Gulyás Gergely: Komoly megerősítést kapott a kormányzati migrációs politika

GULYÁS Gergely, Kormányinfó, 2012.12.02.
Budapest, 2021. december 2. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2021. december 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Magyarország köteles megvédeni a migráció káros hatásaitól az embereket - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője az Alkotmánybíróság pénteki döntése kapcsán.
Vágólapra másolva!

- közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint egyértelmű és világos döntés született, az AB megerősítette a magyar kormány politikáját. Kiemelte, hogy az AB szerint Magyarország az Európai Uniótól függetlenül jogosult a határait megvédeni a migrációtól.

Hozzátette: Magyarország köteles megvédeni a magyarokat a migráció káros társadalmi hatásaitól. Elmondta, az AB a Magyarország népességére és államberendezkedésére vonatkozó szabályokat nemzeti hatáskörbe tartozónak tekinti, ezért ezek elsőbbséget élveznek bármilyen uniós szabállyal szemben.

Gulyás Gergely: Magyarország jogosult a külső határainak a védelmére Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Európai Bizottságnak meg kell teremtenie a hatékony határvédelem feltételeit

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy az Európai Unió legfontosabb szerve a tanács. Pillanatnyilag a bizottság nem teljesíti a határvédelem feltételeit, és változtatnia kell a migrációs szabályokon – tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy

a magyar kormány korábban tranzitzónákat alakított ki, és ott lehetett várakozni a menekültügyi eljárás lezárásig. A tranzitzónáról döntött az Európa Tanács, és azt közölte, hogy az egyezik az emberi jogi szabályokkal, majd az uniós bíróság ezt felülírta

– tette hozzá. Most az a szabályozás érvényesül, hogy a külképviseleteken kell beadni a menedékkérelmet. Az Európai Bizottság pedig hozza meg a megfelelő migrációs szabályokat, és biztosítsa a hatékony határvédelmet, ahogyan arra a miniszterelnökök tanácsa utasította.

Nem az uniós, és nem a magyar jog elsőbbségéről hozott döntést az Alkotmánybíróság - húzta alá Gulyás. Minden uniós bírósági döntést be kell tartani, ha egy átruházott jogban döntenek, de ha egy területen kizárólag a magyar alkotmány az iránymutató, akkor a tagállamnak van lehetősége döntéseket hozni - tette hozzá.

Lépnie kell az Európai Bizottságnak Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Gulyás: Nem működik az uniós menekültügyi rendszer

Aki Európába jön menedékkérőknek, azoknak a kétharmada itt marad, ez is mutatja, hogy nem működik az egész rendszer - mondta egy kérdésre a Miniszterelnökség vezetője.

Az unióban a menedékkérelmet benyújtók azt követően nyerjenek bebocsátást, ha pozitív elbírálást kapnak - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Nincs vita az unióban abban, hogy a dublini rendszer nem működik - tette hozzá.

Itt az alkotmánybírósági döntés

Az Alkotmánybíróság az Európai Unió Bíróságának a magyar állam területén jogellenesen tartózkodó külföldi állampolgárok jogállására vonatkozó ítéletével kapcsolatosan, az Alaptörvény értelmezése alapján megállapította, hogy amennyiben az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország a fenntartott szuverenitás vélelmének megfelelően jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az unió intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. Az Alkotmánybíróság azt ugyanakkor nem vizsgálhatta, hogy a konkrét esetben megvalósul-e a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése. Az Alkotmánybíróság egyúttal hangsúlyozta a határozatban azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az EUB ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki.

Az országnak továbbra is joga van megvédenie a határait Forrás: police.hu

Varga Judit: A magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról

Varga Judit szerint a magyar AB határozat a bevándorlásról szól, semmi másról. Az Alkotmánybíróság egyértelművé tette, hogy jogunk van elutasítani, hogy másokkal éljünk együtt, mint akikkel évszázadok óta közös a sorsunk. A migráció nem csupán a szuverenitásunkat és önazonosságunkat veszélyezteti, de emberi jogaink, emberi méltóságunk sérelmét is magában hordozza - mondja videójában a miniszter, majd így folytatja: