Szijjártó Péter: Az idei év az infláció leépítéséről szól, jövőre pedig a növekedés lesz fókuszban

SZIJJÁRTÓ Péter Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Szigetszentmiklós, 2023. szeptember 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Pex Automotive Systems Kft. új üzemének avatásán Szigetszentmiklóson 2023. szeptember 11-én. A kínai Baolong autóipari beszállító cégcsoporthoz tartozó Pex Automotive Systems Kft. üzeme mintegy 5,1 milliárd forint értékű zöldmezős beruházásban valósult meg, amelyhez az állam 1,5 milliárd forint támogatást adott. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az idei év az infláció leépítéséről szól, jövőre pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz a fókuszban, amelyben Magyarország számít a német vállalatok közreműködésére és beruházásaira - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Meleghy Automotive Hungary Kft. új üzemének alapkőletételén arról számolt be, hogy a német tulajdoni hátterű vállalat a zöldmezős beruházása nyomán autóipari alkatrészeket fog gyártani és összeszerelni a városban, kiszolgálva többek között a BMW-t, a Mercedest és a Volvót.

A nagyjából 9 milliárd forint értékű projektet az állam 1,1 milliárd forinttal támogatta, így hozzájárulva 55 új munkahely létrehozásához.

Majd üdvözölte, hogy a cég a működése során megújuló energiát fog felhasználni, ami segíti azt, hogy Magyarország a jövőben is a világ azon húsz állama közé tartozhasson, amelyek úgy növelik a gazdasági teljesítményüket, hogy közben csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat.

Szigetszentmiklós, 2023. szeptember 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2), Bóna Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Csang Cu-csüj, a Baolong vállalatcsoport vezérigazgatója (j2) és Ven Csien-feng pénzügyi igazgató felavatja a Pex Automotive Systems Kft. új üzemét Szigetszentmiklóson. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter ezután az elmúlt évek válságait, a világgazdasági rend megbomlását érintette, kiemelve, hogy az ukrajnai háború nyomán összeomlott a korábbi növekedési modell, amelynek alapját a fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető keleti energiahordozók kombinációja jelentette.

- húzta alá.

Ennek kapcsán méltatta a német vállalatok rendkívül fontos szerepét Magyarország gazdaságában, így abban is, hogy minden turbulencia dacára is sikerüljön fenntartani a növekedési pályát.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Pex Automotive Systems Kft. új üzemének avatásán Szigetszentmiklóson 2023. szeptember 11-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rámutatott, hogy továbbra is a német cégek alkotják a legnagyobb beruházói közösséget hazánkban.

A mintegy hatezer vállalat 300 ezer embernek ad munkát, miközben a kétoldalú kereskedelem volumene tavaly megközelítette, idén pedig minden bizonnyal el is fogja érni a 70 milliárd eurót.

Szavai szerint a német beruházóknak abban is nagy szerepük volt, hogy tavaly a válság ellenére megdőlt a beruházások, az export és a foglalkoztatottság rekordja is.

- fogalmazott.

A miniszter arról számolt be, hogy a hazai gazdaság gerincoszlopa az autóipar, amelynek részesedése a feldolgozóipari kibocsátásból 30 százalék felett van,

termelési értéke pedig tavaly végre meghaladta a régi célkitűzésnek számító 10 ezer milliárd forintot.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Stadler Szolnok Kft. projektbejelentő sajtótájékoztatóján 2023. szeptember 12-én. Forrás: MTI/Mészáros János

- mondta.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy az elmúlt időszakban sok kísérlet történt arra vonatkozólag, hogy a német vállalatokat elbizonytalanítsák abbéli célkitűzéseikben, hogy hozzák-e a beruházásaikat Magyarországra.

Azonban jó látni, hogy a német vállalatok nem ülnek fel a propagandának, a politikai zsarolásnak, és egyre-másra hozzák Magyarországra a beruházásaikat - tette hozzá.