Dolgozom, tehát vagyok: munkamánia, a 21. század betegsége

Vágólapra másolva!
A munkamánia napjainkban nem ismeretlen fogalom, szinte mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki életében minden más területet elhanyagolva csak és kizárólag a munkájára koncentrál.
Vágólapra másolva!

Ez persze nem is lenne baj, hiszen a munka, ha valaki sikeres a választott területen, valódi örömforrás lehet, amelyre szerencsés esetben valóban jó energiát áldozni. Kérdés, hogy mennyi munka az, ami még egészségesnek tekinthető.


Ha az alábbi állítások rád is igazak, ideje új határidőnaplót venni és újragondolni az időbeosztásodat, amíg nem késő!


- Munkaidőn túl is rendszeresen bent maradsz.
- Te vagy az a kolléga, akire a főnök (egy ideig...) biztosan számíthat.
- A párod hiába vár meleg vacsorával, az minden este kihűl, mire hazaérsz.
- Csak pizsamában, az ágyukban látod a gyerekeidet.
- Feszélyeznek a hétvégék és a kötelező szabadnapok.
- Bekapcsolt, hangosra állított mobilod nélkül egy tapodtat sem mozdulsz.
- Zsúfolásig tele az előjegyzési naptárad.
- Időbeosztásodhoz garantáltan a családnak kell alkalmazkodnia.
- Számodra rémálom a közös nyaralás.
- Életedben örökös vendég a stressz.
- Nem veszed észre, hogy barátaid rég eltűntek.
- Soha nem érsz rá a szexre - ha van még párod egyáltalán.


Ha valaki netalán azt gondolná, ez csak a férfiakra jellemző magatartás, nos, az téved. Az utóbbi évek egyik legnagyobb fordulata éppen a munka területén történt, és főleg a vezető beosztásba kapaszkodó nők esetében, akik ugyanezeket, a környezetük számára szembeötlő tüneteket képesek produkálni. Az egyetlen meghatározható különbség, hogy amíg a férfiak minderre család mellett is képesek (egy ideig), addig a munkamániában szenvedő nők jelentős része egyedül él.


Fontos tudni, hogy a munkamánia miatt nem csak a családi, baráti kapcsolatok sérülhetnek, a tünetek elszenvedőinél is súlyos következményei lehetnek a hajszolt életformának. Japánban évente körülbelül ezer ember veszíti életét túlzott munkamánia miatt.


Családi társasjáték


A megelőzés szempontjából a családnak van elvitathatatlan szerepe, vagyis ott, ahol az egyén, (legyen az nő vagy férfi) a párjától, a családjától kellő mennyiségű elismerést, szeretetet és tiszteletet kap, ott nagyobb valószínűséggel elkerülhető a munkától való függés kialakulása. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kizárólag a család hozzáállásán múlik a dolog, és hogy az egyénnek semmi felelőssége nincs a kialakult helyzetért. Annál is inkább, mert a betegség egyre gyakoribb megjelenésének okai között a férfiak szerepek közötti téblábolása is fellelhető. Az ősi minták (evolúciós megrögzöttség) mára szinte elveszítették jelentőségüket és jelentésüket is, s ahhoz, hogy egy nő, akár több gyerekkel talpon maradjon, nem feltétlenül szükséges behódolnia egy férfinak. Azok a férfiak azonban, akik hagyományos családi keretek között szocializálódtak, nehezebben boldogulnak a megváltozott világban.


Szerepek színes terepe - időtérkép a leálláshoz


Amennyiben úgy érzed, közel jársz a függőséghez, illetve párodat alig látod már a munkái miatt, üljetek le közösen, és egy négyzethálós füzetbe rajzoljátok meg a saját időtérképeteket. Ennek célja, hogy egyszer végre, szó szerint fehéren-feketén (illetve színesen) láthassátok, mennyi idő jut a családra, szórakozásra, és mennyi időt rabol el a munka.


A térkép rajzolása egyébként nagyon egyszerű: a füzet egyik oldalát oszd 24 egyforma négyzetre, majd tevékenységek/órák száma szerint színezz be annyi négyzetet barnára, zöldre, pirosra, kékre, ahány órát az adott tevékenységre áldozol.


Amennyiben a látvány sokkoló, itt az ideje a változtatásnak! Főleg, ha azt látod, hogy a szeretet színe (amely a családdal töltött időt jelzi) elbújik a munka sötét színei mögött!


Szakértőnk, Gazdag Enikő pszichológus véleménye szerint a munkamániában szenvedő egyén olyan pozitív érzelmeket kap meg a munkavégzés, a munkahelyén eltöltött idő alatt, amelyeket máshol nem talál. Elég összetett a tünet háttere: a sikerélmény megélésén át, az idő "értelmesnek" tűnő kitöltéséig sok visszacsatolás tartja fenn ezt a fajta függőséget.


Ezért az lehet a megoldás, ha az illető az élete más területeire is odafigyel tudatosan, és keresni kezdi a hasonló érzéséket, érzelmeket: mi ad örömet, sikert a munkán kívül (párkapcsolat, hobbi, sport, gyerekek stb.). Hiszen minél több terület működik jól valakinek az életében, annál több "kapaszkodóval" rendelkezik az életben, és ha az egyik terület krízisbe jut (pl. elveszti a munkáját), a többi sértetlen marad, és onnan még töltekezhet az illető.