Leona Lewis a legújabb angol világsztár

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hét lemezpiaci hírei közül a legprominensebb mindenképpen Leona Lewis térhódítása, aki miután a briteknél sikerre jutott, az amerikaiak kedvencévé is vált, ezzel az első igazi világsztárja lett a tehetségkutatók érájának. Emellett a múlt héten történ még, hogy a Nine Inch Nails kiadóknak bemutató lemeze a legkelendőbbek közé került, a Rolling Stones hódított a briteknél, Németországban a legkapósabb újdonság a skandináv fémzene, hazánkban pedig csak magyar újdonságok kerültek a kelendőségi listára.
Vágólapra másolva!

Az amerikai lemezlista aktuális állása szerint elmondhatjuk, hogy ismét érdekes hét napot zártunk. A múlt hét sztárjai közül csak a legnagyobbak tudtak fennmaradni a kereskedelmi élmezőnyben, így például George Strait country-ja, az R.E.M. alternatív rockja vagy a NOW 27 válogatás slágerei azok, amelyek megkapaszkodtak a legjobbak között. Azonban hiába az új belépők és a standard sztárok igyekezete, ezt a hetet mindenestül vitte Leona Lewis, aki nem elég, hogy brit létére meguralta a Billboard értékesítési rangsorát, de ezzel néhány történelmi rekordot is beállított, sőt eddig precedens nélküli teljesítményt is a magáénak tudhat.

Leona Lewis először 13 évesen bukkant fel egy tehetségkutatón, amelyet megnyert, és innentől az éneklésnek szentelte az életét. Később 2006 decemberében került a reflektorfénybe, amikor a brit Megasztárban, az X Factorban sikerült a legjobbként végeznie, ami után nem csak egy egyszerű lemezszerződés hullott az ölébe, de azt a döntést hozták, hogy belőle faragják a tehetségkutatók érájának első világsztárját. A brit siker, mint hazai győztes, borítékolható volt, és most az óceán túlpartjára exportálva magát az USA-t is meghódította. Az utat azért némileg kitaposta az a néhány héttel ezelőtti kör, amit Amy Winehouse futott le az amerikai lemezlista élmezőnyében a Grammy-gála utózöngéi okán, de ő nem állított fel olyan csúcskat, mint Lewis, és egyébként is "csak" második lett. A mostani ugyanis történelmi pillanat: a Spirit az első debütáló lemez, amellyel brit szólelőadó Hot Shot első helyet ér el, azaz új belépőként az élen startol. Sőt, egyáltalán a Billboard csúcsára törő brit női énekesek között is második, hiszen ezt a teljesítményt eddig csak Olivia Newton-John jegyezte, aki a '70-es évek közepén volt a legkelendőbb.

Az aktuális legjobban fogyó három lemez közé egy másik újdonság is került. Ez James Otto második albuma, a Sunset Man. Ezt a kiadványt az előzővel ellentétben már az egyik legnagyobb multi kiadó jelentette meg, aminek nagyban köszönhető, hogy jobban a reflektorfénybe került, és az összesített rangsor harmadik helyezése mellé begyűjtötte a country lemezlista második pozícióját is. A Top 10 további szakaszában új belépő még kaliforniai metálszcénát jelesen képviselő P.O.D., amely az ezredforduló után kapott szárnyra főként az Alive és a Youth Of The Nation című slágerdalok kapcsán, és azóta is fenntartotta az érdeklődés maga iránt. Ezt bizonyítja legalábbis, hogy stúdióalbummal továbbra sem tudott a Top 10-en kívül kerülni, a mostani When Angels & Serpents Dance pedig kilencedikként hozza az előző két nagylemez formáját. Ezen kívül friss megjelenés még Ray J új lemeze, az All I Feel, ami egyszerre első a függetlenek között és az R&B/Hip-Hop listán, és hetedik összesítettben.

A legjobb tíz után az első újdonságot az ipari metál klasszikusa, a Nine Inch Nails szolgáltatja, amely jelentős hírnevet szerzett magának az elmúlt év során a zenei sajtó reflektorfényében lezajlott kiadóktól való függetlenedése révén. A Trent Reznor énekes és multiinstrumentalista által vezényelt csapat a most listára került Ghosts I-IV című lemezét már saját kiadványként dobta piacra, de úgy tűnik, a most még furcsának tűnő lépés hírértéke legalább annyi forgalmat generált, mint egy jó kiadói marketing, és így sikerült is behozni az albumot a 14. helyre. A középmezőnyben további újdonsággal szolgált a zongorista-gitáros Marié Digby második leme, az Unfold (29.). Érdekesség az eladási rangsorban a 36.-ként debütáló Ashes Divide, amely első albumát adta ki Keep Telling Myself It's Alright címmel. A kiadványon csaknem minden hangszert az A Perfect Circle-ben is játszó Billy Howerdel játszott fel, de csellón például a Tool-lénekes Maynard James Keenan fia hallható - ezek mind hozzájárulhattak ahhoz, hogy a bemutatkozás alternatív hardrock bandához mérten viszonylag jónak mondható.

A slágerlistára pillantva látjuk beteljesedni Leona Lewis uralkodását, hiszen a brit énekesnő ezen a héten a legkedveltebb számok rangsorában is átvette a vezetést. Mindezt úgy sikerült véghezvinnie, hogy a második Lil Wayne és Static Major jegyezte Lollipop-ot játszották a legtöbbet az amerikai rádiók, a legnagyobb eladást pedig a harmadik Jordin Sparks és Chris Brown duett, a No Air produkálta.