Megalkották az AIDS-vírus háromdimenziós modelljét

Vágólapra másolva!
A világ legveszélyesebb halálos vírusáról, az AIDS-et okozó HIV-ről még soha nem készült olyan részletes, háromdimenziós modell, mint amilyet brit és német kutatók mutattak be januárban. A modellből a vírus tulajdonságainak titkait is ki lehet fürkészni.
Vágólapra másolva!
Structure of most deadly virus in the world revealedhttp://www.admin.ox.ac.uk/po/news/2005-06/jan/23.shtmlA cikk forrásaLopakodó járvány/horvathattila/index.htmlHorváth Attila előadása az ME-nAIDS: tények és kilátások/magazin2/20050507aids.htmlCikkünk a gyilkos kórról

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) egy olyan vírus, mely emberi immunhiányt okoz. A betegséget, mely a fertőzésektől normál esetben védő immunrendszert gyengíti le, Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttesnek (Acquired Immuno Deficiency Syndrome), ismertebb nevén AIDS-nek nevezik. Jelenleg a világon összesen körülbelül ötvenmillió AIDS-beteget tartanak nyilván, akik többsége Afrikában él.

A HIV kutatását megnehezíti, hogy ez a vírus körülbelül hatvanszor kisebb, mint egy vörösvérsejt, ami azt jelenti, hogy kisebb annál, minthogy normál mikroszkóppal vizsgálni lehessen. Éppen ezért elektronmikroszkóppal, illetve röntgen segítségével teszik láthatóvá a vírus szerkezetét, azonban az így készített felvételek sokszor nem érik el a kívánt minőséget. A HIV talán legfontosabb jellemzője, mely a többi vírushoz képest egyedivé teszi, hogy formája és alakja is változatos, magyarán a többi vírusra jellemző egyformaság a HIV esetében nem jellemző.

A HIV-vírus

A HIV-vírus

Wellcome Trust Centre for Human GeneticsStephen Fuller professzorStructure

A HIV-vírus alakja és alakjának változásai azért fontosak a tudomány számára, mert a vírus éppen ezeknek a jellemzőknek köszönheti hatékonyságát. A tudósokat most azt szeretnék megtudni, mitől lehet az, hogy a HIV - a többi vírussal ellentétben - az alakváltozások közben nem veszíti el romboló tulajdonságát. A most elkészült háromdimenziós kép hozzásegítheti a kutatókat e rejtvény megfejtéséhez.

A normál vírusokkal ellentétben a HIV esetében nem a vírus központi területe irányítja a növekedést, hanem a vírus membránjának (kettős lipidrétegének) és magjának szokatlan kölcsönhatása, ugyanis a mag csak akkor hagyja abba a növekedést, amikor eléri a membránt. Éppen ezért mondható, hogy a HIV-nél a növekedésért a vírus szélét képező kettős lipidréteg belső felülete a felelős. Ez eredményezi azt, hogy a vírus tulajdonságai szempontjából lényeges belső részek változatlanok maradhatnak akkor is, ha a vírus alakzata módosul. Ettől válik a HIV nagyon hatékonnyá.

Az ilyesfajta új ismeretekre azért van szükség, mert ezek hozzásegíthetik a tudományt ahhoz, hogy hatékonyabb gyógymódokat fejlesszenek ki az AIDS kezelésére - véli Fuller professzor.