A legnagyobb zenészek közé kerülhet a Foo Fighters

Foo Fighters Sziget 2019
Vágólapra másolva!
Megvannak a Rock and Roll Hall of Fame idei jelöltjei: a szervezet bejelentése alapján többek között a Foo Fighters, Jay-z, Tina Turner, Mary J Blidge és LL Cool J is a legnagyobb zenészek közé kerülhetnek idén.
Vágólapra másolva!

A clevelandi székhelyű Rock and Roll Hall of Fame szerdán ismertette azoknak a zenei elődóknak a nevét, akik jó eséllyel kerülhetnek a legnagyobbak közé 2021-ban. Azaz beiktatják őket a Rock and Roll Hall of Fame-be, amit az Atlantic Records alapítója, Ahmet Ertegun hozott létre 1983-ban.

Alapszabály, hogy azokat a művészeket lehet jelölni a Hall of Fame-be ('hírességek csarnokába'), akik első hivatalos felvételüket legalább 25 évvel ezelőtt készítették. Az idei jelöltek között több olyan is van, akinek ez az első jelölése. Ilyne Jay-Z, a Foo Fighters, az Iron Maiden és az afrobeat-úttörő Fela Kuti is. A listát olvasva talán az Iron Maidenen akadhat meg leginkább a szemünk, ugyanis a banda már több mint 45 éve aktív, és megkerülhetetlen a rocktörténelemben.

Aztán vannak olyanok, akiket valamilyen módon (például együttes vagy formáció tagjaként) már egyszer be is iktattak. Ilyen Tina Turner, aki az Ike & Tina Turner duó révén 1991-ben már bekerült a hírességek közé. Carole King dalszerzőként lett beiktatva, és most előadóként is bekerülhet. A Foo Fighters frontembere, Dave Grohl pedig korábban a Nirvana együttes tagjaként kapta ezt az elismerést. John Sykes, a Rock & Roll Hírességek Csarnoka Alapítvány elnöke elmondta, hogy

az idei válogatás jól tükrözi a sokszínűséget és mélységet,

amelyet a csarnok által ünnepelt művészek és zenéjük jelent.

A további jelöltek között van Kate Bush, Devo, Chaka Khan, LL Cool J, a New York Dolls, a Rage Against the Machine és Todd Rundgren. LL Cool J-t hatodszor jelölték, Chaka Khannak pedig ez a harmadik egyéni jelölése. A beiktatandók 2021-es névsorát májusban jelentik be.