Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Agyonvertek és felgyújtottak egy nőt Pestszentlőrincen

Pestszentlőrinc, Általános kulcsszó autó EMBERI LAKHELY ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Lakóépület lakótelep panelház park személyautó város városkép
Budapest, 2020. július 26. A pestszentlőrinci Havanna lakótelep felújított házai, a házak között parkosított terek a Barta Lajos utca mellett. MTVA/Bizományosi: Róka László *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Brutális gyilkosság történt hetvenhat évvel ezelőtt egy pestszentlőrinci családi házban, amelyben egy fiatal nő élt egyedül, miután a férjét deportálták. Kalapáccsal verték agyon, aztán petróleummal felgyújtották a testét. Nehezen kapták el a gyilkosát, de végül sikerült. A férfit halálra ítélték.
Vágólapra másolva!

1947. február 15-én 22 órakor csörgött a budapesti főkapitányságon a telefon. A kispesti rendőrkapitányság ügyeletese jelentette, hogy Pestszentlőrincen, az Üllői út 139. számú házban gyilkosság történt, az áldozat pedig Porjesz Jenőné magánzó. Ez a mára kihalt szó - mármint a magánzó - azt jelenti, hogy az asszonynak nem volt foglalkozása, csak a vagyonából élt. Hamar kiderült, hogy a férjét deportálták a második világháborúban, ahonnan nem jött haza. A rendőr azt is elmondta a központban dolgozó kollégájának,

hogy a holttestet több ruhadarabbal letakarták, majd leöntötték petróleummal és felgyújtották.

lángok (illusztráció) Forrás: pixabay.com

A gyilkos megtalálásával Sziráki Károly rendőrnyomozó százados csoportját bízták meg.

A rendőrök a ház előtt álltak és a földszintes épületet nézték, amelynek egy része romokban állt, mivel az ostrom alatt bombatalálat érte, és nem építették újjá. Már a lakás verandáját megérezték az orrfacsaró bűzt, amelyet a félig megégett holttest árasztott magából. A bejárati ajtó mögött volt az előszoba, ahonnan jobbról a konyhába, balról pedig a hálószobába lehetett bejutni.

- olvasható a Magyar Rendőr 1947. március 15-i számában, amely az ügyben eljáró rendőrnyomozó írását tette közzé.

Az áldozat ruháját is elemésztette a tűz. Már csak egy pár félcipő volt rajta. A konyhában a mosogató széttörve hevert a földön, a fogas leszakadt. Volt pár ruhadarab a kövön szétszórva, az asztalon lévő ridikül tartalmát pedig kiborította valaki. A hálószobában mindössze 4-5 darab ruhaakasztó volt a padlón szétszórva. A nyomozók már tudták, hogy a gyilkos értékek után kutatott, és bizony érték volt számára a ruha is. A daktiloszkópia szakértőnek nem volt dolga, mivel használható ujjlenyomatot nem tudtak rögzíteni. Mindent lefényképeztek a tetthelyen, amit a gyilkosság szempontjából fontosnak találtak, és nekiláttak az érdemi munkának, vagyis az áldozat rokonait, barátait, közeli és távoli ismerőseit megkeresni és kikérdezni.

A házban - függetlenül attól, hogy nem voltak épek a falai - két család tagjai is éltek. A háztulajdonos mellett az egyik megmaradt, „használható" szobában lakott az áldozat a tisztviselő fivérével. A tulaj a gyilkosság napján 16 órakor elment otthonról és bezárta maga mögött a kaput. Az áldozat testvére viszont már reggel elindult munkába, és csak késő este ért haza, így a támadás idején egyedül az Porjesz Jenőné volt otthon. A rendőrök elmentek az áldozat testvérének a munkahelyére, és hazavitték, mert arra számítottak, hogy meg tudja állapítani, mi hiányzik. Így is lett. A férfi elmondása alapján

a gyilkos elvitte a nő 25 grammos karkötőjét, felkapott 3 öltönyt, egy asztalterítőt, 2 pár cipőt, 2 férfi inget, 1 férfi átmeneti kabátot, 1 női téli kabátot és a ridikülből egy kisebb összeget.

A fivér pontos leírást adott az eltűnt tárgyakról a nyomozóknak, akik minden szavát feljegyezték. Ezután beszéltek az áldozat barátnőivel, akik egybehangzóan azt állították, hogy Porjeszné magának való, zárkózott természetű nő volt, aki csak a régi ismerőseivel beszélt, újakat nem szerzett. Aztán a háztulajdonost kérdezték ki, akitől megtudták, hogy sokáig jóban voltak, de a villanyszámlán összevesztek, és azóta nem álltak szóba egymással. Emellett a nő is azt mondta, hogy nem látott olyan férfit, aki Porjesznéhez járt volna. Az áldozat amúgy mindig azt mondogatta, hogy a férjét várja haza, mert nagyon szereti. Bár mindent elkövettek a nyomozók, hogy megtalálják azt az ismerőst, aki megölte, nem jártak sikerrel. Azért gondolták, hogy ismerhette egymást gyilkos és áldozat,

mert a tetthely arról árulkodott, hogy aki megölte az asszonyt, azt is tudta, mit-hol talál.

ablak egy tetthelyen (illusztráció) Forrás: pixabay.com

Egy időre megrekedt a nyomozás, mert még azokban az üzletekben sem találták a gyilkos nyomát, amelyben az áldozat gyakran megfordult, de nem adták fel. Végül egy templomszolga volt az, aki először fontos adatokkal szolgált. Azt mondta, miután február 15-én elindultak hazafelé a moziból a feleségével és 19 óra körül az Üllői út 139. elé értek, látott egy „középtermetű, fekete kabátos és kucsmás fiatalembert", aki egy nagy lepedőbe csavart csomagot vitt a hátán a főváros felé. Az arcát nem tudta megnézni.

- írta meg a szaklapban a rendőr.

Nem volt nehéz megtalálniuk a nyomozóknak a taxisofőrt, aki újabb hasznos információkkal szolgált számukra. Azt mondta, hogy egy 30 év körüli férfi kereste a kocsmában, és amikor megtalálta, arra kérte, vigye be Budapestre. A nagy batyura is emlékezett. Azt mondta, terítőbe volt betekerve és a kocsija hátsó ülésére tette, miközben utasa beült az anyósülésre. Bár nem kérdezte, a férfi magától elmondta, hogy ő a 42-es villamos végállomásnál lévő ócskaruha kereskedés tulajdonosa és mivel éjszaka nem biztonságos, nappal szállítja az árut. A taxis tudta, hogy hazudik, mert ismerte a tulajdonost, de nem firtatta a dolgot, inkább vezetett. A Szondi utcában több üzletnél is meg akart állni a fiatal férfi, de mivel mindegyik be volt zárva, arra kérte, hajtson tovább.

Pár perc múlva visszatért és kifizette a fuvart. Átadott a taxisnak 40 forintot és bement a házba. A nyomozók kocsiba ültették a sofőrt és arra kérték, mutassa meg, melyik épület volt az. A Szinyei Merse utca 25. szám alá vezette a rendőröket. „Átnéztük a lakók nyilvántartását és a közbizalmival együtt sorra vettük az összes lakókat, azonban megállapítottuk, hogy ilyen egyén a házban nem lakik. Azután sorra vettük az összes lakásokat, miközben megállapítottuk, hogy a csomagot az I. em. 1. ajtó alá Klung Istvánné lakására vitték."

Eltartott egy ideig, de az asszony végül elmondta, hogy a csomagot a testvére fia vitte fel hozzá, Dunavölgyi Zoltán kereskedősegéd.

Ott akarta hagyni, ő viszont nem engedte, ezért pár perc múlva visszatért és elvitte. Ekkor látta őt utoljára. A nyomozók érezték, hogy közel vannak a megoldáshoz. Felgyorsultak az események. Nem volt nehéz kideríteni, hogy a férfi szülei sem laknak messze. A Podmaniczky utca 73. szám alatt élő idős pár azt állította, hogy a férfit a gyilkosság napjának estéjén, 20 óra körül látták. Szó szerint felszaladt hozzájuk és a húgától kért 40 forintot valami üzleti ügy miatt. Ezek után szép sorban a férfi ismerősei is előkerültek.

- írták a nyomozók a homoszexuális gyilkosról, akit február 18-én fogtak el az egyik szórakozóhelyen.

Először mindent tagadott, de azután, hogy szembesítették a bizonyítékokkal, részletes beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy régen azon a környéken laktak, ahol Porjeszné élt, akivel az asszony szüleinek a fűszerüzletéből ismerték egymást. Hosszú idő után nemrég újra találkoztak és összebarátkoztak. Előbb csak sétálgattak, aztán a nő beengedte az otthonába. A férfi időnként kölcsönkért Porjesznétól, aki 20-30 forintokkal rendszeresen kisegítette, amit a barátja mindig visszafizetett.

Arról is beszélt a férfi, hogy „beteges hajlama" mellett alkoholista életmódja is sok pénzt felemészt, neki erre jó volt az új barátnő.

1947. február 15-én reggel egy rendőr kereste valami miatt a lakásán a férfit. Amíg a váratlan vendég rá várt, ő felöltözött és elment, anélkül, hogy a rendőr észrevette volna. 14 óra felé átment a barátnőjéhez, aki akkor még nem engedte be, mert nem akarta, hogy a háztulajdonos meglássa a férfival. Két óra múlva, miután a háziak elmentek, már az áldozata konyhájában ült. Együtt ebédeltek és beszélgettek. A férfi megint pénzt kért az asszonytól, de ezúttal nem kapott, sőt még le is szidta újdonsült barátnője a könnyelmű természete miatt.

petróleum lámpa (illusztráció) Forrás: pixabay.com

„Porjeszné süteményt készített és arra kérte őt, hogy a környék valamelyik üzletében vegyen porcukrot. Kiment, de nem keresett porcukrot, hanem betért egy kocsmába és 4 dl bort fogyasztott. Visszament Porjesznéhez, és újból összevesztek, mert nem tudott a pénzzel elszámolni. Ekkor látta, hogy most már Porjeszné pénzt nem ad és elhatározta, hogy megöli, és amit lehet, elrabol. Leült a tűzhely mellé s közben azt mondotta neki Porjeszné, hogy menjen ki az udvarra és a mosókonyhából szedjen puhafát, mert a sütemény megsütéséhez szükséges, hogy a tűz nagy lánggal égjen.

Már ekkor elhatározta, hogy a puhafával valamilyen tárgyat visz be, amivel végezni tud vele.

Amikor kiment a mosókonyhába, ott látott egy nagyobb üstöt, mely mellett egy vasnyelű kalapács volt letéve" – olvasható a lapban. Ez lett a gyilkos eszköz, amivel a nőt megtámadta. A fával együtt ezt is bevitte a lakásba és olyan helyre tette, ahol neki kézre esett. A nő feltehetően ebből semmit sem vett észre. „Amikor leült a tűzhely mellé, Porjeszné újból szemrehányást tett neki és azt mondotta, megszakítja vele a barátságot, ha nem keres rendes foglalkozást."

Amikor a nő kiszedte a süteményeket a sütőből, és egy tálcára tette, barátjának háttal állt, a férfi pedig lecsapott.

Teljes erővel fejen vágta, amit a nő így reagál le: „Jaj, mit csinálsz, ne hülyülj!"

De ennél többet nem tudott mondani, mert összecsuklott. Dunavölgyi még nyolcszor-tízszer lecsapott rá. Mivel ömlött a nő fejéből a vér, a fogasról lekapott egy ruhát és a fejére dobta, hogy ne is lássa, aztán „munkához látott". Mindent elrabolt tárgyat felsorolt, amit az áldozat fivére megemlített azzal a kiegészítéssel, hogy a pénztárcájában csak 3 forintot talált. Aztán folytatta a történetet. A zsákmányt egy abroszba bugyolálta és kivette a verandára. Visszament a lakásba, ahol felevett egy petróleumlámpát, aminek a konyhában levette az üvegét, aztán a szerkezetet a konyhakőre dobta. Amikor a petróleum begyulladt és áldozata ruhája lángra kapott, ő elmenekült. Nem szaladt. Bezárta maga mögött a kaput a nő kulcsával és a hátára vette a batyut. Azt már a férfi maga mondta el, hogy a taxis kifizetése után a csomagot egy ismerőséhez vitte, akinek azt mondta, hogy a szüleivel összeveszett és a ruháit is elhozta tőlük.

„Még aznap eladta az aranykarkötőt 200 forintért. Másnap húgának megadta a 40 forintot. Egy öltöny ruhát eladott a Váczi utca 12. szám alatt 100 forintért. A kabátot a Kazár utcában 40 forintért. A két nadrágot a Teleki téren 40 forintért, a női kabátot 150 forintért a Podmaniczky utcában, majd az asztalterítőt nőismerősének, akinél a csomagot hagyta, ajándékozta." Pár ruhát megtartott magának. A szürke öltönyt, a kabátot, az inget és a cipőt felvette. Aztán vett egy bőröndöt, amibe beletette a megmaradt zsákmányt és kivett egy szobát a Wesselényi utcában. A bőröndöt otthagyta, ő pedig lement a Dob utcai kocsmába. Nagyon lerészegedett.

Ebben az állapotban ismerkedett meg azzal a férfivel, aki végül hazakísérte és kifosztotta.

A rablógyilkos fekete téli kabátját és a kucsmáját is elvitte. Pár holmit ugyan megtaláltak a rendőrök és ezeket az áldozat fivére azonosította is, de a rabló fekete kabátja és kucsmája sohasem került elő. Előkerült viszont Dunavölgyi bűntársa, aki tudott arról, hogy a férfi mit tett. Ennek ellenére segített neki eladni Porjeszné dolgait. Nagy László szabósegédet és Dunavölgyi Zoltánt statáriális bíróság elé állították,

amely a brutális rablógyilkos felett kimondta a halálos ítéletet.

(A címlapi kép illusztráció!)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről