Gyorsítja az öregedést a túlzott energiaital-fogyasztás

Vágólapra másolva!
Egy doboz energiaital koffeintartalma legalább három, de akár tíz kávéval is felér. Nem nehéz kiszámolni, hogy a fáradtságűző italok mértéktelen fogyasztásával rövid időn belül koffeinfüggőség alakulhat ki, amely a folyamatos pörgés és kialvatlanság miatt szívelégtelenséghez és a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet.
Vágólapra másolva!

Meglepő adatokkal szolgált a Nielsen piackutató vállalat energiaital keresletről készült idei felmérése, ugyanis a 2009 februártól 2010 januárig tartó időszakban, a fáradtságűző italok kiskereskedelmi forgalma meghaladta a 14 milliárd forintot, az átlagárak csökkenése pedig a piac csaknem 25 százalékos bővülését eredményezte. A januári adatok szerint az elmúlt 12 hónapban nagyjából 240 ezer hektoliternyi energiaitalt gurítottunk le a torkunkon, amihez 636 Ft/liter áron jutottunk hozzá. Ezzel Európában sereghajtók vagyunk, ennél olcsóbban, csak Franciaországban, Hollandiában vagy Norvégiában vásárolhatunk koffeintartalmú italt, derült ki egy korábbi felmérésből.

Korán és sokat iszunk

A fogyasztási hullám elérte az iskolákat is, szülők és tanárok több alkalommal is bejelentést tettek az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézeténél, hogy az iskolai agresszió hátterében szerintük a diákok túlzott energiaital-fogyasztása állhat. Sőt olyan jelzés is érkezett a hivatalhoz, hogy egy gyermek kórházba került egy doboz magas koffeintartalmú ital után. Ez adta az apropóját annak a konferenciának, melyet néhány héttel ezelőtt az Országos Tisztifőorvosi Hivatal több egészségügyi szervezettel együtt annak érdekében szervezett, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a túlzott energiaital-fogyasztás veszélyeire.

Dr. Martos Éva, az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet főigazgató főorvosa szerint a leginkább veszélyeztetett csoportok a koffein-érzékenyek, a várandós nők, a 18 év alattiak és a fiatal felnőttek. Nem alaptalan a figyelmeztetés, egy idén készült felmérés szerint minden negyedik iskolabüfében hozzájuthatnak a gyerekek a fáradtságűző italokhoz, és a lehetőséget kihasználva, napi szinten meg is vásárolják a különböző kiszerelésben kapható frissítőket, azonban pont ez a korosztály nincsen felvilágosítva a túlfogyasztás veszélyeiről.

Alternatívák energiaital helyett

- Ginseng-gyökér
Növeli a szellemi és fizikai teljesítőképességet, fokozza a koncentráló- és emlékezőképességet.
- Macagumó
A retekhez hasonló növény magas ásványi anyag, vitamin és energiatartalma miatt kedvelt a perui őslakosok körében. Itthon kapszula formájában kapható a gyógynövényboltokban.
- Gingko biloba
Egyik legismertebb teljesítményfokozó növény, javítja az agy vér- és oxigénellátását, mindeközben nem emeli a vérnyomást.
- Guarana
Dél-Amerikában őshonos csipkebogyóhoz hasonlító gyógynövény, amelyet a helyi indiánok gyakran kávé helyett fogyasztanak, ugyanis koffeinhez hasonló hatóanyaga, a guaranin akár 6-8 órán át tartó frissességet biztosít számukra.



Az íze sem jó

"Internetes fórumokon többen beszámoltak arról, hogy nem ízlik nekik az energiaital íze, mégis rendszeresen fogyasztják. - mondja dr. Martos Éva. Ez azért van, mert magas cukor- vagy édesítőszer tartalma miatt szinte itatja magát. Nagyobb gondot okozhat, hogy egy doboz ital koffeintartalma felér három vagy akár tíz kávééval is, amit a hozzáadott guarana megduplázhat. Amikor ezt még alkohollal keverik a fiatalok, nem a valóságnak megfelelően értékelik a helyzetet, így nem ismerik fel a veszélyt."


Nézd a 2030 - ki öregszik hamarabb című műsort a LifeNetwork műsorán! Premier péntek este 21:00!



A szakértő szerint a túlzott energiaital-fogyasztás által előidézett mesterséges pörgés annyira megterheli a szervezetet, hogy hatására felbomlik az alvás-ébrenlét ritmusa, amely hamar azt eredményezheti, hogy napi hat-nyolc ital szükséges a megfelelő koncentrációhoz. Ez a koffein-túladagolás tüneteit is előidézheti: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot és álmatlanságot. A mértéktelenség hosszabb távon szívritmuszavarhoz, magas vérnyomáshoz vagy zsíranyagcsere zavarokhoz vezethet. Arról már nem is beszélve, hogy a folyamatos pörgés és krónikus kialvatlanság miatt bőrünk idő előtti öregedésével is számolhatunk.

Egyre több a hamisítvány

Nehezíti a piac szabályozását, hogy egyelőre nincsen pontosan definiálva, mi számít energiaitalnak. A boltban árusított márkás termékek mellett egyre több bizonytalan eredetű ital jelenik meg az interneten, melyek csábító ígéretekkel és árukkal adják el magukat. Csak nehezíti az ellenőrző szervek dolgát, hogy ezek általában külföldről érkeznek, és gyakran nélkülözik a magyar nyelvű címkét és leírást. Így nem sokat tehetnek ellenük, viszont Martos Éva szerint miniszteri rendelettel kitilthatók lennének az iskolákból a káros italok, és előírhatnák a gyártók számára, hogy a címkén figyelmeztessék a fogyasztókat a magas koffein- és energiatartalomra.



Legfeljebb heti három ajánlott

Dr. Tóth Tamás táplálkozási szakértő egyetért azzal, hogy az energiaitalok veszélyei a koffein túladagolásból, az alkohollal való együttfogyasztásból, valamint a nem megfelelő vízpótlásból adódhatnak. Alkalomszerű fogyasztását akkor ajánlja, ha a koncentráció fenntartására és a szellemi teljesítőképesség javítására használjuk, például vizsgák előtt vagy éjszakai ébrenléthez.

A szakember úgy véli, aki nem tudja kiiktatni az életéből az energiaitalokat, napi egy, de heti 3-4 doboznál többet semmiképpen se igyon.

Dr. Tóth Tamás azt javasolja, hogy vásárlás előtt mindenképpen figyeljünk arra, hogy az energiaital mennyi koffeint tartalmaz, 30-90 milligrammnál többre úgysincs szükségünk. A választásnál a cukortartalom is döntő tényező lehet, általánosságban elmondható, hogy egy doboznyi ital fedezi a napi ajánlott cukorbevitel 30 százalékát. Ezenkívül nem árt utánanézni az összetevők arányának, úgymint színezékek, adalékok és tartósítók, bár ezek nem sokat árulnak el egy laikusnak.