Gyurcsány életrajzírója fontos pozíciót kapott Niedermüllertől Erzsébetvárosban

Vágólapra másolva!
Merényi Miklós lett Niedermüller Péter erzsébetvárosi polgármester kabinetfőnöke - értesült az Origo. Úgy tudjuk, Merényi néhány hete, azaz a járvány időszaka alatt foglalta el hivatalát. A DK-s városvezető újdonsült segédje már karrierje elején, a KISZ-ben jó barátságot kötött Gyurcsány Ferenccel, akinek kormányában is szerepet vállalt, sőt, egy ideig az Altus felügyelőbizottsági tagja volt. A bukott miniszterelnök iránti lojalitását mi sem mutatja jobban, minthogy egyetlen könyvének címe: Gyurcsány.  
Vágólapra másolva!

A VII. kerület hivatalos oldalán a napokban felbukkant egy érdekes név: Merényi Miklós a Polgármesteri Hivatal titkárságának vezetőjeként lett feltüntetve. Az Origo információi szerint a döntés friss, az új kabinetfőnök az elmúlt hetekben kezdte meg a munkát Niedermüller Pérter mellett.

A KISZ-ben kezdődött minden

Merényi pályafutását végignézve egyértelművé válik, hogy nem véletlenül került kulcspozícióba a DK-s vezetésű kerületben.

Már karrierjének elején, a KISZ-ben (Kommunista Ifjúsági Szövetség) megismerkedett Gyurcsány Ferenccel. "1988. november 23-án egy Unió a Demokratikus Szocializmusért (UDSZ) nevű szervezetet akart létrehozni egy KISZ-en belüli csoport. Ez az UDSZ új politikai ifjúsági mozgalom lett volna, és olyanok voltak a kezdeményezői, akik a Közgázról ismerték egymást. Ennek az akciónak a résztvevői között volt Gyurcsány Ferenc, Merényi Miklós" - olvasható az Élet és Irodalom egyik cikkében, ami Stumpf István korábbi tanulmányára hivatkozva született meg.

A rendszerváltás után Merényi újságíróként folytatta, kizárólag baloldali lapoknál vállalt munkát. Így dolgozott a Magyarországnál (1990-1994, újságíró), a Népszabadságnál (1995-1997, újságíró), a régi Figyelőnél (1998-2003, rovatvezető, majd 2003-ban főszerkesztő), a Magyar Televíziónál (2004-2006, főszerkesztő).

Különös pályafutás: Merényi Miklós a KISZ-ben kezdett, hogy aztán Gyurcsány Ferenc bizalmasaként Niedermüller Erzsébetvárosában kapjon pozíciót Forrás: Facebook

Bizalmi viszony Gyurcsánnyal

A második Gyurcsány-kormány felállását követően a sajtóból a politika világába váltott: előbb kommunikációs igazgató (2006-2007), majd stratégiai és kommunikációs igazgató lett a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnál.

Politikai karrierjének ezzel még nem lett vége, igaz, parkolópályára került. 2008-ban a volt kormányfő Rómába nevezte ki misszióvezetőnek, így eltávolodott a hazai belpolitikától. Azóta az ATV és más baloldali médiumok volt "római magyar nagykövetként "többször is megszólaltatták mint Olaszország-szakértőt, így például egy 2013-as adásban arról tudott beszámolni, hogy "Berlusconi az olasz kormányválság okozója."

Merényi és Gyurcsány kapcsolata túlmutat a politikán: Niedermüller új kabinetfőnöke

1997-ig felügyelőbizottsági tag volt a Gyurcsány család milliárdos érdekeltségében, az Altus Rt.-ben.

Mi sem mutatja jobban a közöttük lévő bizalmas viszonyt, minthogy Merényi egyetlen könyvének címe:

Gyurcsány.

Kitömött holdudvar

Az elmúlt időszak mozgásaiból nem nehéz észrevenni: a DK holdudvarához tartozó szereplők feltűnően jól járnak Niedermüller Péter megválasztásával.

Az idei évben az erzsébetvárosi önkormányzat kétszer is szerződött Czeglédy Csaba irodájával. A DK-s városvezető visszaélve a veszélyhelyzet adta hatáskörével egy személyben hozta meg a döntést: Gyurcsány Ferenc egykori ügyvédjének április 1-je és december 31-e közötti időszakra 29 millió forintot ad jogi feladatok ellátására. Az Origo írta meg, hogy az elmúlt időszakban született egy másik szerződés is a felek között, amit a városvezetés sokáig elhallgatott. Czeglédy egy 13 millió forintos megbízást is kapott, igaz, erre még a veszélyhelyzet kihirdetését megelőzően, feltehetően január környékén került sor.

Nem Czeglédy volt az egyetlen DK-s, aki helyzetbe került az új városvezetésnek köszönhetően. Vasárnap számoltunk be róla, hogy Komáromi Zoltánnal, a párt egészségügyi politikusával is megbízási szerződést kötött a DK-s vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat, mintegy 1 800 000 forint értékben.