Gyanúsítottként idézték be Iványi Gábort

SZABÓ Tímea; MÁRKI-ZAY Péter; IVÁNYI Gábor; DONÁTH Anna; SCHMUCK Erzsébet; KUNHALMI Ágnes; JAKAB Péter
Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezető lelkészének csütörtökön kell megjelennie a hatóság előtt, olvasható a közösség Facebook-oldalán. A MET hozzáteszi, a hét folyamán további tíz vezet munkatársukat idézte be a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának Központi Nyomozó Főosztálya, egy másik kollégájánál pedig adóellenőri vizsgálatot tartanak. Állítják, „az összehangolt hatósági vizsgálatsorozat, illetve a 13 éve tartó diszkriminatív kormányzati intézkedések az egyházüldözés gyanúját keltik".
Vágólapra másolva!

A MET minden lehetséges eszközzel küzd intézményei működtetéséért és megtartásáért, tárgyalásra és megegyezésre törekszik az illetékes állami intézményekkel - írta meg a Mandiner

Mint ismert, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás miatt kezdeményezték a letartóztatását annak a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezetőnek, aki 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni – derült ki a Békés Vármegyei Főügyészség közleményéből, miután bilincsben vitték el Iványiék egyházának gazdasági vezetőjét.

A hatóságok azt közölték, gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt zajlik ellene eljárás. A kommünikében ismertették, hogy a megalapozott gyanú szerint a férfi az egyház szociális és oktatási, nevelési tevékenységet folytató intézményeinél gazdasági vezetőként dolgozott. A férfi felelt az adóbevallások benyújtásáért, és mint kiderült, 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban, az adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.