Tippek karácsonyi zavar ellen

karácsonyi depresszió
Vágólapra másolva!
Bár a szakemberek között nincs egyetértés a karácsonyi zavar vagy neurózis néven elhíresült tünetegyüttesről, a biztonság kedvéért adunk pár tippet, hogyan kerülhető el a christmas blues. 
Vágólapra másolva!

A christmas blues nem egy szomorkás karácsonyi dal, hanem a december és karácsony körül tapasztalható depressziós hullámvölgy angol elnevezése, melyet magyarul "karácsonyi zavarnak", "karácsonyi neurózisnak" is hívnak. Maga a tünetegyüttes léte erősen vitatott. "Nincsen szakmai egyetértés a karácsonyi zavarról, egyes statisztikák szerint létezik ilyen és valóban több a segélyhívás karácsonykor, más statisztikák viszont ennek ellenkezőjét bizonyítják" - válaszolja kérdésünkre dr. Indries Krisztián pszichológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának oktatója. A karácsonyi zavart kutatta dr. Kézdi Balázs, amikor néhány évvel ezelőtt a pécsi SOS Élet telefonszolgálat hívásait vizsgálta. Ebből a kutatásból az derül ki, hogy a karácsonyi ünnepekkor majdnem kétszer annyi kifejezetten magányos ember hívta a lelkisegély-vonalat, mint a nyári hónapokban, és sokkal több volt az olyan válságállapot, ahol akár öngyilkossági veszélyeztetettség is fennállt. A karácsony előtti hívásokat, az ünneptől való pánikszerű szorongás, a lelki válság jellemezte, míg a december 27-i hívásokat inkább az ünnep kudarca, a csalódások, családi feszültségek motiválták - foglalja össze Indries.

A karácsonyi lehangoltságtól leginkább a magányos emberek szenvednek, de egy válságos párkapcsolatban is kialakulhat ilyenkor depresszív állapot. A pszichológus szerint karácsony környékén akár olyanoknál is jelentkezhet mély lehangoltság, akik az év többi szakaszában nem szenvednek depressziótól. Ezért nem árt odafigyelni saját magunkra az év utolsó hónapjában.

Forrás: AFP

Alkohol nélkül, egyedül, de nem magányosan

Karácsony előtt minden az ajándékozásról, a vásárlásról szól, ami sokaknak nyomasztó lehet, főként a jelen gazdasági helyzetben. És bár közhely, a pszichológus szerint meg kell próbálni arra gondolni, hogy az ajándékozás egyáltalán nem azonos a drága ajándékok vásárlásával, hanem az örömszerzés a lényeg. "Ne féljünk ajándékozni"! - mondja, ha pedig nincs kinek, találjunk valakit, adjunk ajándékot akár egy idegennek, vagy keressük fel régen látott barátainkat. Kevés pénzből is lehet ajándékot készíteni, ráadásul a környezetbarát karácsony úgyis egyre divatosabb: hasznosítsunk újra, legyünk kreatívak.

A pszichológus szerint karácsonyi zavar ellen nem hat a bánatunkban felhajtott pár pohár bor vagy egyéb ital, sőt ,inkább kerülni kell az alkoholt, ha úgy érezzük, egyre levertebbé kezdünk válni.

Ilyenkor a reklámokból, a filmekből is árad a családi idill karácsonyfával, kutyával, gyerekekkel és csengettyűszóval. "Az egyedül eltöltött karácsony nem muszáj, hogy magányos és rosszkedvű ünnep legyen. Ha egyedül él, vagy jobban érzi magát a családja nélkül, időben próbáljon társaságot találni!" - tanácsolja a pszichológus, aki szerint fontos, hogy aki egyedül van, bátran mondja ki, hogy egyedül ünnepel, de vágyik a társaságra is. Fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, a pszichológus szerint az is segít, ha nem hanyagoljuk el a külsőnket, szép ruhát veszünk fel. Saját magunkat is meglephetjük apró ajándékokkal, kidekorálhatjuk a lakást az adventi készülődés idején, ünnepi hangulatot teremthetünk a kreatív díszek barkácsolásával.

Ilyenkor újra felvehetjük a szálakat kevésbé közeli ismerőseinkkel, akikről úgy gondoljuk, hogy egyébként ők is egyedül ünnepelnének, esetlek magányosak. Karácsony környékén rengeteg program, színházi előadás, koncert van, erre is elhívhatjuk ismerőseinket. Akár az éjféli misére is ellátogathatunk, még akkor is, ha nem vagyunk vallásosak.

És persze ne féljünk segítséget kérni, ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk túllépni a lehangoltságon. "Sajnos a depressziótól szenvedőnek sokszor nehéz az, hogy elismerje azt, hogy problémája van és, hogy segítségre van szüksége, leplezi lelki szenvedését" - mondja a pszichológus, pedig fontos, hogy súlyos lehangoltság esetén felkeressük háziorvosunkat vagy akár pszichológushoz forduljunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!