Akik 2002-ben a legtöbb lemezt adták el

Vágólapra másolva!
Rapperek uralták a 2002-es eladási listákat, így az elsőnek befutott Eminem és a másodikként célba ért Nelly is hatalmas sikereket könyvelhetett el a kifehérített hip-hop-szcénán. A harmadik legeladottabb albumot Avril Lavigne, a magát lázadó punknak definiáló ifjú amerikai hölgy énekelte fel.
Vágólapra másolva!

Fotó: UniversalEminem Eminem Show-ját nem véletlenül, de teljesen hiába őrizték kiadója széfjei és egyéb szuperbiztos védelmi berendezései - a korongot a hivatalos megjelenés előtt már fillérekért árulták a New York-i lemezboltokban. Ettől függetlenül a lemez eladási statisztikáival semmi probléma nem akadta; az első héten elkelt belőle több mint egymillió példány, s az év végére az Eminem Show hétszeres nemzetközi platinalemez lett. Az már csak hab a tortán, hogy a szintén Eminem-produkció 8 Mile filmzenealbuma kategóriájában szintén a legjobbnak bizonyul, s közben jól fogytak az eddigi albumok is - a Slim Shady-lemez négyszeres, a Marshall Mathers nyolcszoros platina - így Eminem a tavalyi év végére már több mint 19 millió eladott lemezt mondhat magáénak.

A második helyre a szintén rapper, bár a műfajhoz mérve autentikusabb Nelly futott be második, Nellyville című albumával. A korongból több mint ötmillió fogyott el alig fél év alatt - második albumtól nem kis teljesítmény.

Harmadik helyen Avril Lavigne végzett; Let Go című debütáló nagylemeze főleg az Egyesült Államokban aratott hatalmas sikert. Négymillió eladott példánnyal a korong természetesen nem csak az összesített mezőnyben bizonyított; az Arista ifjú lázadója a legeladottabb női popsztár és az év újonca is egyben.

Fotó: BMGA válogatások mezőnyéből három albumot kell mindenképpen megemlíteni, az első a Király agyonreklámozott slágergyűjteménye, az ELV1S: 30 #1 Hits háromszoros platinalemez lett, köszönhetően persze a McDonald'snak, JXL-nek és az Elvises konzoljátékoknak. Szintén elérte a hárommilliós eladási számot a Rolling Stones Forty Licks-e, de temérdek kiadott album, leadott koncert és megkeresett dollár után a hatvan körül járó rockerek minden bizonnyal jobban örültek első gyémántalbumuknak - a még ma is jól fogyó Hot Rocks-ból kiadása után 21 évvel elkelt a 12 milliomodik darab is (összesen nagyjából ugyanennyi kelt el tavaly az újrafésült Elvis-kollekció darabjaiból is). Sir Elton Johnnak is lesz miből fenntartania költekező háztartását - az Elton John’s Greatest Hits: 1970-2002 arany-, illetve platinalemezzé lett, ezzel megvan a poplegenda 35. arany és 25. platinalemeze, valamint a karrierje során kiadott lemezek száma túllépte a 65 milliós (!) határt.