Szép, finom, reggelinek is kiváló a téli C-vitamin forrásunk gyümölcséből készült lekvár. A narancslekvárt még most sem késő elkészíteni, jól passzol kalácsokhoz, pirítóshoz, különböző húsokhoz. Csatos üvegben, karácsonyi szalaggal körbetekerve igazán szépen mutat az ünnepek alatt a reggelizőasztalon.
Hozzávalók:
A narancsokat megmossuk, majd hámozóval vékonyan meghámozzuk. A fehér részeket érdemes leszedni a hámozás során, ezzel ugyanis elkerülhetjük, hogy megkeseredjen a lekvár. A narancs húsát vágjuk kis darabokra, lehetőleg már az edény felett, így a közben kifolyt gyümölcs leve sem megy kárba. A citrom és a narancs héját szeleteljük vékonyra, majd 3dl cukros vízbe tegyük bele és forraljuk fel. Ezután még 15 percen át főzzük lassú tűzön, majd szűrő segítségével szedjük ki és csepegtessük le. A narancsot, a cukrot és a héjakból készült főzetet összekeverjük és még 40-50 percig főzzük. A lekvár akkor van kész, ha már besűrűsödött annyira, hogy kanállal egy tányérra téve sem folyik szét. Ezután nincs más dolgunk, mint előre lefertőtlenített befőttesüvegbe öntjük a lekvárt és a tetejére celofánt feszítünk, így helyezzük rá az üveg kupakját.
Amennyiben fűszerezni szeretnénk a lekvárunkat, úgy 2kg narancshoz 2 rúd fahéjat és 10-18 szem szegfűszeget érdemes adni. Ezeket a fűszereket egészben tegyük bele, majd a főzés végével vegyük ki.
A gyümölcskenyér a bejglihez hasonlóan a karácsony egyik jellemző étele, a sok aszalt gyümölcs benne pedig nagyon egészséges. A hozzávalók listája itt egy picit hosszabb lesz, de nem kell megijedni, még így sem egy agysebészet az elkészítése.
Hozzávalók:
A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral és a tejszínnel. Adjuk hozzá a fél citrom levét és az egész citrom reszelt héját. A lisztet keverjük el a sütőporral, valamint a négy tojás fehérjéjéből készítsünk habot. Ezután fokozatosan keverjük össze mindent egy masszává. Az aszalt gyümölcsöket vágjuk darabokra, a mandulát, diót és a csokoládét szintén nagyobb darabokra, majd az egész masszát sütőpapírral kibélelt őzgerincformába öntjük. Érdemes néhányszor odaütögetni, hogy egyenletesen terüljön el a formában. 180C° sütőben, légkeveréssel süssük kb. 40 percig. Ajándékként szinte biztos vele a siker.
Ez az angol eredetű citromkrém egyre inkább ismert itthon is és hasonlóan a narancslekvárhoz, a téli időszakban nagyon kedvelt. Többféle módon felhasználható, akár vajas kenyérre kenve, palacsintatöltelékként, vagy desszertekhez.
Hozzávalók:
A citromokat alaposan mossuk meg és töröljük meg. Ezután vagy vágjuk le a héját úgy, hogy a fehér részeket kihagyjuk, vagy egyszerűen reszeljük le a külső héját. A citromok levét facsarjuk ki, a tojásokat verjük fel. A vajat vízgőz felett olvasszuk fel, majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojásokat, a cukrot, a citrom levét és a lereszelt héjakat. Addig főzzük a gőz felett, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, töltsük üvegbe és tároljuk hűtőszekrényben.
Jó, elismerem, ez a sütemény nem tartozik a legegészségesebb sütemények mellé, ellenben a karácsonyi időszakban bármikor fogyasztható, örül az ember, ha abba tudja hagyni. Tipikusan az az amerikai keksz, amit a karácsonyi filmekben is sokszor láthatunk, a gyerekek a tej mellé fogyasztják és általában egy nagyobb dobozban tárolják. Nagyon finom nassolnivaló, nekem személy szerint egyik kedvencem és karácsony alkalmával kifejezetten hangulatos a tévé előtt meredve majszolni ezt a finomságot. Az elkészítése sem igényel komolyabb tudást és viszonylag hamar megvan. Színes cukorkákkal pedig tovább díszíthető.
Hozzávalók:
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. A csokoládé kivételével az összes alapanyagot alaposan keverjük össze és dolgozzuk el egy tésztává. Fontos, hogy a vaj puha legyen már az elején, de akár fel is olvaszthatjuk. Amikor már kihűlt a vaj, ami összetartja, akkor kerülnek bele a csokoládédarabok.
Kis pingponglabda méretű adagokban tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsire a tésztát – ezen a ponton jöhetnek rá a színes cukrok - és figyeljünk rá, hogy megfelelő távolságban helyezzük őket a sütőpapírra, mert ahogy sülnek ezek a golyók, úgy szétterülnek, így lesz a végére egy laposabb keksz belőle. Ha nem fér rá egy tepsire, süssük kettővel. 180°C-on 10-12 percig sütjük.