Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ítéletidő várható, aki teheti, ne parkoljon az utcán

Vágólapra másolva!
Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Zala, Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyék egyes járásaira a HungaroMet Zrt. kedd délután.
Vágólapra másolva!

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani,

 a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. 

Az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hevesebb zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint kedd késő délutánig főként a Dunántúlon alakulhatnak ki zivatarok. A késő délutáni órákban délnyugat felől egy vonalba rendeződött zivatarrendszer éri el a délnyugati országrészt, és fokozatosan gyengülve halad tovább az ország belső területei felé északkeleti irányba, a késő esti órákban várhatóan a keleti, északkeleti országrészt is eléri.

A zivatarokat viharos, óránkénti 60-80 kilométeres széllökés, felhőszakadás, apróbb szemű jég kísérheti. 

A Dél-Dunántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 2-4 centiméteres jéggel, óránkénti 90 kilométeres sebességet meghaladó széllökéssel.

Az éjszaka második felére a zivatarok az ország északkeleti felére tevődnek át.


Mutatjuk, hol és mikor lesz felhőszakadás a héten

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek azt mondta: javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni. Azt kérik, 

lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki.

Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón - mondta.

A hosszú hétvégén nyárias időjárás volt, de helyenként megerősödött a szél és zivatarok környezetében viharossá fokozódott. A brutális vihar elérte Budapestet is pünkösdhétfőn késő délután. Többfelé előfordultak zivatarok, főként az ország középső részén, illetve az Észak-Alföldön.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről