Monstre turnék és zsíros szerződések

Vágólapra másolva!
A pop-ipar még bőven termeli a milliomosokat. Míg Paul McCartney személyében tavaly megkerült az első pop-milliárdos, a Rolling Stone magazin nemrégiben közzétett felmérése alapján csaknem 62 millió dollárjával a U2 zsebelte be a legnagyobb összeget a 2001-es évben. Dobogós még Dr Dre és a Beatles.
Vágólapra másolva!

Fotó: EPA

Bono a Grammyn - nem csak itt kaszáltak

A többek között Eminemet és Snoop Doggot is felfuttató hip-hop mogul Dr Dre pusztán piaci részesedéseivel 35 millió dollárt keresett. Bár előadóként hosszú ideje nem jelentetett meg saját lemezt, producerként még mindig tevékeny. Csak Mary J. Blige's Family Affair című lemezén több mint 2 millió dollárt keresett; tavalyi teljes bevétele 51,9 millió dollár. Tegyük hozzá, Eminem a hetekben megjelent albuma mostanra átlépte a 2 millió eladott példányt, s tartja a minden idők leggyorsabban fogyó albuma címet, így az Eminem Show-t producerként jegyző Dr Dre feltehetőleg idén sem fog szűkölködni.

Nem számít, hogy 30 éve feloszlottak, a Beatles még így is dobogós helyet szerzett magának. Ezt leginkább a listavezető slágereikből összeállított 1 című lemez eladásainak köszönhetik. A válogatásból 18 millió példány kelt el, s az egykori tagok és örököseik 47,9 millió dollárt zsebelhettek be.

Az első ötbe jutott még a hazánkban kevéssé ismert Dave Matthews Band 43,4 millió és Madonna 40,8 millió dollárjával. A csapat a világ legnagyobb zenei felvevőpiacának számító Egyesült Államokban elért sikere önmagában is elég volt a tetemes összeg megkereséséhez, Madonna idei kiugró nyereségét Drowned World Tour elnevezésű koncertkörútja mellett a Warner Brothersszel kötött szerződése újratárgyalásának is köszönheti, mely plusz 10 millió dollár nem várt nyereséghez juttatta a sztárt, akinek férje, a híres rendező Guy Ritchie maga is többszörös dollármilliomos.

Európában kevéssé ismert Master P neve, a fekete gengszter-rapper producerként és előadóként egyaránt hatalmas összeget keresett, többek között saját öccsének, C-Murdernek köszönhetően, akire 16 éves kora ellenére valószínűleg tízéves börtönbüntetés vár, mivel egy szóváltás során agyonlőtt egy férfit egy bárban.

Továbbra is tart Santana újkori sikere, amit még a Supernatural albummal alapozott meg, 32,7 millió dolláros bevételének döntő hányadát új kiadói szerződésének köszönheti.

Az 'N Sync és az Aerosmith bevételeik döntő hányadát turnézással szerezték, míg Sting főleg lemezeladásainak köszönhetően juthatott az első tízbe.

Feltűnő, hogy a pop legtöbbet emlegetett csillagainak nem sikerült előkelő helyeket megszerezniük, így Britney Spears csak a 17. helyig jutott, míg Christina Aguilera, Jennifer Lopez és Mariah Carey nem jutott be az első húszba se.

Az első húsz legjobban kereső és bevételei:

1. U2, 61,9 millió dollár
2. Dr Dre, 51,9 millió dollár
3. Beatles, 47,9 millió dollár
4. Dave Matthews Band, 43,4 millió dollár
5. Madonna, 40,8 millió dollár
6. Master P, 36 millió dollár
7. Santana, 32,7 millió dollár
8. 'N Sync, 26,5 millió dollár
9. Aerosmith, 24,2 millió dollár
10. Sting, 24 millió dollár
11. TLC, 22 millió dollár
12. Whitney Houston, 26,5 millió dollár
13. Elton John, 21 millió dollár
14. Andrea Bocelli, 20,9 millió dollár
15. Eric Clapton, 20,8 millió dollár
16. Matchbox Twenty, 20,6 millió dollár
17. Britney Spears, 20 millió dollár
18. Tim McGraw, 19,6 millió dollár
19. Eminem, 19,4 millió dollár
20. Destiny's Child, 18,9 millió dollár


Korábban:
Britannia első pop-milliárdosa
A tökéletes trió dollármilliárdokat termel
Négymillió dollár McCartney egyetlen fellépéséért

Fórum:
Britney és a többiek

Gyarapítsa gyűjteményét
a U2 és a Beatles felvételeivel!