Eric Clapton indulásra kész

Vágólapra másolva!
Ismét felkerekedik hát Eric Clapton, a legendás Lassúkezű, akit immár több mint harminc éve a világ egyik legjobb gitárosaként tartanak számon. A rajongókat ugyan többször riogatta, hogy soha többé nem vág bele világturnéba, de ezt szerencsére ő maga sem vette komolyan, így azután most szedi a cuccát, és meg sem áll Japánig, ahol három hét leforgása alatt tizenhétszer lép rajongói elé. Sokszor szerepelt már Japánban, de egyhuzamban ennyi koncertet még nem adott a szigetországban.
Vágólapra másolva!

Már a jövő héten, november 15-én Hirosimában lép fel, majd ezt három oszakai buli követi, de nem hagyja ki Jokohamát, Szapporót sem. Novemberben kétszer, decemberben turnéja zárásaként négyszer lép fel a számára nyilván kedves tokiói Budokanban, ahol 1975-ben, majd 1979-ben, s később a kilencvenes évek elején is nagy sikerű koncerteket adott. Ezek közül a korábbiakból készült egy dupla lemezre való válogatás, amely 1980 májusában jelent meg Just One Night címmel. Az albumot nemcsak a rajongók tartják nagy becsben, de a szakma is a legjobbja között emlegette.

Clapton a téli álom után április 9-én Belgiumban, Antwerpenben folytatja, majd Rotterdam következik. Hollandiából Írország és Nagy-Britannia felé halad a karaván, mégpedig Dublin, Belfast, Glasgow, Newcastle, Birmingham, Manchester, Sheffield érintésével. A brit szakasz Londonban, a Royal Albert Hallban zárul, ahol hat estén át ad majd koncerteket május elején. Utóbbi is igen emlékezetes helyszín Clapton számára. A kilencvenes évek elején nagy sikerű koncertsorozatot tartott, amelynek anyagából 24 Nights címmel dupla album és videofelvétel is készült.

Nehezen elképzelhető, hogy ha már egyszer nekiindul, akkor ne lépne fel több európai helyszínen. Legalább ennyire kizárható, hogy az újabb koncertekről ne adnának ki újabb lemezt. Az új korong mindenképpen időszerű, hiszen Clapton 2001-ben jelentetett meg utoljára stúdiólemezt. A Reptile mellett a vegyes visszhangot kiváltó, de kitűnő számokat is felsorakoztató One More Car, One More Ride című dupla koncertalbum következett. Idén több, korai válogatásalbummal örvendeztette meg híveit, szerepelt a George Harrison emlékére kiadott lemezen is. Ettől független a friss anyag valószínűleg nagyobb visszhangot keltene.