Alapjogokért Központ: Karácsony minden területen csődött mondott

tanártüntetés, 2022. 10. 23. Budapest, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely minden téren csődöt mondott Budapesten. Egy politikai értelemben is sikertelen, gyengekezű vezető, akivel az ellenzék vezére, Gyurcsány Ferenc azt csinál, amit akar - olvasható az Alapjogokért Központ legújabb elemzésében. Karácsony Gergely mozgástere minden nappal egyre szűkebb, hiszen egymás után látnak napvilágot az érintettségét igazoló hírek a guruló dollárok botrányban - tették hozzá. 
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely négy év alatt bizonyította alkalmatlanságát, és csődbe vitte Budapestet. A főpolgármester annak ellenére taszította az összeomlás szélére a magyar fővárost, hogy Tarlós István 214 milliárd forint tartalékkal adta át a város kulcsát Karácsony Gergelynek, aki – a Gyurcsány vezette baloldallal a háta mögött - az iparűzési adóbevételek folyamatos, és jelentős növekedése ellenére sem volt képes elkerülni a kassza kiürülését, majd a teljes csődöt - olvasható az Alapjogokért Központ elemzésében.

Karácsony csődbe vitte Budapestet Fotó: Csudai Sándor - Origo

Margaret Thatcher, volt konzervatív brit miniszterelnök annak idején megjegyezte: „Az a baj a szocialista kormányzással, hogy mindig kifogynak mások pénzéből." Ezt a megállapítást a 2019-ben megválasztott budapesti városvezetés sem tudta megcáfolni, hiszen évek óta azt hallgatjuk, hogy mindössze azért nem tudnak bizonyos problémákat megoldani, mert a kormánytól nem kapnak rá elegendő forrást.

Az Alapjogokért Központ elemzése szerint mégis bejelentették, hogy elfogyott a főváros pénze, és a gazdasági csődjüket politikai csatározással próbálták meg leplezni. Karácsony Gergely megrettenhetett Gyurcsány Ferenc alig burkolt fenyegetőzésétől, és nekiment a kormánynak: bejelentette, hogy Budapest nem hajlandó befizetni a szolidaritási hozzájárulást. Ez azért is különösen visszás, mert a főpolgármester magát egy szolidáris baloldali politikusnak tartja, ehhez képest nem akar segíteni a kevésbé fejlett, rosszabb gazdasági helyzetben lévő településeken.

Az Alapjogokért Központ szerint ezzel szoros összefüggésben a Karácsony vezette önkormányzat a városüzemeltetés terén is leszerepelt. Szinte teljesen ellehetetlenült a közlekedés, folyamatosak a dugók a fővárosban, az értelmetlen lezárásoknak és a kihasználatlan, de mindenfelé megjelenő biciklisávnak köszönhetően.

Az autósok életét folyamatosan megnehezítik, de azoknak sincs könnyű dolga, akik a tömegközlekedést választják. Azon túl, hogy a korábbi ígéretek ellenére emelkednek a BKV-jegyek árai, a járművek tisztasága mellett a közbiztonság helyzete is folyamatosan romlik. Közegészségügyi szempontból is számos jogos kritika illetheti a BKK által üzemeltetett tömegközlekedési szolgáltatásokat. Persze mindeközben a haverok ki vannak fizetve, a BKK, az FKF és más fővárosi cégek élére helyezett baloldali káderek bére növekszik, sőt, még rezsitámogatásra is futotta a költségvetésből.

A teljes elemzés itt olvasható.