogy egy családban mindenki jól eszik,

míg a gyerek nem – mondta a Fidesz-frakcióvezetője. Ha a családokat akarjuk segíteni, akkor a legjobb eszköz a teljes foglalkoztatás, a munka az alapja a probléma megoldásának. Úgy látja, csökkent a szegénység az elmúlt években a KSH számai szerint. Míg az ellenzék, amíg kormányon volt, akkor 25 milliárd forintot költött közétkeztetésre, addig ők most 72 milliárd forintot, mondta Kósa Lajos.

Kósa: Nem az ellenzékhez igazítjuk a politikánkat Fotó: Marton Szilvia - Origo

A politikánkat nem az ellenzék igényei szerint alakítjuk ki. Ennek a pártszövetségnek a fenntartása európai érdek – mondta a politikus.

Barbárok

Gyökértelen barbárok szállásterületévé akarják alakítani Európát – mondta Kövér László. A házelnök szerint nem akarják a politikailag korrekt véleménydiktatúrát, levegőt akarunk.

Önálló magyar Magyarországot akarunk,

hagyományos megtartó közösségeinket akarjuk – mondta a politikus. Keresztény Európát akarunk.

Az önállóságról beszélt Kövér Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kövér székely viccet idézett

Aki föl akarja számolni ezt az országot, és be akarja illeszteni egy idegen konglomerátumba, annak fogalma sincs arról, hogy mit tettek az őseink – mondta a politikus. Egy székely viccet idézve Kövér elmondta, hogy a székelyek azért nem háborúznak a kínaiakkal, mivel nem tudják hová tenni a hadifoglyokat. Ezzel a Fidesz jelenlegi politikai helyzetére utalt a házelnök.

Kövér László, az országos választmány elnöke azt mondta a kongresszuson, hogy a kormányváltás óta eltelt öt esztendőben

sikerült emelkedő pályára állítani a gazdaságot.

A munkanélküliség csökken, az inflációt sikerült leszorítani, és a fogyasztás is bővül – mondta a parlament elnöke. Ha nem ez a kormány kap bizalmat 2010 óta, akkor olyan állapotban lennénk, mint Görögország – mondta.

A belső problémákról is beszélt Kövér László Fotó: Marton Szilvia - Origo

Kövér László szerint sikerült egy tekintély nélküli külpolitikát egy nemzeti alapúra cserélni. A diplomaták végre nem az idegen érdekek véleményét csatornázzák be – mondta a politikus. Külön kiemelte a visegrádi együttműködés fontosságát. Mindezt

nagyon erős nyomásgyakorlás közepette tettük –

mondta Kövér László. Megnyertünk 2014-ben három általános választást, és 2006 óta a Fidesz a legnépszerűbb párt.

Több mint 1100 küldött jött össze a Fidesz-kongresszuson Fotó: Marton Szilvia - Origo

Nyugdíjasklub

A kétharmados többség elvesztése figyelmeztető jel volt. Önmagunkkal kell megküzdenünk, mivel az ellenzék jelentősen meggyengült – mondta Kövér László. A házelnök szerint 2014-ben úgy tűnt, a további küzdelem okafogyottá vált. Nem lehet szó nélkül elmenni azon veszélyek mellett, amik jelen vannak.

Ha nem akarjuk a szövetséget egy nyugdíjasklubbá alakítani, akkor

a fiatalok beépítését nem lehet elhalasztani –

mondta Kövér. Nagy párt lettünk, aminek vannak nem örömre okot adó jelenségei – mondta Kövér. A belső morális problémák a reális ellenfél hiánya miatt, jelentősen felnagyítódnak. A szervezetépítés a legfontosabb feladat a 2018-as választásokra.

Egyesítés

Semjén Zsolt szerint bölcs dolog tudatosítani magunkban, amit megcselekedtük. Nem jutottunk Görögország sorsára, végrehajtottuk a rezsicsökkentést, és megalkottuk a kettős állampolgárságról szóló törvényt, így

közjogilag egyesítettük a nemzetet –

mondta a KDNP elnöke a Fidesz-kongresszusán. Mindezt csak azért tudtuk megtenni, mert egyben van a keresztény-nemzeti jobboldal – mondta a politikus.

Semjén a közjogi nemzetegyesítésről beszélt Fotó: Marton Szilvia - Origo

A KDNP elnöke szerint egy értékközösség van a jobboldalon. A világnézeti párt köti a nagy néppártot a szellemi forrásvidékhez. Semjén szerint a vasárnapi zárvatartás szocialista ellenzése mutatja azt, hogy mennyire elszakadt a munkásosztálytól az MSZP. Egyedüli történelmi pártként

csak a KDNP maradt meg –

mondta a politikus. Brüsszel számára elfogadhatatlan, hogy a nemzetállam életképes, hogy ragaszkodunk a saját kultúránkhoz, és hogy megvédtük a saját határainkat.

1590 küldöttből 1185 jött el. A kongresszus levezető elnökének Selmeczi Gabriellát és Kocsis Mátét választották.

Kezdés

A Himnusz eléneklésével megkezdődött a Fidesz XXVI. kongresszusa. Elsőként Tarlós István beszélt.

Tarlós István szerint 1990 óta

csak a Fidesz maradt meghatározó politikai erő

a hazai színtéren. Budapest főpolgármestere röviden ismertette a párt történetét. 2010 óta folyamatosak a sikerek a párt történetében, így megalkották a kettős állampolgárságról szóló törvényt, a rezsicsökkentést és az új alaptörvényt.

Tarlós: Nincsenek elvi viták

A Fidesz-KDNP-kormány és a városvezetés együttműködése alapvetően jó, de azt sem lehet eltitkolni, hogy vannak belső viták.

Ezek a forráselosztásról szólnak –

mondta Tarlós István. Ez a mai világban természetes, nem elvi kérdésekben feszülünk egymásnak. A stratégiai kérdésekben is egyetértés van – mondta. Tarlós István elmondta, Budapest érdekelt a Fidesz további sikerében.

Tarlós István elvi vitákról beszélt Fotó: Marton Szilvia - Origo

Elhalasztották

A tanácskozás eredetileg november 15-én lett volna, de elhalasztották, mert a november 13-i párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el aznapra. Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök akkor úgy fogalmazott:

egy pártkongresszus mindig ünnep,

és ebben a helyzetben nem lehetséges ünnepelni.

A vasárnapra halasztott egész napos kongresszust ezúttal nem a Millenáris Parkban, hanem a Hungexpo Budapesti Vásárközpont területén tartják.

Elkülönítés

Az Origo helyszínen lévő tudósítója elmondta, a sajtót a küldöttektől elkülönítve engedték be a helyszínre. A BNV G pavilonjában lévő kongresszusra több mint ezer küldött érkezett. Őket egy alacsony kordon választja el a sajtó munkatársaitól. Folyamatosan érkeznek a párt vezetői, őket taps fogadja.

A korábbi Fidesz-elnökség háromnegyede kicserélődik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ők is beszélnek

Felszólal majd mások mellett Kövér László házelnök, a Fidesz országos választmányának elnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Szájer József európai parlamenti képviselő és Tarlós István főpolgármester.

Orbán Viktor várhatóan délután mondja el beszédét.

A Fidesz legutóbb 2013. szeptember 28-án tartott tisztújító kongresszust, amelyen újraválasztották pártelnökké Orbán Viktort, aki 2003 óta a Fidesz elnöke, korábban pedig 1993 és 2000 között is ő állt a párt élén. A küldöttek akkor Kósa Lajost, Lázár Jánost, Pelczné Gáll Ildikót és Pokorni Zoltánt választották alelnöknek.

Az alelnöki posztokon most

több változás is várható.

A Fidesz alapszabálya szerint a kongresszus a párt legfelsőbb tanácskozó és döntéshozó szerve. Tisztújító kongresszust kétévente kell összehívni.