Szerdán összesen 17 ember került kórházba ételmérgezés miatt, 15-öt az Alsó erdősor utcai kórházba vittek, kettőt pedig a Honvéd kórházba. Információnk szerint mindannyian egy étteremben ettek gulyáslevest.
Zacher Gábor toxikológus, a Honvéd Kórház sürgősségi osztályának vezetője az Origónak elmondta, hogy nem ételmérgezés, hanem sima mérgezés történt.
Az ételmérgezés általában baktériumok, vírusok okozta, leginkább gyomor, bélrendszeri tünetek. Itt egy vétlen mérgezésről volt szó, a laikusok számára volt ételmérgezés, mert egy ételben volt a méreg"
- mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, hogy két beteg került a Honvéd kórházba, a város két különböző pontjáról, nagyjából azonos tünetekkel.
Hallucináltak, szapora volt a szívműködésük, magas volt a vérnyomásuk, szárazak voltak a nyálkahártyáik és fura mozdulatokat végeztek a kezeikkel. Ez már felvetette az atropinmérgezés lehetőségét"
- mondta a toxikológus.
Később kiderült, hogy
a közös tényező a két beteg között az az étel amit ettek, ami olyan fűszerköménnyel volt elkészítve, ami csattanó maszlaggal volt szennyezve.
A klinikai tünetek mellett bizonyítást nyert a mérgezés ténye, hiszen a betegek vizeletmintájából jelentős mennyiségű atropint lehetett kimutatni. Ez bizonyítékot adott arra, hogy mérgezéssel állunk szemben"
- mondta Zacher Gábor, aki hozzátette, hogy a betegek ellenanyagot kaptak, és a kiegészítő terápiát. Már hazamehettek.
Az atropin inkább az őszi szezon mérge, amikor virágozni kezd a trombitavirág, vagy a csattanó maszlag magja már hozzáférhető. A fiatalok szokták használni tudatmódosítás céljából, az atropin hallucinogén vegyület"
- mondta a toxikológus. Az atropin sok növényben előfordul, például a nadragulyában, a trombitavirágban vagy éppen a mandragórában is.
Zoltai Anna, a Nébih osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az ügy jelenleg vizsgálati szakaszban van,
az étterem, ahol a mérgezett gulyáslevest felszolgálták már nem üzemel.
A tulajdonos együttműködő volt, saját maga zárta be az éttermet
- mondta, majd hozzátette, hogy meg kell előzni, hogy hasonló helyzet előfordulhasson.
Mindenkinek szeretnénk ráirányítani a figyelmét arra, hogy felelős élelmiszervállalkozóként működjön, és csak biztonságos helyről származó terméke legyen"
- mondta az osztályvezető. Ha valakinek a háztartásában bármilyen bizonytalan termék van, akkor inkább ne használja fel.
Dr. Pap Csaba a Péterfy kórház főorvosa az Origónak elmondta, hogy a hozzájuk érkezett 15 beteg közül már mindenkit hazaengedtek.
Csütörtök este érkezett még négy személy, akiknek hasonlóak voltak a tüneteik, és ők is abban az étteremben ettek. Ma délelőtt őket is kiengedtük a kórházból"
- mondta dr. Pap Csaba, tehát
összesen 21 embert mérgeztek meg egy budapesti étteremben.
Ahogyan azt megírtuk, turistákat vitt a mentő a Péterfy Sándor utcai és a Honvéd kórház toxikológiai osztályára szerdán. Egy étteremben ettek, amikor rosszul lettek. Úgy tudjuk, mindegyikük gulyáslevest rendelt. A Nébih kiadott egy közleményt, amiben csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény visszahívását rendelték el. Később lapunknak megerősítették, hogy az ételt, amitől a turisták rosszul lettek, olyan fűszerköménnyel ízesítették, ami szennyezett volt.