Hidvéghi Balázs: Sikerült érvényesíteni a magyar szempontokat az EPP migrációval kapcsolatos álláspontjában

Illegális bevándorlás – Szlovénia, migráns
Migránsok vonulnak Szlovéniában - ha kilépnek az országból, a szlovén határőrök már nem engedik őket vissza.
Vágólapra másolva!
Számos ponton sikerült érvényre juttatni a magyar szempontokat az Európai Parlament néppárti (EPP) frakciójának migrációs és menekültügyi álláspontjában, amely az erős határvédelemre, a harmadik országokkal folytatott szoros együttműködésre és a származási országok megsegítésére szólít fel - közölte Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő.
Vágólapra másolva!

Az EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett rá: az Európai Néppárt lehetővé tenné a tagállamoknak, hogy ne menedékkérő migránsok kötelező befogadásával, hanem

a szolidaritás más formáin keresztül járuljanak hozzá a közös terhek viseléséhez.

Migránsok vonulnak Szlovéniában. A kép illusztráció Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

Az EPP migrációs álláspontjának célja az, hogy meghatározza a képviselendő irányvonalat a jövőben várható migrációs tárgyú jogszabályjavaslatok tárgyalásakor.

A többoldalas dokumentum szerint

erős határvédelemre, az embercsempészek elleni küzdelemre, a harmadik országokkal folytatott szoros együttműködésre, a visszaküldések hatékonyabbá tételére

és a migráció kiváltó okainak származási országokban való kezelésére van szükség.

Rögzíti azt is, hogy meg kell különböztetni egymástól a védelemre szoruló menekülteket és a gazdasági okokból érkező bevándorlókat, illetve arra kell törekedni, hogy a kérelmek elbírálására az unió területén kívül, a határokon, illetve tranzitzónákban kerülhessen sor annak érdekében, hogy

jogosulatlanul senki ne léphessen az Európai Unió területére.

A néppárti álláspont egy olyan új rendszerre tesz javaslatot, amelyben minden tagállam önkéntesen vehet részt egy elosztáson alapuló mechanizmusban, azonban erre egyetlen tagállam sem kötelezhető.

- közölte Hidvéghi Balázs.

"Több hónapnyi nehéz munkával sikerült elérni, hogy a dokumentum sok eleme az évek óta hangoztatott magyar álláspontot tükrözze. Ugyanakkor korántsem dőlhetünk hátra. A dokumentum vitája során egyértelműen látszott, hogy az Európai Néppártban továbbra is jelen vagy egy erősen bevándorláspárti csoportosulás is, akik most is a bevándorlók kötelező elosztását szerették volna áterőltetni a frakción, illetve a teljes álláspontot szerették volna ilyen irányba elvinni. Nem meglepő módon nagy átfedést mutat ez a csoport azokkal, akik a Néppárton belül Magyarországot szokták kritizálni. Folyamatosan, éberen kell figyelni, nehogy a későbbi tárgyalások során bármely, a bevándorlók kötelező elosztását szorgalmazó javaslat elfogadásra kerüljön" - áll a közleményben.

Hidvéghi Balázs arról is tájékoztatott, hogy

amelytől - szavai szerint - sokan a 2015 óta tartó, az európai menekült- és migrációs politikát érintő patthelyzet feloldását remélik.