Az atomenergia békés felhasználásáért kapják idén a Nobel-békedíjat

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) és annak vezetőjének, Mohamed ElBaradei-nek ítélték oda idén a Nobel-békedíjat, mert munkásságukkal régóta küzdenek az atomenergia katonai célú felhasználása ellen.
Vágólapra másolva!

A békés atomenergiáért járt a Nobel-békedíj
"Az ENSZ-hez tartozó NAÜ-t 1957-ben hozták létre az országok közötti nukleáris együttműködés szervezésére. A szervezet jelmondata a "Békés atomok" volt" - írja az [origo].

Az IAEA és főigazgatója kapta a Nobel-békedíjat
A bejelentést közlő Népszabadság-cikkből kiderül, hogy "a Nobel-díj történetét jól ismerő megfigyelők sejtették, hogy az atomfegyverek elleni harc egyik vezetője kaphatja az idei díjat. Augusztusban emlékezett meg a világ a történelem eddigi egyetlen (és remélhetőleg utolsó) atomtámadására. 1945-ben Hirosima és Nagaszaki városára dobtak le atombombát az amerikaiak. A tragédia harmincadik, negyvenedik és ötvenedik évfordulóján is az atomfegyverek elleni harc képviselői kapták a díjat."

The Nobel Peace Prize 2005 (angol)
Bejelentés a Nobel-díj hivatalos honlapján. Angol nyelven olvasható a díj indoklása, valamint az ügynökség története és Mohamed ElBaradei életpályája.

A díjazottak

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség
Az ügynökség hivatalos honlapja az atomenergia legfrissebb híreivel.

Mohamed ElBaradei
A díjazott saját oldala a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség honlapján.