Madonna gyűjti a nőket

madonna műgyűjtő
Vágólapra másolva!
Sok egyéb drága érdekesség mellett láthat egy nőt majommal. De vajon mi lapul még Madonna százmillió dollár értékűre becsült műtárgygyűjteményében? 
Vágólapra másolva!

A popkirálynő nemrég jelentkezett új lemezzel, de nemcsak ezért került be a hírekbe mostanság. Pár nappal ezelőtt adott hírt az Artnet arról, hogy Madonna nem hajlandó kölcsönadni egy tulajdonában lévő Frida Kahlo-festményt egy detroiti múzeumnak egy időszaki kiállításra.

Madonna nem adja kölcsön Frida Kahlo-festményét a detroiti múzeumnak Forrás: AFP/Jason Merritt

Az 1932-ben Detroitban készült Születésem című festmény így hiányzott a tárlatból. A múzeum egy teljes éven át próbálta megszerezni a képet, de Madonna hajlíthatatlan volt. A popsztár egyébként 2005-ben a Tate-nek még kölcsönadata a festményt.

Frida Kahlo: Születésem Forrás: wikiart.org

Madonna egyébként elhivatott gyűjtő. Már a nyolcvanas években közel került a művészvilághoz, amikor a fiatalon elhunyt festőzsenivel, Jean-Michel Basquiattal élt együtt. Szakításuk viharos volt, Madonna elmondása szerint

Madonna azonban ma is gyűjti a műalkotásokat, többet közülük otthonában tart a falon. Különösen érdeklik a festőnők és az ikonikus, híres nőkről készített portrék. A mexikói Frida Kahlo például akkora kedvenc, hogy 1990-ben egy interjúban Madonna azt állította, hogy

Frida Kahlo: Önarckép majommal Forrás: wikiart.org

A Születésemen kívül tulajdonában van az Önarckép majommal című kép, és egy Diego Rivera-akt, és további pletykák keringenek arról, hogy a Gyökerek című Kahlo-festmény névtelen vásárlója 2006-ban Madonna volt.

Madonna a nyolcvanas évek végén kezdett komolyan gyűjteni, akkor vásárolta meg Fernand Léger egy képét egymillió dollárért. Egy másik Léger-munkát egyébként Madonna 2013-ban mintegy 7 millió dollárért adott el, és az összeget jótékony célokra fordította.

Tamara de Lempicka: Nana de Herrera (1928) Forrás: artnet

Madonna másik nagy kedvence Tamara de Lempicka volt, erről a már említett 1990-es interjúban is beszélt. A lengyel art deco festőt az egyik első olyan művésznőnek látta, aki

Korábbi hírek szerint Man Ray egyik aktja is Madonna tulajdonában volt jó ideig. A fekete-fehér 1932-es képen a párizsi éjszakai élet "királynője", a bárénekes és festő Kiki de Montparnasse látható, ez állítólag Madonna Los Angeles-i nappalija falán lógott.

Man Ray: Kiki de Montparnasse (1932) Forrás:

Madonna 2000-ben közel 5 millió dollárt fizetett Picasso egyik képéért. Madonna azonban nemcsak modernista klasszikusért rajong - feltétlen híve a New Yorkban élő és alkotó képzőművésznek, Marilyn Minternek, és a pletykák szerint minimum egy Damien Hirst-mű is a birtokában van.

Orange Crush (2009) Forrás: marilynminter.net

Madonna egyébként Marilyn Minter Green Pink Caviar című videóját felhasználta 2008-as turnéjában.