Erősíteni kell a magyar-török együttműködést

CAVUSOGLU, Mevlüt; SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) fogadja hivatalában Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert 2021. február 25-én.
Vágólapra másolva!
Magyarországnak a biztonságpolitikai, az egészségvédelmi, gazdasági és energetikai érdekei is azt követelik meg, hogy folyamatosan erősítse együttműködését Törökországgal - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel.
Vágólapra másolva!

A magyar tárcavezető kiemelte, hogy .

- mondta Szijjártó Péter, aki arra kérte az európai, brüsszeli politikusokat, hogy ennek tudatában nyilatkozzanak kritikusan Törökországról.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja hivatalában Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert 2021. február 25-én Forrás: MTI/Soós Lajos

- jelentette ki Szijjártó Péter.

Az oltóanyagra hosszú éveken keresztül szükség lesz.

- közölte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, aki hozzátette: Stabil alapja van a gazdasági együttműködésnek.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) a hivatalában tárgyalt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel (b) 2021. február 25-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Bár tavaly a világkereskedelem 9 százalékkal visszaesett, a magyar-török forgalom 6 százalékkal nőtt.

Megkezdődött az első jelentős, a kormány által támogatott magyar beruházás Törökországban: újszülött-gyógyászati eszközöket előállító üzem épül Ankarában 800 millió forintból.

- közölte a magyar tárcavezető, aki azt is mondta, hogy már learatták az első sikert az afrikai gazdasági együttműködésben:

magyar és török cégek közösen egy 100 millió dollár (29,5 milliárd forint) értékű projektben 7 ghánai kórházat szerelnek fel onkológiai eszközökkel.

CAVUSOGLU, Mevlüt; SZIJJÁRTÓ Péter Forrás: MTI/Soós Lajos

Közép-Európában mindig kritikus kérdés volt az energiaellátás biztonsága. Idén októbertől nagy előrelépés lesz ebből a szempontból, hogy déli irányból újabb gázszállítási folyosó nyílik meg Magyarországra Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül.

Évente 6 milliárd köbméter gázt lehet majd új irányból hozni Magyarországra.

- közölte Szijjártó Péter. Arról is határoztak, hogy fenntartják az ösztöndíjprogramjukat. Magyarország az egyetemein évente 150 török hallgatót fogad, a nukleáris mérnöki képzésben részt vevőknek kvótát biztosítanak.

Mevlüt Cavusoglu azt mondta, hogy Magyarország stratégiai szövetségese Törökországnak. Kiemelte: Magyarország Törökország egyik legfontosabb partnere, a kapcsolatokat biztonságpolitikai és más területeken is folyamatosan fejlesztik.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter sajtótájékoztatója a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 25-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Cavusoglu megjegyezte, hogy Magyarország megfigyelő a Türk Tanácsban.

Az elnöki tisztséget most Törökország veszi át Azerbajdzsántól, a csúcstalálkozóra Orbán Viktort és Szijjártó Pétert is szeretnék meghívni

- közölte a török külügyminiszter, aki megjegyezte, hogy a járvány során példamutató az együttműködés a két ország között.

- emelte ki Mevlüt Cavusoglu.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. február 25-én. Forrás: MTI/Soós Lajos

Kérdésre felelve Mevlüt Cavusoglu az örményországi fejleményekről azt mondta, hogy mindenfajta katonai puccsot, erőszakos lemondatást mélységesen elítélnek. A nép kritizálhatja a vezetést, kérheti a lemondását, de a hadsereg nem - vélekedett.

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter jelezte, hogy a török miniszter a felkérésére beszédet mondott a nagyköveti értekezleten. Ezt azért tartja lényegesnek - tette hozzá -, mert Törökország a világpolitikai, világgazdasági folyamatok egyik fontos irányítója és befolyásolója.

Kérdésre felelve a magyar miniszter közölte: ő azt mondta a nagyköveteknek, hogy nem változott a velük szemben támasztott elvárása. Az "iránytűiknek" továbbra is a nemzeti érdek felé kell mutatniuk.

A magyar külpolitika legfontosabb célja változatlanul a nemzeti érdek érvényesítése.

A nagykövetektől azt várja el: tegyenek meg mindent azért, hogy Magyarország győztesen kerüljön ki az elkövetkező hetek, hónapok versenyéből. Fontos az is, hogy tisztelettel közelítsenek állomáshelyük országához - sorolta Szijjártó Péter.