Zenekaralapító amerikai üzletember adott 4,8 milliót az LMP-nek

Vágólapra másolva!
Több mint 4,8 millió forinttal támogatta az LMP-t egy Magyarországon élő amerikai üzletember, Richard Field. Az LMP nyílt kampányszámlát vezet, ezért nyilvánosak a nagyobb összeget adományozók nevei.
Vágólapra másolva!

Egy Magyarországon élő, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó amerikai üzletember, Richard Field a Lehet Más a Politika (LMP) legbőkezűbb támogatója eddig - derül ki a párt honlapján vezetett nyílt kampányszámla adataiból. Az amerikai férfi a múlt héten több mint 4,8 millió forintot utalt át a pártnak.

A támogatás elfogadásáról az LMP Etikai Bizottsága döntött - mondta az [origo] érdeklődésére Pinczés Bálint, a párt forrásszervezéssel foglalkozó munkatársa. A bizottság megkérdezte Fieldet, hogy hozzájárul-e nevének nyilvánosságra hozatalához, aki igent mondott. Pinczés szerint Fieldben amerikaiként fel sem merült, hogy ne legyen nyilvános az adománya.

A magyar törvények értelmében az évi 500 ezer forint feletti adományozók nevét a pártoknak nyilvánosságra kell hozniuk pénzügyi beszámolóikban. Az LMP alapszabálya szerint ugyanakkor a 100 ezer forint feletti támogatásokról tájékoztatni kell az etikai bizottságot, évi 300 ezer forint felett pedig csak a bizottság engedélyével lehet elfogadni az adományt.

A 43 éves Field cégének honlapja szerint 1989-ben végzett a Columbia Egyetemen, történelem szakon. 1990-ben alapította meg magyarországi cégét. Egy időben Carpetbagger néven zenekart alapított, tavaly februárban pedig jótékonysági Gershwin-estet szervezett a budapesti zeneiskolák támogatására. Cége 2007 óta akar megvalósítani egy komplex ingatlanfejlesztést a XV. kerületben - egy olyan városnegyedet terveznek, ahol nem kellenek autók, mert a lakások, munkahelyek és üzletek is járótávolságra vannak -, de eddig még mindig elakadtak a magyar bürokrácia útvesztőiben, amelyekről Field tragikomédiát is írt.