Dr Motte velünk vonul

Vágólapra másolva!
A Budapest Parádé vendége lesz idén Dr. Motte, a berlini Loveparade szülőatyja és himnuszírója is.  A tavaly több mint félmillió látogatót számláló rendezvény idén augusztus 23-án 14 órakor indul az Erzsébet térről, a központi ugrándozás pedig a Hősök tere, a Felvonulási tér, illetve az Andrássy út egy részének 44 pontján zajlik majd.  Lesz lézershow, fényágyú, fúvószenekar, kakasnyalóka és fesztiválhangulat. A karnevált idén is több hivatalos afterparty zárja; a szervezők által kiötölt záróesemény a Népstadion kertbe álmodott Budapest Parádé Bónusz, melyre tavaly húszezernél is több vendég érkezett.
Vágólapra másolva!

Nyilván a berlini a Love Parade lebegett a szeme előtt, mikor a Szigetet és Volt fesztivált is szervező brigád 2000-ben Budapest Parádét életre hívta. A végül a nagy testvérnél ugyancsak elütőre sikeredő, sajátosan hazai karnevál melyben a berlini kamionoknál kétszer is több vonul fel, a zenei stílusok széles tárházát mutatja be, műfaji kötöttség nélkül. Így idén többek között lesz reggae, hip-hop, nu-metal (!), funky, latin, psy és techno, de még a nagynevű hazai Depeche Mode Fan Club is indít kamiont. Bár a kamionos felvonulás hagyományait tekintve elsősorban az elektronikus zenéhez kapcsolódik, a Budapest Parádé szervezői sokkal inkább egyfajta "kulturális expóként" definiálják a mi parádénkat.

A Hősök terén a nagyszámú, elsősorban elektronikus zenei kamionok között egy 50 négyzetméteres videofalon a Budapest Parádé egyes helyszíneinek élőképeit láthatja a nagyközönség. Ugyancsak a Hősök terén három színpadról összesen 16 fényágyú pásztázza az eget, míg a szoborcsoport mögött lézershow lesz látható. A fesztivál hivatalos himnuszát, a Csak 1 nap van címűt idén is a Náksi és Brunner szerzőpáros jegyzi, ők a VIVA kamionján játszanak majd. Mielőtt bevenné magát a fedett terepre ugyanitt kever egyébként Dr. Motte is - elvileg este kilenctől.

A Budapest Parádét este 10 órakor tűzijáték zárja, s a zárórát követően a város szinte valamennyi nagyobb klubjában afterpartyval készültek. A legnagyobb, a hivatalos utóbuli, melyen tavaly 20 ezren jelentek meg a Budapest Parádé Bónusz lesz, amelynek a Népstadion kertben lévő három csarnok ad otthont. A bónusz legnagyobbjai Speedy J. Hollandiából, Luke Slater Londonból és Eddie Amador az Egyesült Államokból, s hogy a kamionos felvonulás szubsztanciálisan is jelen legyen: a Loveparade szülőatyja, Dr. Motte.