Színháztörténelmet írtunk - megtartotta évadzáró ülését a Nemzeti Színház

Nemzeti Színház
Vágólapra másolva!
Színháztörténeti jelentőségű programok, a pandémia után folyamatosan javuló mutatók, és az energiaválság okozta nehézségek egyaránt jellemezték a Nemzeti Színház elmúlt évadát – derült ki a június 26-án megtartott évadzáró eseményen. A teátrum szezonzáró társulati ülésén átadták a színház díjait is.
Vágólapra másolva!

– számolt be Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

A Jelen/Lét Fesztiválon 24; a MITEM-en 30 produkciót láthatott a közönség. A tájelőadások az előző évekhez képest jelentősen nőttek, 56 előadást vitt el a társulat belföldi helyszínekre, külföldön pedig 17 előadással szerepelt a Nemzeti Színház.

A teátrum produkcióit több mint 102 ezer néző láthatta az elmúlt szezonban.

A Nemzeti Színház társulata Forrás: Nemzeti Színház

Gyermek és ifjúsági eseményekből is több megvalósult. Mintegy kétezer kisgyermeket mozgattak meg a Kölyöknapok advent idején, az Ádámok és Évák ünnepén 350 diák vett részt, a színháztörténeti vetélkedőn 28 középiskolás csoport, és 320 egyetemistát tudtak bevonni a Csontváry Programba.

A társulat több tagja kapott rangos elismerést az évad folyamán, ezeket is felidézte Vidnyánszky Attila összefoglalójában.

  • Nagy Mari és Horváth Lajos Ottó Kiváló Művész,
  • Kristán Attila Érdemes Művész címmel,
  • Ács Eszter Jászai Mari-díjjal lett gazdagabb,
  • Udvaros Dorottya Budapest díszpolgára, és az évadzáróval egyidőben a Nemzet Színésze lett.

Az ünnepség elején két elismerést is átadtak: a Soós Imre-díjat Herczegh Péter, a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt pedig Katona Kinga kapta.

Udvaros Dorottya és Blaskó Péter Forrás: Nemzeti Színház

– emelte ki beszédében Vidnyánszky Attila. Ilyen léptékű eseménysorozat még soha nem volt Magyarországon.

400 társulat 7500 képviselője volt jelen ebben a hatalmas programsorozatban, hangsúlyozta a vezérigazgató, aki szerint világviszonylatban is ez volt a legnagyobb színházi esemény ebben az évadban.

Ez a rendezvény egyúttal a világ legfontosabb színházainak sorába emelte a Nemzetit – mondta Vidnyánszky Attila. Nagyon sokat számít, hogy aki csak megfordult itt az elmúlt hónapokban, mindenki elismerőleg nyilatkozott a fogadtatásról, a kiszolgálásról – tette hozzá a direktor.

Óriási teljesítményként értékelte Az ember tragédiája soknyelvű, nagyszabású előadását a Hajógyári-szigeten, valamint a Csíksomlyói passiót a fővárosi Szent István Bazilika előtt. Büszkén mondhatjuk, a 10. Színházi Olimpia azt is megmutatta a külföldieknek, hogy nagy kultúrnemzettel van dolguk – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette azt is, lesznek még ősszel kisebb utóeseményei a hatalmas rendezvényfolyamnak.

A Nemzeti Színház társulata új tagokkal is gazdagodott, a következőkben Szilágyi Ágota, Martos Hanga és Madácsi István is erősíti a társulat munkáját.

Az évadzáró végén átadták a társulati elismeréseket is. Németh Antal-díjat kapott Berettyán Petra, nemzetközi kapcsolattartó, Szörényi Éva-díjat vehetett át Katona Kinga színművész, a Sinkovits Imre-díjat Herczegh Péter színművész kapta. A Kulissza-díjat pedig idén először hárman vehették át: Kováts Karolina protokoll asszisztens, Kernács Péter rendezőasszisztens, valamint Szűcs Kata üzemeltetési asszisztens.

Kernács Péter, Kováts Karolina, Katona Kinga, Berettyán Petra, Szűcs Kata, Herczegh Péter Forrás: Nemzeti Színház

Az Arany ugrókötél-díjat a legtöbbet beugró színművész kapja - idén ezt megosztva Berettyán Nándor és Kristán Attila vehették át. A Csurka László díjat pedig a legjobb aranyköpésért ebben az évadban egy nézőnek ítélte a zsűri, a díjat Tóth László színművész vette át - írja a Nemzeti Színház honlapja.