Ördög ügyvédje-per: Czeglédy Csaba bűnös

Czeglédy Csaba
Czeglédy Csaba
Fotó: mandiner.hu
Vágólapra másolva!
A DK-s ügyvéd pénzbírságot kapott, de a fellebbezések miatt másodfokon folytatódik a per. Az ügyészség Czeglédy esetében a tettesi minőség megállapításért és a büntetés súlyosbításért, míg társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A DK-s ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést, míg társa jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel, május 13-án kihirdette elsőfokú ítéletét a régóta húzódó, úgynevezett ördög ügyvédje-perben az Veszprémi Járásbíróság. Az ügy még a 2019-es önkormányzati választásokig nyúlik vissza, amely előtt pár nappal Borkai Zsoltról, Győr akkori polgármesteréről az interneten pornográf felvételek láttak napvilágot, és amelyeket egy horvátországi hajóúton rögzített valaki titkokban - írja a Mandiner.

A felvételeket az ördög ügyvédjének elnevezett portálon hozták nyilvánosságra ismeretlenek.

Az ügyben indult nyomozás végén az ügyészség azt állapította meg, hogy a DK-s ügyvéd és szombathelyi önkormányzati képviselő és társa álltak a háttérben.

Ahogyan korábban az Origo is megírta és az ügyészségi dokumentumokból is kiderül, Fővárosi Főügyészség 2021 októberében emelt vádat az ügyben, kilencrendbeli, különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolva a Czeglédyéket. A főügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést, többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki.

Az ügyet tárgyaló Veszprémi Járásbíróság 2022 márciusában, tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésében bűnösnek mondta ki az ügyvédet és vádlott-társát.

Czeglédyt 1 millió forintos, míg társát 500 ezer forintos pénzbírsággal sújtotta.

Csakhogy ezzel koránt sem zárult le az ügy, hiszen – élve a jogi lehetőséggel –  Czeglédy tárgyalás megtartását kérte.

A büntetővégzést hatályon kívül helyezték, így megindult bírósági eljárás, amelyben az ügyvészég végül – a bűnösségi körülményekhez igazodóan – mindkét vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta, míg a vádlottak felmentésüket kérték. 

A most kihirdetett ítéletében a bíróság megint csak 

bűnösnek mondta ki Czeglédy Csabát, bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében,

és ezért 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte – tudta meg a Mandiner. 

Társát ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentették a vádak alól.

Az ügyészség Czeglédy esetében a tettesi minőség megállapításért és a büntetés súlyosbításért, míg társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A DK-s ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést, míg társa jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet.

A fellebbezések miatt a per másodfokon folytatódik.