Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: A béke pártján állunk

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása, 2022.05.18. Parlament, Szalay-Bobrovniczky Kristóf
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
Vágólapra másolva!
A kormány időben lépett, ezért nem háború idején kell foglalkozni a hadsereg modernizációjával – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
Vágólapra másolva!

A nemzeti kormánynak mindig is Magyarország biztonsága az első, az utóbbi években a migráció, a járvány, és most a háború is egyértelművé tette, hogy a biztonságot és a honvédelmet meg kell erősíteni – nyilatkozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Mandinernek. A honvédelmi miniszter kiemelte: a magyar kormány előrelátóan már évekkel ezelőtt megkezdte ezt a munkát, így nem háború idején kell nekilátni a hadsereg modernizációjának.

Folytatódik a lepusztult szovjet haditechnika lecserélése hatékony és korszerű eszközökre. Ehhez megvan a szükséges forrás, hiszen jövőre elérjük a GDP-arányosan kétszázalékos költségvetési ráfordítási szintet, és a következő években is fenntartjuk. Minderre a garanciát a kormány döntése nyomán létrejövő honvédelmi alap jelenti – hangsúlyozta a tárcavezető.

Mint Szalay-Bobrovniczky jelezte, a magyar történelem során mindig küzdeni kellett a szuverenitásunkért. Továbbá hangsúlyozta, hogy

NATO-tagságunk önmagában nem elegendő. Ez egy védelmi szövetség, annak is kell maradnia, ám hangsúlyosan nemzeti erők felajánlásaiból működik – jegyezte meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ez nem Magyarország háborúja, mi ebből ki fogunk maradni Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A miniszter véleménye, hogy el kell érni, hogy a kifutó és elavult eszközök helyett minél hamarabb modern és minden irányú kihívásra reagálni képes, nagy elrettentő erejű haderőnk legyen. Példaként említette, hogy a német Leopard harckocsik folyamatosan érkeznek, kezdődik a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek gyártása és rendszerbe állítása.

Az a célom, hogy amíg a Magyar Honvédség állományában vannak, addig nagy megbecsülésben részesüljenek a fizikai és szellemi terheléssel járó, kockázatokat is hordozó szolgálatukért – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky.

Ez nem Magyarország háborúja, mi ebből ki fogunk maradni. A béke pártján állunk, arra törekszünk, hogy a vérontást végre hagyják abba, és induljanak meg a tárgyalások – jelentette ki az orosz–ukrán háborúról szólva a miniszter. Jelezte, hogy tudják, ki az agresszor a háborúban, és azt is tudják, hogy szövetségi rendszerünk miatt és emberiességből a megtámadott oldalán a helyünk.

– A háború kitörésekor félretettük a kárpátaljai magyarok jogos védelme miatt kialakult feszültséget, és az ukrán menekültek mellé álltunk történelmünk legnagyobb humanitárius akciója során – emlékeztetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről