Huszonegyezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

CZOMBA Sándor államtitkár Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZEMÉLY
Budapest, 2023. november 20. Czomba Sándor, a GFM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az új minimálbér-megállapodás aláírásán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban (GFM) 2023. november 20-án. A minimálbér 15 százalékos, a garantált bérminimum 10 százalékos emelése december 1-jével lép hatályba. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023 decemberében 4,723 millióra bővült a munkavállalók száma, tehát 21 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt - tájékoztatott az MTI. 
Vágólapra másolva!

Az adatokat kommentálva Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteki közleményében kiemelte, hogy

2023 utolsó negyedévében a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája minden eddiginél magasabb szintre, 78,5 százalékra emelkedett.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Gyurcsány korszakhoz képest

1 millióval dolgoznak többen,

míg a regisztrált álláskeresők száma továbbra is történelmi mélyponton van. A kormány megvédte a családokat, a munkahelyeket és új foglalkoztatásösztönző programokat hirdetett, ennek köszönhetően pedig tovább nőtt a munkavállalók száma.

A 15-64 éves korosztály aktivitási rátája 2022. negyedik negyedévében 77,6 százalékot, 2010 utolsó negyedévében pedig 64,2 százalékot ért el.

A mostani rekord magas aktivitási ráta komoly lépést jelent a 85 százalékos munkaerőpiaci aktivitás elérése felé

- tájékoztatott az államtitkár, hozzátéve: a növekedés helyreállítása és a 4 százalékos GDP növekedés elérése érdekében a fogyasztás növelése és a beruházások 25 százalék felett tartása mellett a hazai munkaerőtartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást is.