Egyre bizakodóbbak a magyarok, ez a hitelfelvételeken is látszik

pénz, pénzügy, pénzügyek, gazdaság, valuta, forint, euro, bezizetés, kamat, kölcsön, hitel, ügyintézés, készpénz, hitel, adó, illusztráció, bank, bankautomata
woman hand showing banknotes in front of the atm
Vágólapra másolva!
Fokozatosan erősödik a kereslet a személyi kölcsönök iránt: a múlt év vége óta szinte minden hónap emelkedést hozott az új kihelyezésekben, és a nyár végére már a havi 50 milliárd forint felett mozgott a kihelyezett pénz – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az MNB statisztikái szerint a nyári időszak különösen jól sikerült az új személyi kölcsön kihelyezések szempontjából: júniusban 49,7 milliárd, júliusban 49 milliárd, augusztusban pedig hajszál híján 51 milliárd forint értékben kötöttek személyikölcsön-szerződéseket a háztartások. Ez majdnem dupla annyi, mint múlt év decemberében. Ekkor 26,5 milliárdos szintnél járt a piac.

A havi új szerződések mennyiségénél egyébként

2019 májusa jelentette az eddigi csúcsot, 55,8 milliárdos volumennel.

Emlékezetes, hogy abban az időszakban pörgött a fogyasztás, nem volt jele válságnak, vagy Covidnak.

Ami az idei első nyolc hónap adatait illeti, a haloványra sikeredett évkezdés miatt ugyan az új kihelyezések 344,7 milliárd forintos összértéke 4,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a teljes lakossági hitelpiac bő 43 százalékos zsugorodását figyelembe véve ez egyáltalán nem rossz teljesítmény.

Ráadásul az új szerződések száma 2023. első nyolc hónapjában érezhetően emelkedett is a személyi kölcsönöknél:

a jegybank statisztikái szerint megközelítette a 165 ezret, ami 5,6 százalékos emelkedést tükröz az előző év azonos időszakához képest.

Mindezek nyomán az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg csökkent az idei év első nyolc hónapjában: miközben egy éve még hozzávetőleg 2,33 millió forintot tett ki, idén kicsivel 2,1 millió felett mozgott.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 Dobo Kristian/Shutterstock. No use without permission./Dobo Kristian

A személyi kölcsönök piaca annak ellenére mutat élénkülést, hogy a kamatok nem nagyon akarnak csökkenni. A szerződésekben szereplő, átlagos, éves kamatláb augusztusban 18,95 százalékot ért el a jegybank adatai szerint, ami nagyjából 2,5 százalékponttal több az egy évvel korábbinál.

Fontos viszont, hogy a személyi hiteleknél némi óvatossággal kell kezelni az átlagos kamatlábra vonatkozó adatokat: egy kölcsönszerződés kondícióit ugyanis érdemben befolyásolja, hogy az ügyfél mekkora kölcsönt igényel, vagyis a kisebb összegű hitelek jóval drágábbak a több milliósaknál, ami torzíthatja az átlagot.

A személyi kölcsönök iránti nagy keresletet több egyéb tényező mellett az online hiteligénylés egyre szélesebb körű elterjedtsége is magyarázhatja. Több banknál az internetbanki, illetve az applikációs felületen is végig vihető a teljes igénylési folyamat, és az ügyfél akár órákon (vagy egy órán) belül is pénzéhez juthat. A másik, hogy a nagyobb lélegzetű beruházásaikkal – lakásfelújítás, autóvásárlás, tartós fogyasztási cikkek vásárlása – a nehezebbé vált gazdasági környezetben is csak átmeneti időre álltak le a háztartások, az idei év közepére a korábbinál kisebb mértékben ugyan, de visszatért az eladósodási kedv a lakosságnál.

A 2019-es, járvány előtti éves csúcs megdöntésére ugyanakkor viszonylag kevés az esély a személyi kölcsönök új kihelyezéseinél: akkor 558,7 milliárd forint új szerződést kötöttek a pénzügyi szolgáltatók és az ügyfelek, 214 milliárd forinttal többet, mint az idei első nyolc hónapban.