"Fél órával előtte még beszéltem vele telefonon" - a verőcei hajótragédia előtt még vidáman mesélt barátnőjének a 19 éves lány

Verőce, baleset
A halálcsónak roncsa, amit a szállodahajó elsodort.
Vágólapra másolva!
Szombat éjjel egy szállodahajó ütközött egy másik hajóval. A balesetben ketten meghaltak és öt ember - három férfit és két nő - eltűnt. Vasárnap újabb döbbenetes és borzalmas részletek derültek ki a tragédiáról.
Vágólapra másolva!

A Pest vármegyei katasztrófavédelemhez szombaton néhány perccel éjfél előtt érkezett bejelentés a balesetről. A helyszínre a szentendrei, a váci és fővárosi hivatásos és önkéntes tűzoltókat is kiküldték. A rendőrség tájékoztatása szerint Verőcétől délre a Duna-parton egy férfi, majd órákkal később a Megyeri hídnál egy női holttestet, továbbá egy sérült kis géphajót találtak. A rendőrök megállapították, hogy az érintett időszakban a térségben egy szállodahajó tartózkodott, amelyet Komáromnál megállítottak, és megállapították, hogy az oldala sérült. A bázeli illetőségű Ms. Heidelberg ezután továbbment. Valószínűsíthető, hogy nem vették észre a tragédiát, mivel a kapitány nem sokkal később lefeküdt aludni. A sérült szállodahajóról fotó is készült. A baleset után mindenki a vízbe zuhant egy olasz férfi viszont ki tudott úszni, ő szólt a rendőröknek. 

A HírTV helyszíni tudósításából az kiderült, hogy 

a férfi fejsérülést, kulcscsontsérülést, sebeket, zúzódásokat szenvedett, helyszíni ellátás után sürgősségi osztályra szállították.

Eddig két halálos áldozat kiléte ismert

A baleset után nem sokkal a mentőszolgálat a helyszínen egy férfi halálát is megállapította. 

A balesetben egy 19 éves lány is meghalt.

A fiatal lány is abban a motorcsónakban utazott, amelyik május 18-án éjjel összeütközött egy szállodahajóval a Dunán Verőcénél. Nem sokkal halála előtt még telefonált a barátnőjével. Az erdészeti technikumban tanuló Pest vármegyei fiatal B. Boglárkát most százak gyászolják. Információk szerint kiderült, a baleset előtt nem sokkal még vidáman csevegett egyik barátjával telefonon:

Én sem tudom elhinni, a történtek előtt fél órával még beszéltem vele telefonon

- mondta el a nő barátnője. A fiatal lányt százak gyászolják. A motorcsónakban ülők mind barátok voltak, sőt, a hajó vezetője és az egyik utas rokonságban is álltak egymással. A baleset előtt is úgy tudni, hogy együtt buliztak egy helyi fesztiválon, onnan tarthattak hazafelé. 

A rendőrség továbbra is nagy erőkkel keresi az eltűnt személyeket

A police.hu oldalon tették közzé az eltűnt személyek fényképeit. Eközben a rendőrség Facebook oldalán fotókat osztott meg arról, hogy továbbra is nagy erőkkel keresik a balesetben eltűnt három férfit és két nőt. 

 

Nem számítanak már túlélőkre

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság merülésvezetője elmondta a verőcei hajóbalesettel kapcsolatosan, nem számítanak már túlélőkre.

Ezt erősítette meg Balázs László is, a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, aki az M1 aktuális csatornán hétfő reggel. Úgy fogalmazott:

Már inkább az áldozatok kereséséről szól a kiterjedt kutatás a Dunán. 

Kiemelte, hogy a kutatásban több százan dolgoznak.

Az eltűnt személyeket korábban a katasztrófavédelem tájékoztatása szerint 12 kishajóval és 3 drónnal, valamint csaknem 90 emberrel a parton, a vízen és a vízben, valamint a levegőből is keresték. A vasárnap reggeli adatok szerint a fővárosból, Pest vármegyéből (Vác, Szentendre, Szigetszentmiklós, Érd, valamint a FER tűzoltóság kishajója) és Bács-Kiskun vármegyéből (Baja), valamint az OKF állományából a hivatásos katasztrófavédelem csaknem 90 emberrel és 31 technikai eszközzel vett részt a keresésben.

Őrizetbe került a szállodahajó kapitánya

A Budapesti Rendőr-főkapitányság büntetőeljárást indított, több ember halálát okozó vízi közlekedés veszélyeztetése miatt ismeretlen tettessel szemben. A rendőrök az érintett motorcsónaknál és a szállodahajónál is szemlét tartottak, valamint a hajó kapitányát a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki halált eredményező segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A rendőrök szerint a kapitány a balesetet követően a saját hajójának személyzetét nem riadóztatta, a mentési protokoll előírásait nem hajtotta végre, semmiféle intézkedést nem tett arra vonatkozóan, hogy a mentésre szoruló személyeket kimentse, továbbá a hajót sem állította meg

- írta a Police.hu. A férfit őrizetbe vették, érdemi vallomást azonban nem tett.

A szállodahajót nem foglalták le

Meg nem erősített sajtóértesülések szerint az MS Heidelberg ismét útnak indult a Dunán. A Schiffsradar adatai szerint, amely a hajók helyzetét térképen mutatja, vasárnap este, nem sokkal 10 óra után újra útnak indult a verőcei hajóbalesetben résztvevő szállodahajó. Szakértők szerint a hajó lefoglalása nem feltétlenül volt szükséges, mivel a hajó átvizsgálása, sérülésének dokumentálása és vélhetően a vízi jármű technikai eszközeinek megvizsgálása is megtörtént. Mivel műszaki hiba vélhetően eddig nem merült fel a baleset okaként, így nem volt szükség a hajó lefoglalására. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a későbbiekben részletesebb szemlére nem kérik be a szállodahajót

A baleset után megrázó felvételek készültek az érintett hajókról és a baleset helyszínéről. 

Nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak 

A motorcsónak típusából arra lehet következtetni, hogy nagy sebességre volt képes a hobbihajó, a roncsokból ítélve pedig gyaníthatóan nagy sebességgel is ütközött - mondta a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) szóvivője hétfőn az M1 aktuális csatornán. Tóth Zoltán szerinte az a tény, hogy a szállodahajó az előírt útvonalán haladt végig, arra enged következtetni, hogy annak kapitánya nem észlelte a balesetet.

Öt éve történt Magyarország egyik legsúlyosabb hajókatasztrófája

Magyarország egyik legsúlyosabb hajókatasztrófája szinte napra pontosan öt éve, 2019. május 19-én történt: a Hableány sétahajó a Viking Sygin szállodahajóval ütközött éjszaka, rossz időben a Duna budapesti szakaszán. Hosszas procedúra után szeptemberben öt és fél év fogházra ítélték utóbbi kapitányát, most pedig a kártérítési perben született ítélet.  A bíróság rekord méretű összeget, 1,8 milliárd forintot szabott ki a tragédia okozóival szemben.

 


 

 

 

 


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!