Több ezer embert vertek át a csalók kedvező hitelt ígérve

rendőrautó, rendőrség, rendőr, sziréna, villogó, megkülönböztető jelzés, rendőrautó, villogó, fényhíd, kék-piros villogó, villogó kék fényjelzés, autó, illusztráció,
Vágólapra másolva!
Egy több mint 20 fős banda, több cégen keresztül úgy vert át embereket, hogy újságokban kedvező hiteleket hirdettek, amiket BAR listások és nyugdíjasok is felvehettek. A valóságban azonban az ügyfelek egyik esetben sem kaptak pénzt, a jobbik esetben is csak váráslói jogot kaphattak. Ennek ellenére a törlesztő részletet fizetniük kellett.
Vágólapra másolva!

Budapesten három cég működött szervezőként a banda kezei alatt, amik 2011-ben és 2012-ben alakultak. Ebből kettőnek a banda vezetője volt az ügyvezetője. Ezeknek a cégeknek a megbízottjaiként több cég is működött, amiket a banda többi tagjai képviseltek. Megrendelésük alapján több nyomtatott sajtóban is hirdetést adtak fel azzal a szöveggel, hogy „Hitel helyett válasszon más megoldást, számoljon utána!".

A hirdetésben volt egy táblázat az igényelhető összeggel, a futamidő szerinti törlesztő részlet bontásában, valamint 10 év futamidő esetén csak évi 3,92%, 15 év futamidőnél pedig évi 2,81% megbízási díjat kell fizetni.

Mindezek mellett azt is beleírták a hirdetésbe, hogy a szolgáltatást nyugdíjasok és BAR listások is igénybe vehetik.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

A banda ezen felül is adott fel hirdetéseket, amikben benne volt a „Bankok helyett válasszon más megoldást! Nem sorsolásos rendszer!" vagy „A védőháló mindenkinek!" kifejezés. Ezekbne a hirdetésekben is táblázatban volt benne a megszerezhető összeg, valamint az ahhoz tartozó törlesztő részletek futamidő szerinti bontásban. A hirdetésekben benne volt még az, hogy a szolgáltatást BAR listások is igényelhetik, magánszemélyek korhatár nélkül, lakásfelújításhoz, autóra, vállalkozásfejlesztésre.

A hirdetésekből kiderült, hogy a banda azokat az embereket célozta meg, akik pénzügyileg veszélyeztetettek, nem tudnak banki hitelt felvenni.

A reklámok alapján az emberek arra gondolhattak, hogy a kért pénzt egyből megkapják, majd azt havonta kell törleszteniük. Az esetet megvizsgálta a Gazdasági Versenyhivatal is, majd tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt megbüntette a szervező cégeket.

Az ügyfelek telefonon vették fel a kapcsolatot a cégek ügyintézőivel, akik előbb telefonon adtak rövid tájékoztatást, majd személyesen is találkoztak.

Azt szándékosan nem mondták el, hogy készpénzt egyáltalán nem kaphatnak, csak a megadott célra felhasználható vásárlói jogot szerezhetnek, azt is korlátozottan.

Előfordulhat, hogy a rossz anyagi helyzetben lévő emberek a várt összeghez, csak 10-15, vagy akár 20 év múlva, a futamidő végén juthat hozzá. Ezzel szemben az üzletkötők azzal biztatták az embereket, hogy az igényelt összeghez akár 1-2 hónapon belül is hozzájuthatnak.

Az átvert emberek a szervező cégek számlaszámaira fizették be az első havi törlesztő részletet, valamint a megbízási díj részösszegét, míg a szervező megbízottjaként működő cég bankszámlájára került befizetésre a regisztrációs díj összege. Csak ezek után tudtak bemenni az ügyfelek az irodába aláírni a szerződéseket, amit az üzletkötő állított össze. Az érvényesített szerződéseket ezek után küldték ki postán.

Az ügyfelek ekkor már nem tudták egyoldalúan felbontani a szerződést, mert lejárt a 30 nap.

A szervező cégek a befizetett összegeket egy bankszámlán tárolták, ebből fedezték többek között a béreket, hirdetéseket.

Az ügyfelek összesen 2,5 milliárd forintot igényeltek. A cégeknek arra nem volt lehetőségük, hogy ezt akár csak vásárlói jogként is kifizessék.

Az ügyészség összesen 27 tag ellen emelt vádat csalás miatt. A banda vezetőjét a bíróság 1700 rendbeli csalás miatt mondta ki bűnösnek. Ezek alapján több mint 250 millió forintot szerzett meg az ügyfelektől. Őt, valamint 5 társát börtönbüntetésre ítélte a bíróság, 7 bandatag pénzbüntetést kapott, a többitek felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, vagy próbára bocsátották. Az ítélet 6 csaló esetében jogerős – írja a Debreceni Törvényszék.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!