Fosztogatásba fulladt az ételosztás Miskolcon

Miskolc ételosztás
Többszáz fős tömeg harcol a segélycsomagokért Miskolc Városháza terén,2015 április 7-én. Többszáz fős tömeg harcol a segélycsomagokért Miskolc Városháza terén,2015 április 7-én.
Többszáz fős tömeg harcol a segélycsomagokért Miskolc Városháza terén,2015 április 7-én.
Vágólapra másolva!
Szinte megrohamozták és kifosztották a nélkülöző miskolciak azt a standot, ahol a Városháza téren több száz adag tartósélelmiszer-csomagot gyűjtöttek össze civilek - mondta az Origo tudósítója a helyszínről. Végül volt, akinek több, másnak viszont egyórás sorban állás és tízperces közelharc után egy csomag sem jutott.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag fosztogatásba torkollt az osztogatás Miskolcon, ahol a Városház téren több száz csomag tartós élelmiszert osztottak szét civilek - részint dacból, mert korábban a város fideszes polgármestere elutasította az akciót, mondván: erre nincs szükség Miskolcon.

Tülekedtek, hogy ehessenek

Fosztogattak a keddi, karitatív ételosztási akción Miskolcon - számolt be az Origo tudósítója a helyszínről. Úgy látta, a szervezők felkészületlensége és a csomagokért érkező rászorulók türelmetlensége egyaránt közrejátszott abban, hogy szinte megrohamozták és kifosztották a standot.

Több száz fős tömeg harcolt a segélycsomagokért Miskolcon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ott kezdődtek a bajok, hogy a szervezők először sorszámot akartak osztani, de ez kivitelezhetetlennek tűnt: az emberek nem akartak sorban állni. Ennek az lett a vége, hogy a délután három órás kezdéskor az asztalokhoz zúduló emberek közül többen egymásnak adták hátra a csomagokat, illetve megkerülték a standot, és hátulról is vittek el élelmiszert.

Jó ötletnek tűnt, hogy sorszámot húzzanak, de a gyakorlatban nem működött Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az egyik szervező, a miskolci cigány önkormányzat elnöke, Váradi Gábor az Origónak elismerte: a káoszban előfordult, hogy valaki 4-5 csomagot is elvitt. A 6-800 szétosztott csomagból mintegy félezret hozó Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa, Király Gábor is arról beszélt: tülekedés, tumultuózus jelenetek voltak, és a végén sokan, mintegy 150-en üres kézzel távoztak.

Két-három napra elég lesz

Azok közül, akiknek jutott élelmiszercsomag, egy nő az Origónak azt mondta, ez akár két-három napig is elég lesz neki, a férjének és a gyerekének. A nő két hónapja veszítette el az állását, mivel a munkahelyét felszámolták, azóta pedig minden lehetőséget megragad, hogy élelmiszerhez jusson a család.

Volt, akinek még húsvéti csokitojás is jutott - másnak semmi se Fotó: Szabó Gábor - Origo

Voltak, akik a sorból dobálták ki a csomagokat a rokonoknak, így többet is hazavihettek. Másoknak viszont még egy csomag sem jutott. Többen úgy érezték, veszélyben vannak a nagy tömegben. Volt olyan gyerek, akit a szülei hazaküldtek a nagyszülőkkel, mert attól féltek, hogy agyontapossa a tömeg.

Többen attól tartottak, hogy agyonnyomja őket a tömeg Fotó: Szabó Gábor - Origo

Pedig nem is volt ott mindenki, akinek szüksége lett volna az élelmiszercsomagra. Tudósítónknak többen azt mondták: voltak, akik azért nem tudtak jönni, mert például a hírhedt számozott utcákban élők közül sokaknak egy buszjegyre sincs pénzük, hogy eljöjjön a Városház térre.

Több száz éhes ember volt

Tíz perc alatt elfogyott az összes élelmiszercsomag. Fél négyre ki is ürült a tér, de néhányan csalódottan még álldogáltak. Ők azt mesélték, hogy több kisebb gyerektől és terhes nőtől is elvették felnőttek a már megszerzett csomagokat.

Váradi Gábor ételt oszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa, Király Gábor az Origónak a szervezés hiányosságaival magyarázta a káoszt. Szerinte természetes, hogy ha összejön több száz éhes ember, ez lesz a vége. Gyerekeket, időseket kellett kimenteni, nehogy bajuk essen a tumultusban - ismerte el ő is. Megjegyezte:

Nem csak tumultuózus jelenet volt, de abból volt több Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Polgármesteri Hivatalból senki nem ment ki a rendezvényre, de jól lehetett látni, hogy a Városháza ablakából videóra vették az eseményeket. Korábban Kriza Ákos fideszes polgármester politikai hangulatkeltésre hivatkozva elutasította, hogy a Gyermekétkeztetési Alapítvány ételt osszon a városban.

Dacból szervezték az akciót

Kriza Ákos tiltása hatására a miskolci civilek maguk kezdtek élelmiszergyűjtésbe. A Gyermekétkeztetési Alapítvány és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat mellett a "Miskolcnak hangja van" Facebook-csoport is segített a szervezésben, a csomagok összegyűjtésében.

A szerencséseknek jutott a csomagokból, de 150-en nem voltak szerencsések Fotó: Szabó Gábor - Origo

A cigány önkormányzat elnöke, Váradi Gábor az Origónak azt mondta, 30 önkéntesük volt a téren, hogy az étolajat, lisztet, hagymát és konzervet tartalmazó csomagokat segítsen kiosztani. Ő már előzőleg attól tartott, többen lesznek a rászorulók, mint ahány csomag összegyűlt.

Több ember, mint csomag - ez már előre látható volt Fotó: Szabó Gábor - Origo

Váradi Gábor az Origo kérdésére azt is megjegyezte a szegénységről: az avasi lakótelepen sok helyütt csak gyertyával tudnak világítani, másoknak pedig a számozott utcákban

Sok a szegény Miskolcon

Az akció kezdete előtt sorra érkeztek a miskolciak: csomagokat hoztak, olyan tartós élelmiszerekből, amelyeket nem fogyasztottak el a húsvéti ünnepek alatt. Az Origo tudósítójának egy 80 év körüli néni azt mondta: az egész háztömb, ahol lakik, arról beszél, hogy Kriza visszautasította a segítséget.

Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány munkatársa Fotó: Szabó Gábor - Origo

Ezért ő hozott, amit tudott: tésztát, cukrot, olajat - mesélte. Bár maga is kisnyugdíjas, és neki sem könnyű, de a néni világéletében Miskolcon élt, és szerinte sok a szegény a városban.

Több gyereket hazaküldtek a szüleik, nehogy agyontapossák őket Fotó: Szabó Gábor - Origo

Oláh Benjámin, a Facebook-csoport szervezője szerint sem Kriza, sem más nem dönthet arról, lehet-e szegény embereknek élelmiszert osztani. A Gyermekétkeztetési Alapítványtól Király Gábor is azt mondta, a miskolci civilek feldühödtek Krizán, és kérték, hogy jöjjenek vissza.

Órákkal a kezdés előtt gyülekeztek az emberek Fotó: Szabó Gábor - Origo

Húsvétkor is több helyen rendeztek ételosztást országszerte. A krisnások vasárnap a budapesti Blaha Lujza téren osztottak meleg ételt és tartós élelmiszert. Erről itt láthat képriportot. Hatalmas tömeg gyűlt össze ott is, sok volt a sorban állók között a gyermek, hiszen sokan csak az iskolában jutnak élelemhez, húsvétkor pedig a tavaszi iskolai szünet miatt éheznek.