Fehér, a színek királynője

Vágólapra másolva!
Eleganciát és könnyed életstílust sugallA legtisztább, a legtökéletesebb, a legfényesebb, a legfenségesebb - a fehéret akár a színek királynőjének is nevezhetnénk, hiszen az idők kezdete óta a különböző kultúrákban igen előkelő helyet foglal el az árnyalatok gazdag palettáján. Ez alól a mai kor embere sem kivétel, a high-tech világban is hódít a fehér.
Vágólapra másolva!

Forrás: T-Mobile

A fehér színt leggyakrabban a jóság, az ártatlanság és a szűziesség jelképeként tartják számon, ám a föld egyes pontjain ezek mellett más és más jelentést is tulajdonítanak neki. Amíg a nyugati kultúrában a vőlegény a házasság, az új, boldog élet szimbólumaként hófehér ruhában vezeti menyasszonyát az oltár elé, addig a fehér a távol-keleti országokban élőknek a gyászt jelenti, sok országban viszont a fényt, a világosságot, a minden kezdetét és a teremtést jelképezi.

Az ókori Egyiptomban kalandozva is találkozhatunk az átható energiát sugárzó színnel, amelyet a fény szimbólumaként a vörös, a fekete és a zöld mellett mágikusnak hittek. A fehér az antik görögök és a rómaiak számára sem volt közömbös, hiszen az indiaiakhoz hasonlóan ők is a víz színének tartották, ráadásul az előkelőket is már messziről felismerték fehér ruhájukról. Az ókori Görögországban Zeusz fehér hattyúként jelent meg, míg keleten a Buddha születését jelző álomban egy fehér elefánt tűnt fel. A négy évtizedig - 749-1185 - tartó japán Heian korszak alatt a fehérre festett arc az arisztokraták jele volt, amely később az elegáns gésák jellemzője lett. Az amerikai kontinensen élő Cherokee indiánok az évszakokhoz egy-egy színt társítottak, a fehér náluk a dél irányt szimbolizálta. Később, az amerikai építészetben is meghatározó szerepet kapott: a mindenkori amerikai elnök lakó-és munkahelye, a klasszicizáló stílusban épült Fehér Ház nemcsak külsőleg, de nevében is magán viseli ezt a színt.

A tárgykultúrában is szemtanúi lehettünk a fehér szín térhódításának: a hollywoodi filmekben a fehér limuzinnal érkező emberek fontosságot és tiszteletet ébresztenek bennünk, és ennek analógiájára a mindennapi ember, aki ki szeretne tűnni a tömegből, szintén fehér álomautóra vágyik. A használati-, és elsősorban technikai tárgyainkon is érezhető a kifehéredés; a high-tech eszközök fehér színben eleganciát és könnyed életstílust sugallnak. A szín népszerűsége tehát töretlen, s ezt mi sem mutatja jobban, mint a T-Mobile felmérése, amely szerint iPhone-os ügyfelei között is igen népszerű a színek királynője.

További információért kattintson ide