Hallgasd meg 13 év legjobb Seal-dalait!

Vágólapra másolva!
A most megjelent Seal-válogatás a művész egész eddigi karrierjét, 13 év munkásságát szándékozik bemutatni. Természetesen nem hiányozhat róla a listák élére is felkerült, Grammy-győztes Kiss From a Rose, de a Crazy sem, mely szintén tagja volt a toplisták tízes elitklubjának.
Vágólapra másolva!

Seal számára az éneklés saját elmondása szerint olyan, mint a lélegzetvétel. Korunk egyik legérzelmesebb - de nem érzelgős - előadója nem vesz túl gyakran levegőt, de olyankor nagyon mélyet: 13 év alatt csupán négy lemezt adott ki, ezek viszont átgondolt, komoly anyagok voltak.

A Seal: Best 1991-2004 gyűjtemény a jó dalok közül is a legkiválóbbakat sorakoztatja fel. Az album természetesen az első saját slágerével kezdődik, a Crazy-vel, melynek első sorai azonnal berántják a hallgatót Seal világába. Majd minden számot sokéves producer-társával, Trevor Hornnal készített, így a 14 számos "Best" szerfelett egységesnek hat.

Érdekességekben sincs hiány: a korongon megtalálható a My vision első verziója, mely igencsak elüt a legutóbbi Seal IV albumon szereplőtől. Ott van a 1999 és 2004 között készített, de ki nem adott albumról a Walk on by és a Lips like sugar. A gyűjteményt a két nagyágyú, az 1998-as Human beings címadó dala, illetve a Seal-világ dalaként aposztrofálható Future Love Paradise zárja. A lemezből megjelent egy különleges kiadás is, itt a csomagban egy második cédé is terpeszkedik, ezen pedig tizenhárom akusztikus felvétel található.

"Rengeteg olyan művész van, aki egyféle dolgot tud csinálni, az viszont nagyon jól. De sokkal jobb, ha minél több irányba indul el egyszerre az ember. Ha te túl kényelmes vagy, akkor a hallgató is kényelmessé lesz, majd mindenki unatkozni kezd" - magyarázta a változás iránti vágyáról.

A nigériai és brazil családi gyökerekkel rendelkező Seal Angliában nőtt fel, mérnökként és bőrruha-tervezőként is dolgozott. Helyi klubokban, bárokban kezdett énekelni, majd rövid kalandjai voltak egy Push nevű funkegyüttessel és egy thaiföldi bluesbandával. 1991-ben tűnt fel Adamski Killer című számának énekeseként.

A kilencvenes évek elején lett inkább ismert, mint a legsikeresebb brit soul-énekes. Az évtized derekára kialakult sajátos, egyéni világa, melyben keveredett a pop, a folk, a soul, a rockzene - és ez meghozta számára a sikert Európában és az Egyesült Államokban egyaránt. Első, 1991-es lemezét azzal a Trevorn Hornnal vette fel, akinek már jócskán volt zenei tapasztalata, ugyanis dolgozott már az ABC-vel, a Frankie Goes To Hollywood csapatával. A Crazy kislemez nyomban felkerült a brit listákra, Amerikában pedig a hetedik helyig kúszott fel. A Seal című bemutatkozó korong is derék eredményeket ért el - bár az Egyesült Államok nagy piacán "csak" 24. lett, mégis hárommillió kópiát adtak el belőle világszerte.

Eztán három évig dolgozott második nagylemezén, persze akadtak közben más munkái is. A későbbi Kiss From A Rose - mely a Batman Forever című film betétdala volt - meghozta az igazi, várt sikert. A dal az Államokban hamar felküzdte magát a listák élére, 12 héten át pöffeszkedett büszkén az élen. A kislemez majdnem egy éven át (pontosabban 45 héten keresztül) ott volt a legjobbak százas listáján, ami szintén komoly teljesítmény. A második lemez ezáltal - két évvel első kiadása után - többszörös platinalemez lett, csak az USA-ban négymillió példány fogyott belőle.

A 12 dalt tartalmazó Human Being 1998-ban jelent meg, a Seal IV pedig tavaly került a boltokba. Előbbi talán a legmélyebb, legérzelemdúsabb album. A szerzemények közül egyik sem slágeres, de például a korongon szerepel 9. számként egy egyszerű, nyugodt dal, a Colour, mely akár helykitöltés is lehetne az erősebb dalok között, a hallgató nem figyel fel rá feltétlenül a számfolyamban. Azonban az album megjelenését követően egy Seal koncertfelvétel épp a Colour-ral kezdett - ettől kezdve az addig jelentéktelen szám új értelmet kapott, új értelmet fedeztek fel benne többen.

A Seal IV album óriási késéssel, 2003-ban jelent meg, populárisabb, könnyedebb hangzással. Érdekessége, hogy a művész már két évvel korábban készen volt egy teljes albummal, de kiadásához nem járult hozzá - újra nekiállt, nulláról. Az eredményben ezúttal sem csalódott senki.

Forrás: EPA



Az új, a kétlemezes változat? A Seal: Best 1991-2004 dupla változatban is megjelenik, mely tartalmazza a The best of Seal-t és egy akusztikus albumot, mely 13 csodálatos "unplugged" feldolgozást tartalmaz a Bring it on-tól a Walk on by-ig. Olyan dalok, mint a Crazy, a Kiss from a rose vagy a Waiting for you új mondanivalóval ruházzák fel az eddig megismert Seal-művészetet. A felvételek egész kivételesek: az Acoustic Album-ot hallgatva az az érzésünk támad, mintha Seal mellettünk állna és fülünkbe suttogná dalait.

Fedezf fel Sealt! A Seal: Best 1991-2004 gyűjtemény - főleg a kétlemezes változat - kiváló kollekció, hogy megismerjük e kivételes művész világát. Azonban ha valaki rajongójává válik, mindenképp el fog mélyedni benne, és polcán hamarosan biztosan ott fog pihenni Seal mindegyik albuma.