A totálisan alkalmatlan Karácsony mostanra beismerte, csődbe vitte Budapestet, megszavazták a megszorításokat - videók

Karácsony Gergely; Gyurcsány Ferenc; Molnár Gyula az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja beszélget ellenzéki politikus emléknap FOTÓ FOTÓTÉMA HÉTKÖZNAPI Közéleti személyiség foglalkozása politikus profilból SZEMÉLY ünnepség
Budapest, 2017. október 23. Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke, Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) Budapesten, a Vértanúk terén ahol ellenzéki pártok vezetői megkoszorúzták a mártírhalált halt Nagy Imre miniszterelnök szobrát 2017. október 23-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés a megszorításokról. Budapest majdnem húsz milliárdos hitelt vesz fel egy banki konzorciumtól. Karácsony Gergely három és fél év alatt csődbe vitte a fővárost, a kormányt pedig egész egyszerűen azért támadja minden alap nélkül, mert főnöke, Gyurcsány erre utasította. A fő kérdés most az, hová tették a közpénzt Karácsonyék, hiszen köztudott, hogy Tarlós István volt főpolgármester vezette kabinet 214,2 milliárd forintos megtakarítással adta át a főváros vezetését három és fél évvel ezelőtt Karácsonyéknak. A lényeg: Karácsony Gergely csődbe vitte a fővárost és be is jelentette a megszorításokat. A szerdai közgyűlésen egyébként példátlan agresszivitással léptek fel a kérdező újságírókkal szemben Karácsony emberei.
Vágólapra másolva!

Mintegy kétórás vitát követően a fővárosi közgyűlés megszavazta Budapest megszorító csomagját. A városvezetés által túlélő programnak hívott kezdeményezés 18 igen szavazatot kapott. A fideszes képviselők tartózkodtak.

A csomag központi eleme, hogy a fővárosi önkormányzat csaknem 16,6 milliárd forintnyi hitelt vesz fel egy banki konzorciumtól.

Ehhez azonban még a kormány előzetes hozzájárulására is szükség van. Módosították a 2023-as fővárosi költségvetést is, illetve felülvizsgálják a közösségi közlekedést finanszírozását is. Karácsony Gergely főpolgármester arra is felhatalmazást kapott, hogy szükség szerint gondoskodjon a fővárosi önkormányzat, illetve intézményei és cégei állami befizetési kötelezettségeinek átütemezéséről.

Karácsony elmenekült az újságírók elől

A színfalak mögül, az újságírókat kikerülve érkezett meg szerda reggel a Fővárosi Közgyűlésre a főpolgármester.

Később biztonsági őr fogta le Bohár Dániel újságírót, hogy ne tudjon kérdezni.

Az esemény kezdetén a Fidelitas Gyurcsány Ferenc nyilatkozatát hangszórón bejátszva, egy molinót kifeszítve üzent a főpolgármesternek, amin a DK elnökének Karácsony Gergelyre vonatkozó szavait idézték, miszerint: „Karácsony Gergelyt könnyű szeretni, de nem teljesíti a feladatát" - írta a Magyar Nemzet.

Tarlós 200 milliárdos tartalékot hagyott

Karácsony Gergely napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: Budapestnek, amiket európai nagyvárosként meg kellett tudnia oldani, azt csak meg tudta oldani, a Fővárosi Önkormányzat például hatékonyan védekezett a Covid-járvány alatt. Felidézte, hogy az energiaválság megjelenésével is elsőként léptek fel és rengeteg pénzt spóroltak meg a budapesti adófizetőknek. Ugyanakkor szerinte a kormányzati megszorító politika gátolja, hogy Budapest elkerülje a csődöt.

Kijelentése azért érdekes, mert Tarlós István korábbi főpolgármester újra felidézte a napokban: ők otthagytak több mint kétszázmilliárd forint tartalékot,ráadásul a főváros bevétele az iparűzési adóból 2019 óta 107 milliárd forinttal növekedett.

A korábbi főpolgármester szerint a szolidaritási adó mértékét az állami támogatással hasonlítják össze, közben pedig mélyen hallgatnak erről a két vitathatatlan tényről.

Karácsony Gergely csődbe vitte Budapestet, most pedig Gyurcsány parancsol neki Fotó: Polyák Attila - Origo

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint Karácsony megfogadta Gyurcsány Ferenc tanácsát. Mint ismert: Gyurcsány nemrég nyilvános megüzente Karácsonynak, hogy mit vár tőle: szerinte a főpolgármester nem tesz bele eleget Budapest és a kormány elleni harcba, és így nem biztos, hogy a DK támogatni fogja. Az április 24-ei árnyékkormányinfón pedig a DK megdicsérte Karácsonyt, amiért politikai harcot indított a kormány ellen.

Pokorni: Így nehéz együttműködni

A közgyűlés napirendjén szerepel Karácsony megszorító csomagja, amelyet a baloldali városvezetés túlélő csomagnak nevezett el. Erről Bagdy Gábor, a Fidesz–KDNP fővárosi képviselője úgy fogalmazott, hogy szakmai köntösbe bújtatott, politikai pamflet.

- ezt a kérdést már Ughy Attila, a XVIII. kerület fideszes polgármestere intézte a főpolgármester felé, utalva arra, amikor múlt héten Karácsony úgy nyilatkozott: Budapest beperli a kormányt, és nem fizet be közel 25 milliárd forint adót.

Pokorni Zolán, a XII. kerület fideszes polgármestere úgy fogalmazott:

77 milliárd forint plusz pénzzel gazdálkodik a főváros az iparűzési adó bevételeiből, mint korábban Tarlós István.

Bőven fedezi ez a szolidaritási hozzájárulást és a BKV-költségeit is − hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: politikai, verbális ördögűzést folytat a baloldali városvezetés, így szerinte nehéz együttműködni a kormánynak a fővárossal.

Karácsony Gyurcsány parancsára fenyegetett

Ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, úgymond megfenyegette a kormányt múlt szerdán Karácsony Gergely, és azt közölte, hogy

a baloldali városvezetés nem hajlandó befizetni a szegényebb önkormányzatok megsegítésére szolgáló 58 milliárdos budapesti szolidaritási adó teljes összegét. Pénze van a fővárosnak, az egész cirkusz nyilvánvalóan arra jó: megszorításokra készül Budapesten a baloldal.

Gyurcsány Ferenc parancsára cselekszik Karácsony Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Világgazdaság végül leleplezte a főpolgármester hazugságát: kérdésükre ugyanis a Pénzügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy a főpolgármester valótlan (természetesen kisebb) számot közölt a fővárosnak juttatott költségvetési támogatásokról,

A KARÁCSONY ÁLTAL ISMERTETETT 33 MILLIÁRD FORINTTAL SZEMBEN A KORMÁNY UGYANIS KÖZEL 46 MILLIÁRD FORINTOT AD A FŐVÁROSNAK.

A tárca részletekbe is bocsátkozott. Ezek szerint a főpolgármester említette 33 milliárd forint 21 milliárd forintos működési támogatásból és a BKV működtetését segítő 12 milliárdból adódik össze. Karácsony ugyanakkor további közel 13 milliárd forintnyi költségvetési összegről nem tett említést, ezt bérkiegészítésekre, valamint a fővárosi színházak támogatására kapja Budapest a kormánytól.

– közölték a pénzügyi tárcánál.

Gyurcsány ráparancsolt Karácsonyra

Mint ismert: a Spirit FM rádióműsorában felszólította Karácsony Gergelyt, hogy sokkal erőszakosabban támadja a kormányt. Karácsony ezt teljesítette. Gyurcsány korábban úgy fogalmazott, hogy a főpolgármester nem hajlandó teljesíteni hazafias kötelességét, mert nem eléggé viszi bele Budapestet a kormány elleni harcba.

A vicces nevű "árnyékkormányinfón" ezután a bukott tévésből lett képviselő, Kálmán Olga elégedetten megdícsérte a szófogadó főpolgármestert. Kálmán Olga dicsérete így szólt: Egy főváros főpolgármesterének az a dolga, hogy képviselje az ott élők életét (...) Akkor ezt nem tudjuk másképp értékelni, mint hogy az egy helyes cselekedet volt politikailag.

A jelenet az alábbi videóban 0:47-nél látható:

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón kifejtette: a Tarlós Istvántól örökölt komoly megtakarításokból és a növekvő adóbevételekből mára csődhelyzet lett. Karácsony bejelentésével kapcsolatban megjegyezte:

Varga Mihály: Felelőtlen gazdálkodást folytat a főváros

Később több ponton cáfolta Karácsony Gergely állításait Varga Mihály pénzügyminiszter is. A tárcavezető a Facebook-oldalán kiemelte: a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat 2019-ben 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós István városvezetésétől, de a felelőtlen gazdálkodás eredményeként ezt mára 25,5 milliárd forintra csökkentették. Mint írta:

a baloldali városvezetés annak ellenére élte fel a tartalékokat, hogy a főváros adóbevételei minden korábbinál magasabbak, adóerő-képessége évről évre növekszik.

A főváros iparűzési adóbevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot. Ezen felül a főváros további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két bevétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019. évinél. E mellett az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb települések támogatására, összesen 57,8 milliárd forintot. Hozzátette a miniszter:

Varga Mihály is helyretette Karácsonyt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Tarlós István cáfolta Karácsonyt

A valós helyzet azonban egészen más, mint ami Karácsony vádaskodásából következne. Tarlós István már 2020 novemberében az Indexnek adott interjúban világosan, konkrét adatokkal alátámasztva cáfolt utódját. A volt főpolgármester úgy fogalmazott:

Karácsonyék tehát jelentős – 200 milliárd forintos – tartalékkal vették át 2029-ben a fővárost, majd ennek a pénznek a nagy részét anélkül élték fel, hogy érdemi új beruházásokat, fejlesztéseket indítottak volna.

A fővárosi önkormányzatok pénzeszköz-állományát tartalmazó hivatalos adatokat összegezve is látható, hogy miközben a budapesti kerületek anyagi helyzete mindvégig – még a koronavírus-járvány idején is – stabil volt, addig a Fővárosi Önkormányzat 2021. évi előzetes tényadatok szerinti költségvetési egyenlege 62,7 milliárd forint hiányra teljesült. Megállapítható, hogy 2019 és 2021 vége között közel 115 milliárd forinttal csökkent a Fővárosi Önkormányzat pénzeszköz-állománya, ami 2022-re a 2021 végén lehívott 65 milliárd forint fejlesztési célú hitelkeret nélkül a lélektani 100 milliárdos határ alá zuhant volna.

Újabb szánalmas akcióba kezdett Karácsony Gergely

Az Origo arról is beszámolt, hogy a dollármédia egyik zászlóshajója adott hírt arról, hogy a Budapestet csődbe vivő Karácsony Gergely állítólag levélben kérdezné meg az embereket, mire ne költsön a főváros. Mindez azt jelenti, hogy Gyurcsány bábja a megszorításokról fogja megkérdezni a budapestieket, mivel nincs más lehetősége. Ezzel a mostani beismerésével Karácsony egyértelművé tette, hogy ha ő marad a főpolgármester, emeli a jegy- és bérletárakat. Erre pedig azért lesz szükség, mert a főpolgármester korábban azzal a képtelen fenyegetéssel állt elő, hogy nem fizeti be a szolidaritási adót a kormánynak.

Mindezt nem teheti meg, hiszen a szolidaritási adót az adóhatóság előbb-utóbb mindenképpen beszedi, és akkor azt a pénzt valahonnan pótolni kell a fővárosnak, ami nem lehet más, csak megszorítás.

Karácsony 2024-ben is főpolgármester-jelölt akar lenni. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem várt fejlemény: még Tarlós Istvánnak se utalt olyan gyorsan a kormány, mint Karácsony Gergelynek

A Fővárosi Közgyűlés már most szerdán megszavazhatja a megszorításokat. Ha ez így is lesz, akkor is 41 milliárdos mínuszban marad Budapest. Ami biztos, hogy

Karácsony félti pozícióját, és mivel főpolgármester-jelölt akar lenni 2024-ben, mindenben követi főnöke, Gyurcsány utasításait.