Vallásháború mögé bújt angol–ír konfliktus

U2 klip GIF
U2
Vágólapra másolva!
A U2 Every Breaking Wave videója a 80-as évek Észak-Írországában zajlódó konfliktusok hangulatát tárja elénk, Aoife McArdle kisfilmjének képsorait használva. 
Vágólapra másolva!

Láthatóan kölcsönös együttműködésről van tehát szó, a U2 és Aoife McArdle filmrendező között, akinek 13 perces rövidfilmje február elején jelent meg, szintén Every Breaking Wave címmel. A film a 80-as évekbeli Észak-Írországban játszódik, bemutatva azt időszakot, ami tele volt az északír radikális protestánsok és a katolikus köztársaságiak közötti erőszakos cselekedetekkel, és ami gyakorlatilag napjainkban is tart.

Míg a britpárti protestánsok továbbra is területeik Nagy-Britanniához való tartozását akarják, addig a katolikusok azért küzdenek, hogy Észak-Írországot az Ír Köztársasághoz csatolják. A film rendezője tudatosan próbál rávilágítani arra, hogy a vallásháborúként számon tartott ellentét sokkal inkább az angol és az ír nacionalizmus közötti konfliktusról szól.

A klipben – ami egy body surfingelő, tomboló punkbulival indít – egy szerelem kibontakozásától jutunk el a tragikus végkifejletig. Bár a négyperces videóban a filmből felhasznált képsorok a csúcsponton didaktikusan hathatnak, maga a rövidfilm annál izgalmasabb, és kedvcsinálóként a klip is jól üzemel.

A U2, miután legutóbbi, Songs of Innocence című nagylemeze után – Bono biciklis balesete miatt – parkolópályára kényszerült, egy májustól egészen őszig tartó turnéval tér vissza, méghozzá úgy, hogy minden állomáson két este is fellépnek majd, két teljesen más műsorral.