Karácsonyék ismét hallgatásba menekülnek

karácsonygergely, karacsonygergely, budapest
Karácsony Gergely
Fotó: Metropol
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet arról ír, hogy a korábban már megismert stratégiát alkalmazza Karácsony Gergely és bizalmi köre a 2019-es főpolgármester-jelölti kampány botrányos, külföldi finanszírozásával kapcsolatban, teljes hallgatásba burkolóznak, semmilyen kérdésre nem hajlandók válaszolni. Ettől függetlenül a Magyar Nemzet által feltárt tények alapján már büntetőfeljelentés született, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozhat a szintén Karácsony nevével fémjelzett 99 Mozgalom adománygyűjtési technikájához kísértetiesen hasonló ügyben.
Vágólapra másolva!

Napok óta hallgat Karácsony Gergely a 2019-es kampányához kapcsolódó botrányról, amit a Magyar Nemzet tárt fel egy olyan információcsomag alapján, amelyet feltehetően éppen a főpolgármester közvetlen bizalmi köréből szivárogtattak ki a laphoz. Hiába küldtek kérdéseket elektronikus levélben Karácsonyékhoz még kedden, választ azóta sem kaptak, mint ahogy a Magyar Nemzet riporterének személyesen sem volt hajlandó nyilatkozni a főpolgármester. Ugyancsak hallgatásba burkolózott a botrányos ügy többi érintettje, Mravik Zsolt, Perjés Gábor és Tordai Csaba, akikhez szintén kérdéseket intéztünk korábban – írja a Magyar Nemzet.

karácsonygergely
Karácsony Gergely menekül a kérdések elől
Fotó: Facebook

Közben Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán bejelentette, hogy a Magyar Nemzetben megjelent tényfeltáró cikk alapján feljelentést tett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, 

pénzmosás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés, valamint hamis magánokirat felhasználása megalapozott gyanújával Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesteri kampányával összefüggésben.

A politikus a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában arról beszélt, hogy a politikai felelősség egyértelműen Karácsony Gergelyé, a konkrét jogi felelősséget majd a hatóságok állapítják meg a büntetőeljárásokban. Lássuk tehát, hogy mi derült ki eddig a 2019-es botrányos kampányfinanszírozásról! A Magyar Nemzet részletes tényfeltáró írást közölt arról, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármester-jelölti kampányát külföldi forrásból finanszírozták. 

A pénz egy gépjármű-bérbeadással foglalkozó cégen keresztül érkezett, majd a Városházán dolgozó közvetítő segítségével Perjés Gáborhoz, a főpolgármester bizalmasához, a kampányt bonyolító Mindenki Budapestért (Mibu) Egyesület irányítójához került, aki több alkalommal összességében több tízmillió forintot befizetett a Mibu bankszámlájára.

Perjés Gábor
Perjés Gábor 
Fotó: Magyar Nemzet 

A Magyar Nemzethez feltehetően Karácsony Gergely közvetlen bizalmi köréből kiszivárogtatott információcsomag része volt sok egyéb dokumentum – belső levelezések és hangfelvételek – mellett több jegyzőkönyv is, amelyek a Mibu egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek.

Mindezek alapján Budai Gyula azt a gyanút fogalmazta meg a feljelentésében, hogy Karácsony Gergely és köre a 2019-es önkormányzati választási kampányban törvénytelen módszerekkel, több jogszabályt is megsértve használt fel tetemes mennyiségű pénzt.

Tanácsadói szerződés mint fedősztori

Teljesen életszerűtlen a fedősztori. Ennek főszereplője Mravik Zsolt, aki a főpolgármester régi bizalmi embere: már Karácsony zuglói polgármesteri időszakában, 2014 és 2019 között fontos pozíciókat töltött be a kerületi önkormányzatnál, jelenleg pedig a Fővárosi Vízművek kommunikációs vezetője. Mravik egyszemélyes vállalkozása, a Bakony Rental Kft. 2019-ben az azt megelőző évhez képest kiugró árbevételt produkált. Az ötszázezer forintról hirtelen 119,2 millió forintra duzzadt árbevétel egy egyszeri, 112,5 millió forintos tanácsadói szerződésnek köszönhető, amelyet Mravik cége a 2019-es pénzügyi beszámolója szerint egy EU-tagállami vevő részére nyújtott. 

A szerződés valódiságával kapcsolatban azért is lehetnek kétségek, mert az autókölcsönzéssel foglalkozó egyszemélyes kft. egyetlen ilyen tanácsadói szerződést kötött éppen a 2019-es évben, vagyis az előző önkormányzati választás évében, ráadásul a rejtélyes külföldi megbízótól érkezett pénzből – vélhetően az adózás utáni részt – 89,4 millió forintot osztalékelőleg címén hetekkel a voksolás előtt kivett Mravik Zsolt.

Tordai Csaba itt is kulcsszerepben

Fontos megjegyezni, hogy a Bakony Rental Kft. jogi képviselője egy szintén régi „ismerős”, Tordai Csaba - aki Karácsony Gergely jogi főtanácsadója a Városházán -, már a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején államtitkári pozíciót töltött be az akkori Miniszterelnöki Hivatalban; és nem mellékesen Mravik Zsolt élettársa. 

Ennek fényében nem meglepő, hogy a cégbírósági adatok szerint a Bakony Rental Kft. székhelye az a budapesti, Váci út 34. szám alatt található ingatlan, amelynek a földhivatali nyilvántartás alapján ötven-ötvenszázalékos tulajdonosa Mravik Zsolt, illetve Tordai Csaba.

Tordaicsaba
Tordai Csaba
Fotó: Hír TV

Ismét Perjés Gábor készpénzezett

A már említett Bakony Rental Kft.-ből kivett pénzből Mravik Zsolt információnk szerint 75 millió forintot készpénzben átadott egy tanácsadóként jelenleg is a Városházán dolgozó munkatárs közreműködésével Perjés Gábornak. Perjés volt a Karácsony Gergely kampányát bonyolító Mibu egyesület vezetője.

A már hivatkozott korábbi cikkben bemutatott bankszámlakivonatok igazolják, hogy a Perjés Gáborhoz juttatott 75 millió forintból Karácsony pénzhordó embere több részletben, alkalmanként tízmillió forintot meg nem haladó összegeket befizetett a Mibu bankszámlájára. 

Azért kellett figyelnie az egyes befizetések nagyságára, mert a pénzmosás elleni törvény értelmében tízmillió forintos összeghatár felett már nyilatkoznia kellett volna a pénz eredetéről.

Ismert technika

Lényegében ugyanazt a technikát alkalmazták, amit a 2021-es előválasztási kampány utólagos vizsgálata során megismerhetett már a közvélemény. Emlékezetes: a Karácsony miniszterelnökké válását elősegíteni hivatott 99 Mozgalom ügye abban a nemzetbiztonsági jelentésben látott napvilágot, amely a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról szólt. 

A 99 Mozgalom pénzügyeit szintén Perjés Gábor intézte, aki 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között több részletben, készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban.

A papírozás

A két kampány finanszírozásának módja abban is hasonlít, hogy a homályos eredetű, adott esetben külföldi pénzeket úgynevezett adománygyűjtő dobozokkal vagy ládákkal igyekeztek igazolni. A Mibu bankszámlájára befizetett összegek „lepapírozását” szolgálhatták azok a jegyzőkönyvek, amelyek az egyesület állítólagos adománygyűjtő dobozainak felnyitásáról készültek. Érdemes megjegyezni, hogy a jegyzőkönyvek adattartalma hiányos, hiszen az adomány címleteit, illetve a darabszámokat nem tüntették fel, holott ezek kötelező elemei az ilyen dokumentumoknak.