The Hives: Még senkit sem láttunk, aki jobb lett volna nálunk

Vágólapra másolva!
Másodszorra győzte meg a Sziget közönségét a svéd Hives arról, hogy napjaink egyik legjobb koncertzenekarát tisztelhetjük benne. A koncert előtt interjút is adtak az [origo]-nak, és készségesen beszéltek mindenről, leszámítva fiktív hatodik tagjukat, a közhiedelem szerint nem is létező Randy Fitzsimmonst, akiről mélyen hallgattak.
Vágólapra másolva!

A Hives első lemezét még 1997-ben jelentette meg ugyan, de aztán kicsit később, az "új rockforradalom" egyik legsikeresebb rohamcsapataként robbant be a nemzetközi popéletbe a három évvel későbbi Veni, Vidi, Vicious lemez sikerének és energikus, szórakoztató koncertjeinek köszönhetően.

Bár 2005-ös látogatása óta nem jelentetett meg új lemezt, egyrészt a Hives koncertjei mindig garanciát jelentenek a jó szórakozásra, másrészt pedig az új lemez is itt kopogtat az ajtón. Az énekes Howlin' Pelle Almqvist és a dobos Chris Dangerous nyilatkozott az [origo]-nak:

Ha minden igaz, akkor az ősszel jelenik meg az új lemezetek. Mit várhatunk tőle?
Howlin' Pelle Almqvist: A hír igaz, októberben már kijön az album, és az eddigi leghangosabb lemezünk lesz, igyekeztünk úgy keverni, hogy hangzásban verje a korábbi anyagainkat. Rengeteg jó új számunk is van, csak még nem döntöttük el, hogy pontosan melyeket is tesszük rá a lemezre. Zeneileg talán mondhatjuk, hogy sokrétűbb lesz, legalábbis sok különböző hatás ér bennünket, de a lényeg továbbra is a jó, egyszerű rockdalokon marad. Lesz ugyanakkor olyan dal rajta, amit az előző lemezünkre nem tettünk volna fel, mert akkor volt egy világos elképzelésünk, hogy milyen albumot szeretnénk, ezen meg tulajdonképpen azt csinálunk, amit csak akarunk.

Viszonylag ritkán adtok ki lemezeket. Ennyire inkább a koncertezés a ti világotok és nem a stúdiózás?
Chris Dangerous: Hát ezt azért így nem merném kijelenteni, mert mindkettőt örömmel csináljuk. De végül is igen, jobban szeretjük a koncertezős részt, de ez nem jelenti azt, hogy a stúdióban rosszul éreznénk magunkat. A stúdiózás sokkal stresszesebb, folyton oda kell figyelni, míg a turnékon csak lenyomjuk a koncertet, aztán szabadok vagyunk.
HPA: Egy idő után rájöttünk, hogy a mi zenekarunk nem az a fajta banda, amelyik minden évben csinál egy új lemezt. Nem tudom, miért alakult így, de nekünk ez így működik jól.
CD: Az is közrejátszhat ebben, hogy mi turné közben sosem foglalkozunk új dalokkal, hanem csak az aktuális programra koncentrálunk. Aztán az egy-másfél éves turnézás után kezdünk csak nekiállni az új számoknak, és onnantól kezdve még sok idő, amíg ezekből lemez is lesz.

Fotó: Pályi Zsófia

Chris Dangerous, Howlin' Pelle Almqvist



Várható-e valami változás a ruhatáratokban?
HPA: Új öltönyeink vannak! Majd a honlapon láthatjátok, de azért a fekete-fehérnél maradunk továbbra is.